Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!!

Mam poważny problem od 3 dni moja ukochana suczka mam zapalenie ucha weterynarz kazał mi polewać woda utleniona są pewne efekty ale nie za duże :( martwię się bo nie wiem czy to cos poważnego i jakie mogą być skutki ,może powinnam skonsultować się z innym weterynarzem?? Co wy robicie w takiej sytuacji?? Bo uszko wygląda naprawdę źle :(

_261532_n.jpg

Posted

AmiX,

Pewnie duzo o zapaleniu ucha moze Ci powiedziec Gosia, ktora przezywala ten problem z Axelkiem.

Jednak mnie jedno zastanawia. Po pierwsze czy byl robiony wymaz z ucha (na tej podstawie mozna stwierdzic, czy choroba ma podloze bakteryjne, czy tez grzybiczne), oraz terapia. Pierwszy raz slysze, aby na stany zapalne ucha ordynowano wode utleniona :o

pozdrawiam,

Posted

Amix, poczytaj sobie tutaj

a potem w razie jakichkolwiek pytań pisz.....w miarę możliwości odpowiem.

Szczerze pezyznam, że zszokowała mnie ta woda utleniona. To dla mnie bardziej niż dziwne.

Posted

Mnie również zszokowała ta woda utleniona :o

A co do zapalenia uszka to mój niki je przebył. Wet wyczyścił mu ucho i wpuścił jakieś kropelki. Zalecił mi wtedy cotygodniowe czyszenie uszu specjalnymi kroplami do tego przeznaczonymi (Niki byuł jeszcze wtedy mały i nie miałam o tym pojęcia, bo nie było mnie ta tym forum :wink: )

AmiX myślę że powinnas udac się do innego weta, no i koniecznie napisz co się dzieje z pieskiem.

pozdrowienia :fadein:

Posted

Moja Tinka tydzień temu też miała problemy z uszami. Drapała je łapką i trzepała główką. Weterynarz stwierdził zapalenie uszek. Przez trzy dni dostawała antybiotyk w zastrzyku i kropelki do uszu. Po dwóch dniach nie było już objawów choroby. Do tej pory raz dziennie zakrapiam jej otosol i usiłuję czyścić uszka. Nie wiem jak głęboko mogę włożyć wacik, boję się, żeby czegoś nie uszkodzić. Tincia sprawia jednak wrażenie osóbki zadowolonej z życia, więc różne drobne przypadłości nie wpływają na jej dobry humor.

Posted

Witam!!

Dzisiaj gdy wróciłam z uczelni sytuacja była taka ciężka ze od razu poszłam do innego lekarza weterynarii. Dowiedziałam się ze woda utleniona to nie był dobry wybór wręcz zły w środę idę z deizi będzie poddana narkozie i będzie pobrany wymaz. Po badaniach wszystko się wyjaśni tylko najgorzej ze piesek musi cierpieć do środy bo weterynarz ma czas tylko w środę!! Pozdrawiam

_261532_n.jpg

Posted

My też jesteśmy po zapaleniu uszek, sunia dostała 2 razy antybiotyk w zastrzyku i zakraplałam jej dicortineff do uszu, dziś byłyśmy na wizycie kontrolnej i wszystko jest OK.

życzę Deizi szybkiego powrotu do zdrowych słuchałek :)

Posted

Axel dwa razy miał zapalenie ucha.

Pierwszy raz byłam z nim u weta, który od razu aplikował zastrzyki i dał Atecortin do zakraplania w uszka.....potem Axel miał anginę i wet znów aplikował zastrzyki.....:evil: :evil: Łącznie przez miesiąc około 16 zastrzyków w tą maleńką doopkę.

Po takiej kuracji antybiotykowej pieski miewają że tak powiem skutki uboczne i znów wywiązało się zapalenie ucha (zawsze tylko prawego) tym razem na skutek antybiotyków.

Poszłam do innego weta (uczestnicy zjazdu doskonale wiedzą czemu) i ów lekarz zaaplikował Axelkowi tylko i wyłącznie jakąś maść do uszka (nie pamiętam nazwy). bez żadnych zastrzyków.

Moje zdziwienie było ogromne ponieważ Axelek już wieczorem (a u weta byliśmy o 15) nie trzepał uszkami i tylko 2 razy się drapał. Po 2 dniach znów miał zaaplikowaną maść do ucha i od tamtej pory (odpukać!!) mamy spokój.

Ogólne zalecenia jakie dostaliśmy to:

Nie dopuszczać do nawet małego zawilgocenia ucha wodą !!

Wyrywać włosy z uszu by była dobra wentylacja

to tyle.

pozdrowionka

Gosia

Posted
Witam!!

Dowiedziałam się ze woda utleniona to nie był dobry wybór wręcz zły w środę idę z deizi będzie poddana narkozie i będzie pobrany wymaz.

Nie wiem, w zapaleniu ucha jestem laikiem, ale czy do pobrania wymazu potrzebna jest narkoza? :-?

Życzę szybkiego wyzdrowienia! :D

Posted

eleno,

Twoje watpliwosci sa jak najbardziej na miejscu. Najpier woda utleniona , teraz narkoza :(

Radze jak najszybciej zmienic weta.

pozdrawiam,

Posted

AmiX:

Ja także radzę zmienić weta, lub chociaz skonsultowac się z innym, bo ten nie wiem czy jest w porządku :-? Mam nadzieję że wszystko się wreszcie wyjaśni i piesek jak najszybciej wróci do zdrowia :wink:

pozdrowienia :fadein:

• 2 months later...
Posted

Witam!!

Znowu mam problem z jednym uchem, tylko ze teraz nie jest aż tak tragicznie bo ucho nie jest czerwone wygląda zdrowo tylko ropieje. Nie wiem co robić bo dzisiaj wyjeżdżamy i już nie zdążę iść do weterynarza a tam wątpię żeby był ponieważ chcemy się wyciszyć i odpocząć od centrum jedziemy pod namioty na taka wieś nad jeziorem, Nie będzie nas do niedzieli . Co mam zrobić??

Pozdrawiam AmiX&DEIZI

Posted
aż tak tragicznie bo ucho nie jest czerwone wygląda zdrowo tylko ropieje

:o Jezeli ropieje to nie jest zdrowe. Ropa w uchu swiadczy o zakazeniu bakteryjnym, ktore nie powstrzymane lekami (najczesciej antybiotyki) bedzie sie nadal rozwijac. Co wiecej, takie zapalenia sa bardzo bolesne dla psa, czesto powiazane sa tez z goraczka.

Dlatego radze jak najszybciej odwiedzic weta, ktory zaordynuje cos co powstrzyma infekcje, dajac ulge psu.

pozdrawiam,