Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 216
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czyli mozna sie domyslac bedzie gonila nie tylko rowerzystow,ale i motocykle i auta zeby ugryzc opone.Warto sprawdzic.Gdyz w takich przypadkach trudno ja bedzie mozna zwalniac z linki .musialaby chodzic na 5 lince,albo wyposcic w ogrodku.

Posted

[LEFT]Nie mamy jak sprawdzić,schronisko jest w lesie,nie ma tam nic poza nim,samochody jeżdżą tylko do schroniska.
Poza tym to już jest w sumie sprawdzone,trafiła do nas właśnie przez rowerzystkę.
Fizi Śrubka z tego co wiem na początku mieszkania w Krakowie też niezbyt lubiła rowerzystów a teraz podobno jest lepiej. Może niech się Fizia wypowie na ten temat.
Sara i Śrubka to matka i córka które całe życie spędziły razem i mają podobne charaktery i zachowanie.

Poza tym pani została przez mnie uprzedzona o wszystkim. Wie jak i dlaczego mała do nas trafiła itd. Sprawdziliśmy tyle ile się dało,reszty nie mamy jak.
[/LEFT]

Posted

Myślę, że Sara i Śrubka nie mieszkały w domu, raczej były psami podwórkowymi, a jeśli nawet były wpuszczane do domu, to nie były traktowane zbyt dobrze... Sądzę tak dlatego, że Śrubka kilku rzeczy musiała się uczyć - np. była zupełnie nieprzyzwyczajona do bycia braną na ręce, kiedy chciało się Ją wziać, przywierała cała do ziemi, starała się w nią wbić pazurki, a będąc już na rękach, była cała sztywna (teraz -po ok. 2 miesiącach - jest już prawie całkiem dobrze, nawet sama czasem się domaga tego, żeby Ją wziąć); myślę, że u nas pierwszy raz zetknęła się z zabawkami dla psów, zupełnie nie potrafiła się nimi bawić (teraz już potrafi :) ); myślę, że nie jeździła nigdy samochodem, bardzo się bała (teraz jest już zupełnie dobrze); nie potrafiła chodzić po schodach, nie potrafiła chodzić na smyczy, Truskawa widziała co robiła w schronisku (ale już właściwie w pierwszy wieczór zaczęła się zachowywać całkiem dobrze, nie ciągnęła i teraz jest OK). Poza tym myślę, że była bita...nie można powiedzieć do Niej nic podniesionym głosem, bo kuli się, czołga, pokazuje brzuszek i mruży oczy, jakby w oczekiwaniu na cios:-( Była chuda, do dzisiaj trudno powiedzieć, żeby jadła - Ona raczej pochłania swój posiłek.

Natomiast musze powiedzieć, że jest mądra, szybko się uczy. Przychodzi na zawołanie, oddaje ukradzione przez siebie rzeczy typu skarpetki itp. Bardzo pięknie się dogaduje z Pestką, zaprzyjaźniły się od pierwszej chwili. Jest dla nas takim psem- przytulanką i cieniem. Cały czas chce być blisko, chce się przytulać, liże nas nieustannie, chodzi wszędzie za nami.

Nie da się jednak ukryć, że charakterek ma. Z rowerami nie jest dobrze - rzuca się ze szczekaniem na rowerzytów - z motorem jeszcze nie widziałam, ale całe szczęście z samochodami nie ma żadnego problemu.
I szczeka tez na niektórych przechodniów i inne psy, nawet te większe od siebie wielokrotnie - to jest duży problem, bo Pestka się też od Niej tego uczy i czasem obie się rzucają na kogoś ze szczekaniem. Szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić...:shake: To samo jest, jeśli ktoś do nas przychodzi - szczeka straszliwie, ale po jakichś 5 minutach już się uspokaja i daje się głaskać i tulić.

Jeśli Sara ma podobny charakter i zachowania do Śrubki, to Pani powinna sobie spokojnie poradzić z Sarą w bloku. Ja mieszkam w bloku, na 4 piętrze. Gdyby nie to stawianie się do innych psów i szczekanie na niektórych ludzi - mogłabym powiedzieć, że Śrubka to pies idealny. A nawet z tymi zachowaniami - które mam nadzieję jakoś poskromić, bo coraz częściej, kiedy mówię za wczasu, że nie wolno, to sobie odpuszcza szczekanie - na 10000%, gdybym miała dokonać ponownego wyboru, wzięłabym właśnie Śrubi:loveu: