truskawa144 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Większość z tego została sprawdzona. Czy nie niszczy i czy może zostać sama w domu nie mamy jak sprawdzić. Rowerzystów nie lubi - dlatego do nas trafiła. Quote
xxxx52 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 czyli mozna sie domyslac bedzie gonila nie tylko rowerzystow,ale i motocykle i auta zeby ugryzc opone.Warto sprawdzic.Gdyz w takich przypadkach trudno ja bedzie mozna zwalniac z linki .musialaby chodzic na 5 lince,albo wyposcic w ogrodku. Quote
truskawa144 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 [LEFT]Nie mamy jak sprawdzić,schronisko jest w lesie,nie ma tam nic poza nim,samochody jeżdżą tylko do schroniska. Poza tym to już jest w sumie sprawdzone,trafiła do nas właśnie przez rowerzystkę. Fizi Śrubka z tego co wiem na początku mieszkania w Krakowie też niezbyt lubiła rowerzystów a teraz podobno jest lepiej. Może niech się Fizia wypowie na ten temat. Sara i Śrubka to matka i córka które całe życie spędziły razem i mają podobne charaktery i zachowanie. Poza tym pani została przez mnie uprzedzona o wszystkim. Wie jak i dlaczego mała do nas trafiła itd. Sprawdziliśmy tyle ile się dało,reszty nie mamy jak. [/LEFT] Quote
fizia Posted July 3, 2008 Author Posted July 3, 2008 Myślę, że Sara i Śrubka nie mieszkały w domu, raczej były psami podwórkowymi, a jeśli nawet były wpuszczane do domu, to nie były traktowane zbyt dobrze... Sądzę tak dlatego, że Śrubka kilku rzeczy musiała się uczyć - np. była zupełnie nieprzyzwyczajona do bycia braną na ręce, kiedy chciało się Ją wziać, przywierała cała do ziemi, starała się w nią wbić pazurki, a będąc już na rękach, była cała sztywna (teraz -po ok. 2 miesiącach - jest już prawie całkiem dobrze, nawet sama czasem się domaga tego, żeby Ją wziąć); myślę, że u nas pierwszy raz zetknęła się z zabawkami dla psów, zupełnie nie potrafiła się nimi bawić (teraz już potrafi :) ); myślę, że nie jeździła nigdy samochodem, bardzo się bała (teraz jest już zupełnie dobrze); nie potrafiła chodzić po schodach, nie potrafiła chodzić na smyczy, Truskawa widziała co robiła w schronisku (ale już właściwie w pierwszy wieczór zaczęła się zachowywać całkiem dobrze, nie ciągnęła i teraz jest OK). Poza tym myślę, że była bita...nie można powiedzieć do Niej nic podniesionym głosem, bo kuli się, czołga, pokazuje brzuszek i mruży oczy, jakby w oczekiwaniu na cios:-( Była chuda, do dzisiaj trudno powiedzieć, żeby jadła - Ona raczej pochłania swój posiłek. Natomiast musze powiedzieć, że jest mądra, szybko się uczy. Przychodzi na zawołanie, oddaje ukradzione przez siebie rzeczy typu skarpetki itp. Bardzo pięknie się dogaduje z Pestką, zaprzyjaźniły się od pierwszej chwili. Jest dla nas takim psem- przytulanką i cieniem. Cały czas chce być blisko, chce się przytulać, liże nas nieustannie, chodzi wszędzie za nami. Nie da się jednak ukryć, że charakterek ma. Z rowerami nie jest dobrze - rzuca się ze szczekaniem na rowerzytów - z motorem jeszcze nie widziałam, ale całe szczęście z samochodami nie ma żadnego problemu. I szczeka tez na niektórych przechodniów i inne psy, nawet te większe od siebie wielokrotnie - to jest duży problem, bo Pestka się też od Niej tego uczy i czasem obie się rzucają na kogoś ze szczekaniem. Szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić...:shake: To samo jest, jeśli ktoś do nas przychodzi - szczeka straszliwie, ale po jakichś 5 minutach już się uspokaja i daje się głaskać i tulić. Jeśli Sara ma podobny charakter i zachowania do Śrubki, to Pani powinna sobie spokojnie poradzić z Sarą w bloku. Ja mieszkam w bloku, na 4 piętrze. Gdyby nie to stawianie się do innych psów i szczekanie na niektórych ludzi - mogłabym powiedzieć, że Śrubka to pies idealny. A nawet z tymi zachowaniami - które mam nadzieję jakoś poskromić, bo coraz częściej, kiedy mówię za wczasu, że nie wolno, to sobie odpuszcza szczekanie - na 10000%, gdybym miała dokonać ponownego wyboru, wzięłabym właśnie Śrubi:loveu: Quote
truskawa144 Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 [LEFT]Jak do tej pory się nie odezwała. [/LEFT] Quote
emilia2280 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Fizia, bylas u malenkiej moze? Jakby sié dalo zrobic nowe fotki do ogloszen. Quote
truskawa144 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Fotki do ogłoszeń były robione ok 2 miesiące temu: http://www.schronisko.klomnice.pl/gallery.php?img=YWRvcHR1al9wc2EvNzEyLw==#_self Quote
fizia Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 Kurcze, a taką miałam nadzieję, że tym razem się uda.... Quote
truskawa144 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [LEFT]Ja też,niestety Sara ma pecha:-( [/LEFT] Quote
emilia2280 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='truskawa144']Fotki do ogłoszeń były robione ok 2 miesiące temu: http://www.schronisko.klomnice.pl/gallery.php?img=YWRvcHR1al9wc2EvNzEyLw==#_self Ale widzialysciá já od tej pory? Na innym wátku oglaszano psa a jego juz dawno w schronie nie bylo.. Quote
fizia Posted July 9, 2008 Author Posted July 9, 2008 Niestety Sara jest tam nadal. Truskawa jest wolontariuszką w tym schronisku. Quote
Zuza i Noddy Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Tak ja ja niedawno widziałam, a nawet głaskałam. Quote
fizia Posted July 9, 2008 Author Posted July 9, 2008 A jak Ona się miewa? Kurcze tak bym chciała Jej pomóc... Quote
Zuza i Noddy Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Dobrze się miewa, ale pewnie chciałaby być już dawno w domku. Quote
fizia Posted July 11, 2008 Author Posted July 11, 2008 Oo widzę, że nie da się kasować już postów. Quote
Recommended Posts