MARS Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 Dada napisał(a):Fakt, nie jest. Z doświadczenia wiem tylko, ze zadbanemu psu latwiej jest znaleźć dom. Też tak myślę. Nawet przejechanie zwykłą maszynką, zrobi z niego obrazkowego foksa, nie mówiąc już o trymowaniu. Szkoda że to ze 200 km ode mnie bo coś by się z jego szatą zrobiło, a do Wawy w najbliższym okresie nie wybieram się :lookarou: Quote
anouk92 Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 Aż się nie chce wierzyć że takie psiaki nie mogą znaleźć domu:shake: Quote
Isadora7 Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 Foksiu zakradłam się do ciotki Erazmowej i zrobiłam: http://allegro.pl/show_item.php?item=380233253 :cool1: Quote
MARS Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 aukcja oki, ale koniecznie trzeba zmienic tytuł i dodac w nim słowo foksterier. Inaczej ktoś szukający foksa przez wyszukiwarkę będzie ją omijał. Quote
Isadora7 Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 MARS napisał(a):aukcja oki, ale koniecznie trzeba zmienic tytuł i dodac w nim słowo foksterier. Inaczej ktoś szukający foksa przez wyszukiwarkę będzie ją omijał. Szukamy domu którego nie interesuje rasa a przyjaciel. Quote
MARS Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 To po co ten wątek jest w grupie III - foksterierach a nie w PWP - psy do adopcji? Quote
Isadora7 Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 MARS napisał(a):To po co ten wątek jest w grupie III - foksterierach a nie w PWP - psy do adopcji? W którym punkcie jest zastrzeżenie że piesek może być w tej grupie pod warunkiem zaznaczenia w aukcji że jest to foksterier? Jak ja bym na jamnikach tak segregowała to żaden pies nie znalazłby domu, albo już na pewno nie tyle co mam na swoim koncie. Pewne chwyty marketingowe, kopyrajterskie działają lepiej niż nazwa rasy. Ot zwykła reklama. Czy skuteczna służę swoją statystyką psów wyadoptowanych.Uważam, że nie ma o co kopii kruszyć. To jest Dogomania a nie Związek Kynologiczny. I wszystkim zależy na znalezieniu psiakowi domu. :cool1: Quote
MARS Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 Owszem, tylko ciekawe czemu w dziale "przygarnę psa" połowa wątków ma w temacie "przygarnę psa rasy ...., bądź w typie ...." Czyżby ich wszystkich interesowała rasa a nie psiak-przyjaciel? Ja uważam że jest o co kopie kruszyc, bo jedno małe słowo w tytule aukcji pozwala znaleźc tego psiaka komuś kto na przykład właśnie pożegnał się z foksem i szuka psa bardzo podobnego. Miksów na allegro jest tyle że zanim dojdzie do foksa to cierpliwośc straci... Quote
Isadora7 Posted June 9, 2008 Posted June 9, 2008 [quote name='MARS']Owszem, tylko ciekawe czemu w dziale "przygarnę psa" połowa wątków ma w temacie "przygarnę psa rasy ...., bądź w typie ...." Czyżby ich wszystkich interesowała rasa a nie psiak-przyjaciel? Ja uważam że jest o co kopie kruszyc, bo jedno małe słowo w tytule aukcji pozwala znaleźc tego psiaka komuś kto na przykład właśnie pożegnał się z foksem i szuka psa bardzo podobnego. Miksów na allegro jest tyle że zanim dojdzie do foksa to cierpliwośc straci... Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak jest. Czy rozmawiamy o tym co jest w dziale "przygarnę psa" czy o aukcjach allegro? Bo to różnica. Dla mnie jak wspomniałam odnośnikiem jest to ile piesków wyadoptowałam, jak "chodzą" moje aukcje, łącznie z cegiełkowymi. I nic nie wskazuje że to ma związek z pokazaniem rasy/podobieństwa do rasy w tytule. Pozycjonowanie stron polega na znajdowaniu słów kluczowych (a aukcja allegro to nic innego jak strona www). I jeżeli w tytule nie ma określonego słowa, a jest w słowach kluczowych (daruję sobie wykład na temat słów kluczowych, co i które) to googlarka to świetnie znajdzie. Dowód... powtarzam sie, ale taki jest fakt "chodliwość" moich aukcji. I to jest dla mnie argumentem.. Niedawno poszedł do domu psiak. Gdy miał aukcję nie u mnie, za to z kopiami do kruszenia, czyli w tytule miał ONka, "wisiał" kilka miesięcy. Ode mnie bez kopii i kruszenia, za to z firankami w tytule poszedł w ciągu niespełna dwóch tygodni. Szukali dokładnie takiego, ONkowatego. Jakoś nie wpadli na setki tych mających w tytule. Państwo którzy wzięli Mordkę pożegnali sie bardzo podobnym psem. Tytuł był "Zamienie kraty na firanki". I doskonale wiadomo że takich podobnych psów na allegro/dogo na tony. Zostanę przy swoich sposobach promowania piesków. Każdy ma swoje i ja żadnego nie neguję. Quote
Erazm Posted June 9, 2008 Author Posted June 9, 2008 Bosheeeee jaka wariatka do mnie zadzwoniła, a ja musiałam być uprzejma, bo byłam w większymn towarzystwie. W skrócie, miała ogara, nie wie co mu się stało przejechał go samochód, albo ktos go otruł, wcześniej innego psa ojciec napasł kośćmi- poharatane jelita, domek na wsi nieogrodzony, pies - łona bardzo lubi, kocha, ale nie jest nawiedzona... Sama też gadałam głupoty, bo musiałam być grzeczna:angryy:, ale szlag mnie o mało nie trafił:angryy::angryy::angryy: Quote
Dada Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Często szuka się psów w typie rasy, bo chce się mieć psa o danym charakterze. Teriery są specyficzne i samo słowo "foksterier" dużo już o psie mówi. Moja ciocia chciała dobrze, przygarnąć biednego psa, trafił się foks w typie rasy (nie ważne było jaki pies), początkowo aż nadto spokojny, miał widocznie bardzo ciężkie życie.. :shake: Jednak się rozkręcił, dom z dziećmi, pierwszy pies. Nie było łatwo, codziennie dzwoniła, wykastrowała, chodziła i nadal chodzi z synkiem i psem na szkolenie. Już sobie z nim radzą, ale nie było lekko.. Ja mimo, że foksteriery kocham, to bym go im odradziła. Mają teraz przyjaciela, ale gdyby nie ich ogromne samozaparcie, to by sobie z nim nie poradzili. Zaznaczam, że pies dodatkowo był po przejściach.. Ja mam już prawie ośmioletnią suczkę w typie foksa. Charakterek jak najbardziej mi odpowiada, z ogromem energii, posłuszna, mądra i bardzo wierna. Lubię aktywny styl życia i ona może mi dzięki swojej "naturze" w nim towarzyszyć. Jeździ ze mną kilka razy w tygodniu w teren do lasu (jadę konno), często również na wycieczki rowerowe, uwielbia pływać i jest "niezniszczalna: ;) To ogromna frajda móc to wszystko robić z psem, w dodatku gdy sprawia mu to ogromną przyjemność. Nie każdy pies by po pierwsze dał radę, bo drugie lubił. Jeżeli bedę mieć kiedyś foksa, to będzie to przygarnięty biedaczek i będę go szukać wpisując "foksterier", mimo, że mam świadomość, że to mieszaniec, czy pies w typie rasy.. Quote
Isadora7 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Dada masz oczywiście swoje racje. Niemniej jednak jednym z pierwszysch zdań jest "Foksik jest przepięknym, młodym foksterierem.". Zapoznałam się jakiś czas wstecz z focusami allegra, sama je robiłam w swoim wąskim zakresie. Użytkownik allegro szuka również psa po zdjęciach, po wpisaniu słowa kluczowego (kluczowego a nie nazwy rasy bo o to najprościej i często trafia się na pseudohodowle). Wiem również, że najlepsi właściciele trafiają się nie z tych co "musi być ta rasa" tylko z tych co "coś ich ujmie". To najbardziej sprawdzeni właściciele. Podam kolejny przykład pan był pewniak, szukał wilczka, w typie wilczka. Garść telefonów. Odrzucenie innych potencjalnych chętnych. Pan informuje że rezygnuje bo ma sunia krzywe nogi (akurat nieprawda ale ludzie nie są asertywni) i to jest na pewno jest choroba. A on sobie kupił ONka za 2500. Sorry. Mam swoje podejście do tematu pies ma znaleźć Pana a nie snoba rasy. Z dotyczasowych adopcji wiem że jeżeli ktoś szuka w tzw "typie" i szuka z sercem to znajdzie i nie szuka na rasowcach. Przekopie allegro a znajdzie. Mam ludzi na liście którzy czekają na pieski z rozmysłem i czekają na moim allegro. Ponieważ aukcja jest nie na moim profilu nie ma sprawy jeżeli jest to twoim celem i bólem to jak Erazm się zgodzi zrobię jedna z wielu typu: http://www.allegro.pl/item373595840_szczeniaki_wilki_po_zlotowce.html i wpiszę w tytule "Foksik - foxterier" :cool1: Dodam że na Foksika poluje na allegro facet (były alkoholik, potem kacyk PZPR, obecnie ksiądz linkiem służę do jego historii). Facet łowiący takie psy na allegro pod płaszczykiem miłości do zwierząt, interesują go wyłacznie psy zdecydowanie w typie rasy (jakiejkolwiek). Nie interesuje go czy pies jest agresor, czy lubi dzieci nic go nie interesuje). Nie udało się mnie i paru osobom wyjaśnić do końca celów tego pana póki co. Wiem bo usiłuje licytować u mnie i u paru osób tez (uprzedzone są mają go na czarnej liście). Foks był u mnie dokładnie z inną jeszcze wersją i miał tytuł "Foksik 1,5 roczny foksterier". Zmieniłam tytuł a jego licytacje unieważniłam. Quote
Dada Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Nie jest to moim ani celem, ani bólem. W kulturalny sposób podałam argumenty za tym, by na takich aukcjach jednak podawać jak najwięcej informacji o psie, także w jakim jest typie, nie namawiałam Ciebie w żadnym miejscu, żebyś zmieniła opis aukcji, Twoje prawo i nie moja sprawa. Oczywiście wyszłam z założenia, że każdy potencjalny dom jest gruntownie sprawdzony.. Ludzi interesuje rasa jak i pies i nie ma w tym nic dziwnego, pasuje mi wygląd i charakter danego psa, więc wśród nich szukam przyjaciela, nie przecież pierwszego lepszego psa danej rasy...... Quote
Isadora7 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Dada ani przez moment nie podejrzewałam, że chcesz się kłócić. Również w kulturalny sposób bo nie można zaprzeczyć że tak było, podałam swoje kontrargumenty. Powiem tak jak przyjdzie do mnie księgowa to każdy jej argument u mnie wygra. Dla mnie księgowość do chińszczyzna. Natomiast w dziedzinach związanych z reklamą, PR, marketingiem, poligrafią, będę argumentować do bólu. I nie robię tego w celu jakichkolwiek sporów. Po prostu jeżeli wiem że na czymś się znam, coś robię dobrze to nie będę się bawić w skromną dzierlatkę. Hipokryzją jest jak człowiek znający jakiś temat rżnie dziewice niekoniecznie orleańską. I wtedy zaczynają się teksty "ach nie ja nie robiłam/łem dobrze blablabla". W tematach w których wiem że jestem dobra, że mam wyniki nie widzę powodu do fałszywej skromności. I nie jestem skromna i argumentuję. I robie to w sposób grzeczny, nie ubliżam tak jak to zrobiłam. Grzeczny ale stanowczy w sensie tego że mam pewność tego co robię. Wystawianie piesków na allegro to nic innego jak robienie im PR, reklamy. Tak to traktuję. Świeży przykład jak bułeczki Krasińskiego, na to co mówiłam. Spójrz proszę na aukcję: http://allegro.pl/item378325979_shilka_nieograniczone_zasoby_merdajacej_milosci.html Pani która jest poważnie zainteresowana adopcją Shilki niedawno straciła foksterierka. Nie ma tam ani słowa o rasie ani w tytule, ani w tekście. Pani jednak znalazła :) psiaka który jej przypomina jej poprzedniego. I tacy adoptujący to najlepsi ludzie na ogół bywają. Pozdrawiam naprawdę ciepło :loveu: ps. jest pożytek z naszego dyskursu, podnosimy wątek w bardzo ciekawy sposób. Mniej nudny niż hopsanie (które tez bywa czynię) :loveu: Quote
Erazm Posted June 10, 2008 Author Posted June 10, 2008 I tu przyklasnę, a żeby było milej to foksik ma też allegro foksowate dzięki Jagodzie i jest na Giełdie Psów jako foksterierek więc trzymajmy kciuki zeby mu się udało:lol: Quote
Jagoda1 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 "Erazm" czuwa...;) Ja mam wyjatkowy sentyment do szorstkich mordek. A Foksik biegaj, biegaj, szukaj, szukaj kochających ludzi... Quote
MARS Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Wrzuciłem info na terierowe forum bo chyba tam nie było... Quote
Erazm Posted June 10, 2008 Author Posted June 10, 2008 Foksik bardzo szybko merda do wszystkich i bardzo się cieszy, że tyle ludów szuka domu dla niego;) Quote
Erazm Posted June 10, 2008 Author Posted June 10, 2008 Kalmka zapadła babka była wytrwała, Foksik jedzie do Wadowic Quote
Isadora7 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Erazm napisał(a):Kalmka zapadła babka była wytrwała, Foksik jedzie do Wadowic Hurrrrraaaaaaaaa Quote
Isadora7 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Jagoda* napisał(a):Bądż szczęśliwy, Foksiku!:lol: Jagoda za Czarusia się ostro bierzemy :loveu: Quote
Recommended Posts