Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

szczur waży podobnie i moje nogi żyją

to była ironia :diabloti:

jedna sesja nie powinna trwać więcej niż 5min. Szczur już po 3 min odpada i wymyśla niestworzone rzeczy więc po 2-2.5min kończymy

sesja klikerowa a my nie zawsze się w ten sposób szkolimy.
Po za tym u nas normą było to 15,20 min, po tym czasie młoda już potrafiła wykonać nową sztuczkę, zresztą dalej w tym trybie łapie, tyle że ostatnio nie chce jej się współpracować, bo zmieniły jej się priorytety :mad:

Posted

smallpati napisał(a):

Po za tym u nas normą było to 15,20 min, po tym czasie młoda już potrafiła wykonać nową sztuczkę, zresztą dalej w tym trybie łapie, tyle że ostatnio nie chce jej się współpracować, bo zmieniły jej się priorytety :mad:

kliker to też uczenie ;) Gram też nie jest zawsze klikerem uczony, a i tak sesje nie trwają więcej niż 3min. 15-20min to po prostu za dużo, pies o wiele szybciej się nauczy w 3 oddzielnych sesjach po 5 min niż w jednej długiej

Posted

Unbelievable napisał(a):
kliker to też uczenie ;) Gram też nie jest zawsze klikerem uczony, a i tak sesje nie trwają więcej niż 3min. 15-20min to po prostu za dużo, pies o wiele szybciej się nauczy w 3 oddzielnych sesjach po 5 min niż w jednej długiej

Żyje z Moli 4 lata i raczej wiem ile ona wytrzymuje i w jakim tempie się uczy, Moli to nie Gram z ADHD ;) A to że po 4 latach nie skutkuje dotychczasowa metoda to nie efekt tego że ona jest znudzona ćwiczeniami, tylko po prostu jej się wszystko ostatnio poprzestawiało, przede wszystkim nie skupia na mnie już takiej uwagi jak to było dotychczas i tu jest problem, bo teraz wszystko ją może rozkojarzyć i tak się dzieje, ale to jest ewidentnie moja wina, bo nie poświęcałam jej ostatnio uwagi tak jak powinnam to robić, ale popracujemy i wszystko wróci do normy.

Posted

smallpati napisał(a):

Ale jeśli Molli się nudzi to widocznie robisz za długie sesje ;) Bez znaczenie czy klikerowe czy nie.
Lepiej rozłożyć szkolenie na dłuższy czas, by pies wykonywał sztuczki z chęcią i zapałem niż ma robić coś bo pani każe ;)
Ja 15-20 to często robię całe szkolenie, gdzie powtarzamy wyuczone sztuczki, przeplatamy zabawą, ganianiem się, nie wyobrażam sobie by pies miał spędzic tyle czasu na nauce :P

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='ziarnochodek']Tośka jest cudna, widać po mordce, że inteligentna :cool3:

To są akurat pozory :evil_lol:.

W sobotę wyjeżdżamy z Tosiakiem na 5 dni :multi:. Już nie mogę się doczekać :loveu:.

Posted

[quote name='RCookie']

W sobotę wyjeżdżamy z Tosiakiem na 5 dni :multi:. Już nie mogę się doczekać :loveu:.[/QUOTE]

A gdzie to się wybieracie :cool3:?

Posted

[quote name='Kashdog']A gdzie to się wybieracie :cool3:?[/QUOTE]

Nad Pilicę z grupą świetnych psiarzy i ich podopiecznych :cool3:, na pewno nie będziemy się nudzić :).

Posted

[quote name='RCookie']Nad Pilicę z grupą świetnych psiarzy i ich podopiecznych :cool3:, na pewno nie będziemy się nudzić :).[/QUOTE]

Oj nie będziemy :diabloti:

Posted

[quote name='Pestka']Oj nie będziemy :diabloti:[/QUOTE]

:evil_lol:
Tosia będzie mieć w kennelu podobną kołderkę, do tej Benka :razz:.

[quote name='Infortune.']Tylko byście spróbowały... :diabloti:[/QUOTE]

Nie ma takiej możliwości, wszystkie pieski będą równie mocno wymęczone :diabloti:.

Ja już Tosiaka zaczęłam pakować, jutro ją wypiorę i będzie już gotowa :lol:.

Posted

Wróciłyśmy! :multi: Zdjęcia właśnie się zgrywają, ich ogarnięcie będzie trwać wieki, ale w końcu jakieś wstawię :lol:.

Na razie mam do dyspozycji fotki autorstwa innych zlotowiczów :)