Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Shel napisał(a):Ale ja nie czaję za bardzo CO podejrzewasz, bo po co obrabiać małe wersje jak oryginały nadal będą "stare". Ale dobra mniejsza.. Już nic, bo wcześniej to mi wyjaśniłaś :lol:. Shel napisał(a): Żeby było jasne, bo chyba się nie rozumiemy : Ja robię tak: Mam oryginał, jak potrzebuję go przerobić to otwieram PS, przerabiam i zapisuję jako ten oryginał. Potem otwieram irfana i zapisuję jako mała kopia. A jak nie potrzebuję obróki to od razu w irfan i jako kopia Czyli trzymasz i kopie (zmniejszone) i oryginały? Ja zgrywam zdjęcia z aparatu, wrzucam do PS, obrabiam (w tym zmniejszanie), zapisuję zmiany (i tu wyskakuje okienko w jakiej jakości/wadze zapisać plik) i voila. Na dysku mam zdjęcia tylko po zmniejszeniu, czasami, jak chcę wysłać zdjęcie do jakiegoś konkursu, to robię jego kopię i mam wtedy dwie wersje - zmniejszoną i w oryginalnych rozmiarach, ale tak jak już wcześniej wspomniałam, trzymam tylko małe wersje. Quote
BBeta Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 RCookie napisał(a):Nie wiedziałam, że kolejność (tj. obróbka - zmniejszanie lub zmniejszanie - obróbka) ma jakieś znaczenie, tym bardziej jeśli robi się wszystko w jednym programie. Oczywiście, że ma, chodzi tu głównie o jakość, najpierw obróbka, a dopiero potem zmniejszenie ;) RCookie napisał(a):(...) trzymam tylko małe wersje. Małe, czyli przykładowo 640x428? :crazyeye: Nie masz żadnych zdjęć w większej rozdzielczości? :hmmmm: Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Ja robię całkiem inaczej RC od Ciebie, małe wersje po zalinkowaniu od razu usuwam. Raczej zależy mi na oryginałach. Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 BBeta napisał(a):Oczywiście, że ma, chodzi tu głównie o jakość, najpierw obróbka, a dopiero potem zmniejszenie ;) A jest gdzieś w sieci jakaś wzmianka o tym, co dzieje się, jeśli obrabiamy zdjęcie w małej rozdzielczości i tej "normalnej"? Kiedy mam okazję (teraz np. zdjęcia komunijne, które chcę w małych i oryginalnych rozmiarach) do obróbki dużego zdjęcia i tego samego zdjęcia, ale już po zmniejszeniu, to szczerze powiedziawszy nie widzę jakieś diametralnej różnicy między nimi. A obrabianie zdjęć w mniejszej rozdzielczości jest dla mnie również wygodniejsze, bo mimo, że w obu wypadkach wykonuję te same czynności, to przy większym zdjęciu wszystkie "operacje" (jak choćby zwykłe przesunięcie krzywych i czekanie na podgląd) trwają dłużej. BBeta napisał(a): Małe, czyli przykładowo 640x428? :crazyeye: Nie masz żadnych zdjęć w większej rozdzielczości? :hmmmm: Tak. Nie, nie mam, głównie to chyba z oszczędności (mam na myśli miejsce na dysku) :lol:. Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Ale po co robić to dwa razy? Obrabiasz na dużym, potem zmniejszasz np na 640 i masz małe obrobione. Ja tak robię. Obrabiam jak potrzebuję, nic nie zmniejszam w PS'ie, otwieram irfana i tam zmniejszam na 640 i zapisują jako całkiem inny plik, żeby zachować oryginał :D Quote
BBeta Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 RCookie napisał(a):A jest gdzieś w sieci jakaś wzmianka o tym, co dzieje się, jeśli obrabiamy zdjęcie w małej rozdzielczości i tej "normalnej"? Kiedy mam okazję (teraz np. zdjęcia komunijne, które chcę w małych i oryginalnych rozmiarach) do obróbki dużego zdjęcia i tego samego zdjęcia, ale już po zmniejszeniu, to szczerze powiedziawszy nie widzę jakieś diametralnej różnicy między nimi. A obrabianie zdjęć w mniejszej rozdzielczości jest dla mnie również wygodniejsze, bo mimo, że w obu wypadkach wykonuję te same czynności, to przy większym zdjęciu wszystkie "operacje" (jak choćby zwykłe przesunięcie krzywych i czekanie na podgląd) trwają dłużej. Ja widzę sporą różnice i nie wyobrażam sobie obrabiania małych zdjęć ;) RCookie napisał(a):Tak. Nie, nie mam, głównie to chyba z oszczędności (mam na myśli miejsce na dysku) :lol:. Szok :diabloti: Starsze zdjęcia można zapisywać na płytach. Oryginały to podstawa, dla mnie są nietykalne. Co zrobisz jeżeli będziesz chciała kiedyś wydrukować zdjęcia? Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Ooo właśnie. Co do płyt - ja dzielę sobie zdjęcia na miesiące i na początku każdego mies. zgrywam z poprzedniego na dwie płyty, w razie gdyby jedna się zarysowała:diabloti: No a zdjęć z dysku jeszcze nie usunęłam, bo o dziwo miejsce jest :evil_lol: Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Shel napisał(a):Ale po co robić to dwa razy? Obrabiasz na dużym, potem zmniejszasz np na 640 i masz małe obrobione. Ja tak robię. Obrabiam jak potrzebuję, nic nie zmniejszam w PS'ie, otwieram irfana i tam zmniejszam na 640 i zapisują jako całkiem inny plik, żeby zachować oryginał Ale ja nic nie robię dwa razy. Jeśli mam powiedzmy zdjęcia ze spaceru z psem, to wrzucam sobie takie jedno do PSa, obrabiam/zmniejszam, zapisuję i już. Jeśli jedno z tych zdjęć chcę wysłać przykładowo do konkursu, to zanim zabiorę się za zmniejszanie, wcześniej robię kopię tego zdjęcia i potem odpowiednio się nim zajmuję, ale na ogół robię tak, jak pisałam wyżej, bo nie wysyłam codziennie swoich zdjęć . Oryginały jak dotąd nie były mi potrzebne, czasami jest tak, że jak jakieś zdjęcie mi się jakoś szczególnie spodoba, to je sobie zostawię w oryginalnych rozmiarach, ale rzadko to praktykuję. BBeta napisał(a):Ja widzę sporą różnice i nie wyobrażam sobie obrabiania małych zdjęć ;) Szok :diabloti: Starsze zdjęcia można zapisywać na płytach. Oryginały to podstawa, dla mnie są nietykalne. Co zrobisz jeżeli będziesz chciała kiedyś wydrukować zdjęcia? A Twój program też ma takie "zawiechy" przy obróbce? Ja do programu na ogół wrzucam po 3 zdjęcia i po kolei coś z nimi robię (przedtem je zmniejszając) i zazwyczaj jest wszystko ok, ale kiedy wrzucę nawet to jedno zdjęcie, w oryginalnych rozmiarach i zaczynam przy nim majstrować, to te wszystkie czynności trwają dłużej, czasem program na chwilę się wiesza i gdy pomyślę sobie, że miałabym w ten sposób robić z ok. setką zdjęć, to nie jest mi zbyt wesoło :eviltong:. Na dysku mam ponad 30 folderów ze zdjęciami, w różnej ilości i to nie jest tak, że ja je cały czas zamierzam tam trzymać :siara:, od dłuższego czasu próbuję się zebrać w sobie i zgrać wszystko na płyty, ale podejrzewam, że jeśli wcześniej się nie zmobilizuję, to zacznę czyścić dysk dopiero, jak miejsca będzie już naprawdę malutko :evil_lol:. W każdym bądź razie robię postępy, bo część innych plików, które też miałam umieścić na płytkach, już się tam znajduje :cool3:. Kiedy będę chciała wydrukować jakieś zdjęcia to albo będą one w niewielkich rozmiarach albo zrobię nowe :lol:. Myślałam o takiej sytuacji, ale jak już wcześniej wspomniałam, szkoda mi było miejsca na dysku, nie mam go zbyt wiele, a nie trzymam tylko zdjęć ;). Quote
BBeta Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 RCookie napisał(a):A Twój program też ma takie "zawiechy" przy obróbce? Ja do programu na ogół wrzucam po 3 zdjęcia i po kolei coś z nimi robię (przedtem je zmniejszając) i zazwyczaj jest wszystko ok, ale kiedy wrzucę nawet to jedno zdjęcie, w oryginalnych rozmiarach i zaczynam przy nim majstrować, to te wszystkie czynności trwają dłużej, czasem program na chwilę się wiesza i gdy pomyślę sobie, że miałabym w ten sposób robić z ok. setką zdjęć, to nie jest mi zbyt wesoło :eviltong:. Nie, nic mi się nie zawiesza, wszystko działa szybko i płynnie ;) RCookie napisał(a):Kiedy będę chciała wydrukować jakieś zdjęcia to albo będą one w niewielkich rozmiarach albo zrobię nowe :lol:. W bardzo niewielkich - format legitymacyjny :diabloti: Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Sprawdziłam jeszcze raz. PS chodzi w miarę ładnie dopóki nie zrobię większego zbliżenia na obrazek, ale to raczej nie jest dużym problemem. Jednak kiedy chcę zapisać zdjęcie, gdzie tylko przesunęłam nieco krzywe, program i tak pyta o jakość, w wypadku maksymalnej waga takiego pliku wynosi 9MB, prostu z aparatu ok. 2MB :cool3:. Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 RCookie napisał(a):Ale ja nic nie robię dwa razy. Jeśli mam powiedzmy zdjęcia ze spaceru z psem, to wrzucam sobie takie jedno do PSa, obrabiam/zmniejszam, zapisuję i już. Jeśli jedno z tych zdjęć chcę wysłać przykładowo do konkursu, to zanim zabiorę się za zmniejszanie, wcześniej robię kopię tego zdjęcia i potem odpowiednio się nim zajmuję, ale na ogół robię tak, jak pisałam wyżej, bo nie wysyłam codziennie swoich zdjęć . Oryginały jak dotąd nie były mi potrzebne, czasami jest tak, że jak jakieś zdjęcie mi się jakoś szczególnie spodoba, to je sobie zostawię w oryginalnych rozmiarach, ale rzadko to praktykuję. A Twój program też ma takie "zawiechy" przy obróbce? Ja do programu na ogół wrzucam po 3 zdjęcia i po kolei coś z nimi robię (przedtem je zmniejszając) i zazwyczaj jest wszystko ok, ale kiedy wrzucę nawet to jedno zdjęcie, w oryginalnych rozmiarach i zaczynam przy nim majstrować, to te wszystkie czynności trwają dłużej, czasem program na chwilę się wiesza i gdy pomyślę sobie, że miałabym w ten sposób robić z ok. setką zdjęć, to nie jest mi zbyt wesoło :eviltong:. Na dysku mam ponad 30 folderów ze zdjęciami, w różnej ilości i to nie jest tak, że ja je cały czas zamierzam tam trzymać :siara:, od dłuższego czasu próbuję się zebrać w sobie i zgrać wszystko na płyty, ale podejrzewam, że jeśli wcześniej się nie zmobilizuję, to zacznę czyścić dysk dopiero, jak miejsca będzie już naprawdę malutko :evil_lol:. W każdym bądź razie robię postępy, bo część innych plików, które też miałam umieścić na płytkach, już się tam znajduje :cool3:. Kiedy będę chciała wydrukować jakieś zdjęcia to albo będą one w niewielkich rozmiarach albo zrobię nowe :lol:. Myślałam o takiej sytuacji, ale jak już wcześniej wspomniałam, szkoda mi było miejsca na dysku, nie mam go zbyt wiele, a nie trzymam tylko zdjęć ;). NAPISAŁAŚ,że bez sensu robićd wa razy, a ja napisałam, że po co dwa razy. Nie, że Ty robisz dwa razy. Nieważne ile folderów, zależy ile zdjęć i ile zajmują. JA akurat zostawiam te "duże", bo wagi oryginałów nie zmieniam. :) Ale dyskusja :lol:. Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 [quote name='Shel'] Nieważne ile folderów, zależy ile zdjęć i ile zajmują. JA akurat zostawiam te "duże", bo wagi oryginałów nie zmieniam. Przecież wiem, napisałam ile jest tych folderów, ale to chyba logiczne, że nie trzymam w nich po 5 zdjęć ;). Tylko te liczby w tym momencie nie mają zbyt dużego znaczenia. Poza tym ja nie trzymam na dysku kilku programów i ileś folderów zdjęć, mam też dużo innych plików, które są mi potrzebne i mają różną wagę. A u mnie widać nie ma takiej możliwości w PS chyba, że miałabym zostawiać po prostu surowe zdjęcia, jeden z moich programów waży ok. 200MB, to mniej, więcej tyle, co 20 zdjęć w oryginalnych rozmiarach, w których coś zmieniałam w PS i je zapisałam. Jeśli mam 100 zdjęć, to zajmują one ok. 1000MB, to prawie 1GB. Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 O jakiej możliwości w PS teraz mówisz? Bo się gubię :) Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Shel napisał(a):O jakiej możliwości w PS teraz mówisz? Bo się gubię :) Cały czas piszę o zapisywaniu i pojawiającym się okienku z wyborem jakości - wagi. Quote
Unbelievable Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 RCookie, chyba masz słabą kartę graficzną jeżeli ci się tak wiesza ;) ja tak mam dopiero przy otwartych 100 zdjęciach dużych... poza tym w ogóle ja robię inaczej :evil_lol: obróbka u mnie to wywoływanie z RAW, zmniejszam w PSie automatycznie, razem z wyostrzaniem. Takie 100 zdjęć pewnie z godzinę robię w sumie. Trzymam nefy i wywołane duże jpegi, zmniejszone usuwam, ważą ok. 50kb, to chyba nie jest dużo? Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Po kliknięciu w krzyżyk i zapytaniem, czy zapisać plik (i po dokonaniu wyboru tj. "tak") pokazuje się dokładnie to okienko: Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 O kurcze, faktycznie jest! Ale daję jakość niską a i tak jest ponad 20KB :/ Wolę w Irfanie :D Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 [quote name='Unbelievable']RCookie, chyba masz słabą kartę graficzną jeżeli ci się tak wiesza ;) ja tak mam dopiero przy otwartych 100 zdjęciach dużych... Możliwe, mój komputer ma już jakieś 7lat, karta graficzna była CHYBA wymieniana, jeśli tak, to już dawno, a jakiś czas temu też trzeba było dokupować jakąś nową część. Doszłam do wniosku, że jak się go zajeździ, to się kupi nowy, jakiś lepszy no, chyba, że staruszek będzie chciał dłużej uprzykrzać mi życie, to coś nowego pewnie pojawi się wcześniej :lol:. [quote name='Shel']O kurcze, faktycznie jest! Ale daję jakość niską a i tak jest ponad 20KB :/ Wolę w Irfanie :D Jak ja dam jakość niską, to zdjęcie wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej (niektóre potrafią jeszcze gorzej), więc wolę, żeby było cięższe i ładniejsze. Quote
Shel Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Faktycznie jakość kiepska! U mnie na najniższej po zmniejszeniu w PS'ie praktycznie się nie zmienia, a i tak jest dość ciężkie.. (ponad 200). A w ifranie robi do 100KB (czasem ponad) i jakość aż tak zła nie jest :] Quote
Illusion Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 BBeta napisał(a):PS po polsku - koszmar :diabloti: ;) W sensie, że niedorobiony jakiś jest? :lol: Shel napisał(a):Faktycznie jakość kiepska! U mnie na najniższej po zmniejszeniu w PS'ie praktycznie się nie zmienia, a i tak jest dość ciężkie.. (ponad 200). A w ifranie robi do 100KB (czasem ponad) i jakość aż tak zła nie jest :] Kiepska? To zdjęcie aż strach pokazywać :evil_lol:. Nie wiem od czego to wszystko zależy. Quote
NightQueen Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 w sensie że znalezienie czegoś w PS gdy wszystko jest napisane w j. polskim jest trudne, znacznie prościej jest w org. wersji językowej Quote
Illusion Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 smallpati napisał(a):w sensie że znalezienie czegoś w PS gdy wszystko jest napisane w j. polskim jest trudne, znacznie prościej jest w org. wersji językowej Używam polskich wersji gdzieś już pewnie ponad 3 lata i nigdy nie miałam większych problemów z odnalezieniem czegoś ;). Mam zdjęcia z dzisiejszego spacerku :). Quote
Shel Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 RCookie napisał(a):Używam polskich wersji gdzieś już pewnie ponad 3 lata i nigdy nie miałam większych problemów z odnalezieniem czegoś ;). Ja tak samo :) Quote
Recommended Posts