Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kelpiaczka macie cudownego :loveu:
Zuza ja wyczytałam, że psy mają gdzieś tak 46-51 cm, a suki jak wiadomo mniej. A co zainteresowana jesteś :evil_lol::evil_lol:?

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Kashdog napisał(a):
Zuza ja wyczytałam, że psy mają gdzieś tak 46-51 cm, a suki jak wiadomo mniej. A co zainteresowana jesteś :evil_lol::evil_lol:?

suki od 43 do 48 cm ;)

Posted

Kashdog napisał(a):

Niestety za wiele o tej rasie nie wiem:roll:. W Polsce jest mało informacji na ich temat, jedyne co kiedyś przeczytałam jakiś artykuł na ich temat w Moim Psie. Najpierw musiałabym je bliżej poznać:razz::p Ale coś czuję że jest to pies pełen energii a takiego szukam :)

Posted

mineralna_ napisał(a):
suki od 43 do 48 cm ;)

Właśnie :p

Zuzia&Snoopy napisał(a):
Niestety za wiele o tej rasie nie wiem:roll:. W Polsce jest mało informacji na ich temat, jedyne co kiedyś przeczytałam jakiś artykuł na ich temat w Moim Psie. Najpierw musiałabym je bliżej poznać:razz::p Ale coś czuję że jest to pies pełen energii a takiego szukam :)

Ja również w ogóle to tych psów w Polsce mało jest :roll: Chociaż wiadomo, że z roku na rok jest takich psów więcej. No to mam nadzieję, że wypali, bo jeszcze milej będzie się oglądać Waszą galerię :evil_lol:

RCookie NIE BIJ :diabloti:!

Posted

Zuzia&Snoopy napisał(a):

Bambi energii nie brakuje :evil_lol:.
Pierwszy raz "na żywo" zobaczyłam ją na zeszłorocznej międzynarodówce w Warszawie i bardzo mi się spodobała :). Oglądanie jej na torze to sama przyjemność :loveu:.

Posted

Zuzia&Snoopy napisał(a):

'Pełne energii' to nie jest adekwatne określenie. Przynajmniej na naszego kelpika. Znam Bambi od samego początku (jak była mała to się nią trochę zajmowałam w wakacje bo Mokka pracuje) i zawsze była dosłownie diabłem wcielonym. To jest najbardziej hiperaktywny i najszybszy pies jakiego miałam okazję poznać, włączając w to wszystkie bc i terriery. Przy tym nie ma też łatwego charakteru. Zdecydowanie nie jest to pies dla początkującego właściciela a tym bardziej przewodnika... Miałam okazję biegać parę razy na treningu z tym stworzonkiem... Liczy się każdy jeden gest ale i tak najlepiej jest opanować wysyłanie bo nie ma siły, żeby to dogonić :evil_lol:
No ale można też trafić na osobnika mniej szajbniętego, podobno to czarne z Białegostoku to aniołek przy naszej czekoladce ;)
Tu jest kelpikowy temat na dogo: http://www.dogomania.pl/threads/58501-owczarki-kelpie wystarczy poczytać a Ci się kelpika odechce :evil_lol: No i mam nadzieję, że wpadniesz na majowe zawody w Łomiankach , pewnie kelpinio będzie (chociaż pewnie jeszcze nie jako zawodnik).

RCookie napisał(a):
Oglądanie jej na torze to sama przyjemność :loveu:.

Nooo to jest pies z ogromnym potencjałem... tylko ile pracy trzeba było włożyć w tego psa, żeby była 'opanowywalna'... To już Ci Mokka może opowiedzieć :P

Posted

Bzikowa napisał(a):

Nooo to jest pies z ogromnym potencjałem... tylko ile pracy trzeba było włożyć w tego psa, żeby była 'opanowywalna'... To już Ci Mokka może opowiedzieć :P

Bambi wydaje się być nieco taka niezależna i jednocześnie chętna do współpracy, chciałabym poznać więcej przedstawicieli tej rasy, bo jest bardzo ciekawa. Szkoda, że nie ma u nas jakiś konkretniejszych źródeł informacji, chociażby jakiegoś kelpikowego forum, bo najwięcej można dowiedzieć się od właścicieli. Kelpikowy wątek czytałam i z opisów Mokki wynikało, że "bordery z adhd" mogą się przy tym kelpiku schować :evil_lol:.

Posted

RCookie napisał(a):
Bambi wydaje się być nieco taka niezależna i jednocześnie chętna do współpracy, chciałabym poznać więcej przedstawicieli tej rasy, bo jest bardzo ciekawa. Szkoda, że nie ma u nas jakiś konkretniejszych źródeł informacji, chociażby jakiegoś kelpikowego forum, bo najwięcej można dowiedzieć się od właścicieli. Kelpikowy wątek czytałam i z opisów Mokki wynikało, że "bordery z adhd" mogą się przy tym kelpiku schować :evil_lol:.

Tak ale przy tym niestety jest też trochę miękka psychicznie, mimo, że wydaje się być twardsza. Więc nie jest to ideał charakteru ;)
Ja najbardziej kocham obrazek który widziałam parę razy - układamy tor, Bambi sobie biega, i jak już jest trochę hopek to wybiera sobie którąś, siada przed nią i czeka, patrząc na Mokkę, na sygnał do startu :lol:

Posted

Bzikowa napisał(a):
'Pełne energii' to nie jest adekwatne określenie. Przynajmniej na naszego kelpika. Znam Bambi od samego początku (jak była mała to się nią trochę zajmowałam w wakacje bo Mokka pracuje) i zawsze była dosłownie diabłem wcielonym. To jest najbardziej hiperaktywny i najszybszy pies jakiego miałam okazję poznać, włączając w to wszystkie bc i terriery. Przy tym nie ma też łatwego charakteru. Zdecydowanie nie jest to pies dla początkującego właściciela a tym bardziej przewodnika... Miałam okazję biegać parę razy na treningu z tym stworzonkiem... Liczy się każdy jeden gest ale i tak najlepiej jest opanować wysyłanie bo nie ma siły, żeby to dogonić :evil_lol:
No ale można też trafić na osobnika mniej szajbniętego, podobno to czarne z Białegostoku to aniołek przy naszej czekoladce ;)
Tu jest kelpikowy temat na dogo: http://www.dogomania.pl/threads/58501-owczarki-kelpie wystarczy poczytać a Ci się kelpika odechce :evil_lol: No i mam nadzieję, że wpadniesz na majowe zawody w Łomiankach , pewnie kelpinio będzie (chociaż pewnie jeszcze nie jako zawodnik).

Dzięki za informacje, przynajmniej takie w pigółce. Skłoniło mnie to do głębszych przemyśleń na temat tej rasy i trochę ukierunkowało, brzydko mówiąc, na drogę do właściwego psa.
Ten temat już przeczytałam ale jak dla mnie jest to wciąż za mało ;) Ogólnie sama jestem trochę szajbnięta, Snoopy też ale potrzebuję psa jeszcze bardziej zakręconego i świrniętego.
Czytałam w gazecie że kelpiki są mniej nastawione na współpracę z człowiekiem niż bordery ale wiem że nie zawsze warto ufać gazetą a najwięcej cennych informacji udzielą właśnie właściciele.
Nie będzie mnie na zawodach, chociaż już się nastawiałam że pojadę. Niestety mam zaplanowany inny wyjazd...

Posted

Kashdog napisał(a):
Zdjęcie z ogródka piękne i Tosia również :)
A co to za chłopiec:diabloti::evil_lol:?

Dziękuje :).
Haft, chihuahua. Chyba żaden pies wcześniej tak się jej nie podobał :shake:. Mała była swego czasu zafascynowana westikiem (suczką :stupid:), ale chyba już jej przeszło, więc może Haft też będzie już psem, jak każdy inny.
Może jeszcze zrozumiałabym to zachowanie Tosi, gdyby ona chciała się bawić z innymi psami, ale jej chodzi tylko o wąchanie :hmmmm:.

Bzikowa napisał(a):
http://img219.imageshack.us/img219/7497/kopiaimg7488.jpg no i co i tylko jedno takie ładne masz? :mad:

Mam jeszcze takie :evil_lol:

I w całej swojej okazałości :lol: