Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='RCookie']
Przechytrzyłam WMM i mam filmik :evil_lol:.

Jak? :razz:

Filmik fajowy:loveu: a mogę coś powiedzieć a propos agility? :oops::oops:
Pierwsza sprawa -jeśli biegasz na smaczki to pies staje się dużo mniej samodzielny i biega 'za rączką'. A tego nie chcemy. Dlatego dla psów niezabawkowych bardzo dobrym rozwiązaniem jest wyrzucanie czegoś z żarciem do przodu (tak jak normalnie rzuca się psu piłkę do przodu) - np. jakiś mały piórniczek, uszyta mini saszetka albo nawet skarpeta ze schowanym w środku żarciem (pies musi wiedzieć, że tam jest nagroda, żeby biegł do przodu po ostatniej przeszkodzie a nie do Twojej ręki z jedzonkiem). Można psa nauczyć albo przynoszenia tego czegoś z jedzeniem w środku do Ciebie , wtedy Ty otwierasz to i nagradzasz psa , albo zrobić tak, żeby to coś było łatwo otwieralne dla psa i wtedy pies sam sobie bierze nagrodę. Ale ważne jest, żeby pies biegł do przodu bo bieganie 'za rączką' zwalnia psa. A Tosia ma zadatki na bycie szybkim psem (i jakim skocznym!!) więc należy to wykorzystać nawet jeśli nie jest psem łupowym tj. nie kręcą ją zabawki:)
I druga sprawa - w pewnym momencie filmiku biegniecie po prostej i ostatnią przeszkodę Tosia skacze od razu w drugą stronę i biegniecie tą prostą jeszcze raz. Raczej unikaj tego , w agility nie ma tak, że pies tą samą hopkę skaczę od drugiej strony od razu, byłaby to widowiskowa detka ;) Dlatego tam powinnaś zrobić zmianę a nie naprowadzać ją na tę hopkę. Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałam :lol:

Btw przyszła wiosna,nasz teren prawie ready do biegania :) Kontaktowałaś się już z kimś w tej sprawie?

A i bardzo mi się podobają jej obrociki:loveu:

Czekamy na kolejne filmiki!

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='LadyK']Super filmik ;) Tosia taka skoczna :D

Dzięki ;).

[quote name='Bzikowa']Jak? :razz:

Zapisałam projekt i jak coś dodawałam to zapisywałam :razz:. Trochę to żmudne, ale przynajmniej program ani razu się nie zaciął, a nawet gdyby, to wszystko miałabym w tym projekcie ;).

[quote name='Bzikowa']
Filmik fajowy:loveu: a mogę coś powiedzieć a propos agility? :oops::oops:

Jasne! Pisz tak dużo, ile będzie trzeba! Rady osób bardziej obeznanych z "agilitowaniem" są w tym wątku mile widziane ;).

[quote name='Bzikowa']
Pierwsza sprawa -jeśli biegasz na smaczki to pies staje się dużo mniej samodzielny i biega 'za rączką'. A tego nie chcemy. Dlatego dla psów niezabawkowych bardzo dobrym rozwiązaniem jest wyrzucanie czegoś z żarciem do przodu (tak jak normalnie rzuca się psu piłkę do przodu) - np. jakiś mały piórniczek, uszyta mini saszetka albo nawet skarpeta ze schowanym w środku żarciem (pies musi wiedzieć, że tam jest nagroda, żeby biegł do przodu po ostatniej przeszkodzie a nie do Twojej ręki z jedzonkiem). Można psa nauczyć albo przynoszenia tego czegoś z jedzeniem w środku do Ciebie , wtedy Ty otwierasz to i nagradzasz psa , albo zrobić tak, żeby to coś było łatwo otwieralne dla psa i wtedy pies sam sobie bierze nagrodę. Ale ważne jest, żeby pies biegł do przodu bo bieganie 'za rączką' zwalnia psa. A Tosia ma zadatki na bycie szybkim psem (i jakim skocznym!!) więc należy to wykorzystać nawet jeśli nie jest psem łupowym tj. nie kręcą ją zabawki:)

Ola mówiła mi właśnie, że skoro Tośka biega na smaki, to dobrze by było skombinować jakiś piórnik :hmmmm:.

[quote name='Bzikowa']
I druga sprawa - w pewnym momencie filmiku biegniecie po prostej i ostatnią przeszkodę Tosia skacze od razu w drugą stronę i biegniecie tą prostą jeszcze raz. Raczej unikaj tego , w agility nie ma tak, że pies tą samą hopkę skaczę od drugiej strony od razu, byłaby to widowiskowa detka ;) Dlatego tam powinnaś zrobić zmianę a nie naprowadzać ją na tę hopkę. Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałam :lol:

Wiem o co chodzi, już ktoś zwracał mi na to uwagę ;).

Dzięki! :)

[quote name='Bzikowa']
Btw przyszła wiosna,nasz teren prawie ready do biegania :) Kontaktowałaś się już z kimś w tej sprawie?

Jeszcze nie, w tym tygodniu mam zamiar ;).

Posted

Bzikowa, dzięki przy okazji i za wytłumaczenie mi :evil_lol: Ja agility nie biegam, ale (w późniejszym czasie) zamierzam, a właśnie zastanawiałam się jak dobrze trenować z psem, którego zabawki nie bardzo interesują ;) No ale jak widać jest sposób.

Posted

Unbelievable napisał(a):
Co do psa niełupowego- ja rzucam smaka po prostu, mamy dosyć dużej wielkości karmę i łatwo znaleźć ;)

To niestety przyzwyczaja psy do węszenia. I dodatkowy minus - jak się trenuje w klubie to łatwo w ten sposób gubić smaczki na torze, a to psuje skupienie innych psów.

Posted

Mój Ares na zabawkę na poczatku nie umiał, był za bardzo nakręcony no i na smaka robiliśmy. Ale potem jak nie widział saszetki to nie szło mu :/ No i już cały czas na zabawkę z nim próbowałam i teraz jest okej ;-) .

Posted

Bzikowa napisał(a):
To niestety przyzwyczaja psy do węszenia. I dodatkowy minus - jak się trenuje w klubie to łatwo w ten sposób gubić smaczki na torze, a to psuje skupienie innych psów.

a to też fakt ;) ale i u nas w szkoleniu są momenty, gdzie pies może węszyć, i gdzie nie może, bo węszyć lubi ;) w klubie tak robić nie będziemy (i pewnie nikt nam nie pozwoli :evil_lol:)

Posted

[quote name='Agathee']Bzikowa, dzięki przy okazji i za wytłumaczenie mi :evil_lol: Ja agility nie biegam, ale (w późniejszym czasie) zamierzam, a właśnie zastanawiałam się jak dobrze trenować z psem, którego zabawki nie bardzo interesują ;) No ale jak widać jest sposób.

Jakbym częściej wstawiała filmiki, to pewnie jeszcze wielu ciekawych rzeczy można by się było z tego wątku dowiedzieć :evil_lol:.

[quote name='QQk']Bry!
Rany ona pomyka jak mały samochodzik po tym torze :klacz:

A jak :evil_lol:.

[quote name='Bzikowa']To niestety przyzwyczaja psy do węszenia. I dodatkowy minus - jak się trenuje w klubie to łatwo w ten sposób gubić smaczki na torze, a to psuje skupienie innych psów.

A to potwierdzam. Co prawda Tośka cały czas nie węszy, ale jak zdarzy mi się zgubić jakiegoś smaka albo jak jej właśnie rzucę, a sierotka nie może znaleźć to zdarza się tak, że przykładowo wołam ją do siebie, a ona musi się zatrzymać, bo do jej nosa doleciał zapach parówki, która leży sobie gdzieś tam w trawie. O tyle dobrze, że Toś mocno się na tym nie zawiesza i jak ją ponownie zawołam to przychodzi.

[quote name='Endher']My na szczęście na smaki nakręcamy się tak łatwo jak i na zabawki :cool3: Filmik super,widać u Was wyraźną poprawę,pewnie jeszcze trochę i będziemy kibicować Wam na zawodach :diabloti: ! Ja bym jeszcze chętnie zobaczyła zmiany stron w Waszym wykonaniu :razz:

Tak, tak i może frytki do tego? :eviltong:

Jeszcze takie z patyczkiem :loveu:.

Ona nawet tego patyka do mnie przynosiła :loveu:. To znaczy nie bezpośrednio do mnie. To wyglądało mniej, więcej tak, że biegła po patyka, brała go do pyska, biegła w moją stronę i wypuszczała kawałek przede mną, ale i tak jestem z niej dumna. Budzą się w niej psie instynkty :evil_lol:.

A tutaj Tosia i lewitujący kliker

Posted

Fajny kolor klikera :P

Dobrze, że Tośka Ci tego patyczka nie pożera. Bezik ostatnio na spacerze z rhodesianami, jak ja robiłam zdjęcia, to polazł sobie, znalazł patysia i go dziamgał... Potem zauważyłam, że nie tylko go dziamgał ale po prostu połykał odgryzane kawałki :mad: Rzygał tymi patyczkami 2 dni:angryy:

Posted

Endher napisał(a):
Frytki mogą być :evil_lol:

Ja bym wzięla też cole :cool3:

Mówie Ci, niedługo Tosie zobaczymy na zawodach, jak nic, świetnie jej idzie na tym filimiku! ;)

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Super filmik ! Tosia jest świetna, taka zwinna,szybka i skoczna :)

Ale słodko wygląda z tym patolem :loveu:
http://img260.imageshack.us/img260/8074/img6061j.jpg

Hihi :evil_lol:
http://img411.imageshack.us/img411/9955/img6122m.jpg

[quote name='LadyK']http://img411.imageshack.us/img411/9955/img6122m.jpg haha :D fajne :D

[quote name='Shetanka']http://img260.imageshack.us/img260/8074/img6061j.jpg
jaka słodka *w*

Dziękuje :).

[quote name='Endher']Frytki mogą być :evil_lol:

Tak ją męczyłaś tym klikerem,że teraz nim wymiotuje :placz:

A mówili, że zmęczony pies, to szczęśliwy pies :evil_lol:.

[quote name='Bzikowa']Fajny kolor klikera :P

Dobrze, że Tośka Ci tego patyczka nie pożera. Bezik ostatnio na spacerze z rhodesianami, jak ja robiłam zdjęcia, to polazł sobie, znalazł patysia i go dziamgał... Potem zauważyłam, że nie tylko go dziamgał ale po prostu połykał odgryzane kawałki :mad: Rzygał tymi patyczkami 2 dni:angryy:

Też mi się podoba :evil_lol:.

Tośka raczej nie zjada nic poza "normalnym" jedzeniem. Raz dorwała się do waty i potem nią wymiotowała :shake:. Jak znajdzie dojście do chusteczek, płatków kosmetycznych czy czegoś innego, co jest do tego podobne to też przelatuje przez jej zęby, no i niekiedy żołądek. Jakby zabawkami się tak bawiła, to bym się nie obraziła, przynajmniej bym wiedziała, że bardzo się jej podobają :lol:.

[quote name='Pestka']Ja bym wzięla też cole :cool3:

Mówie Ci, niedługo Tosie zobaczymy na zawodach, jak nic, świetnie jej idzie na tym filimiku! ;)

Nie myślę raczej o zawodach (nie wyobrażam sobie na teraźniejszą chwilę mojego psa w takiej sytuacji no, ale może jej nie doceniam), chcę po prostu spokojnie sobie trenować pod okiem kogoś, kto ma o tym pojęcie :eviltong:.

[quote name='Cavy']Zauważyłam ostatnio, że Tośka pożera wszystko, co jej stanie na drodze. W tym wypadku był to kliker :evil_lol:

Pożerać pożera, ale nie wszystko :eviltong:.

[quote name='Bartiśkowa_']http://img411.imageshack.us/img411/9955/img6122m.jpg chyba komuś się tu kliker nie podoba :evil_lol:

No fakt, Tosia zdecydowanie woli smaczki :razz:.

[quote name='Zuzia&Snoopy']Tosia sama sobie klika?:evil_lol:

Nie, zamieniłyśmy się na próbę, ale obie doszłyśmy do wniosku, że jednak wcześniejszy układ Tosia - pies, ja - przewodnik jest najlepszy :evil_lol:.

Posted

RCookie napisał(a):

Tośka raczej nie zjada nic poza "normalnym" jedzeniem. Raz dorwała się do waty i potem nią wymiotowała :shake:.

Po prostu chciała utrzymać wagę jak modelki, które jedzą watę pęczniejąca im w brzuchu i powodującą, że nie są głodne :diabloti:

Nie widzę zdjęcia z klikerem :placz:

Posted

Ja też nie widzę tego zdjęcia z klikerem ..
Super wam idzie z agi :) !
Ja czekam , aż Megi mi schudnie to może też zaczniemy do klubu chodzić regularnie :P