Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Russellka napisał(a):
Aaaale lista :-o a ja musiałam rodziców na drugi komplet przekonywać :roll:

Ja swoich nie przekonuję, jeden z rodzicieli nic nie wie, a drugi tylko kręci nosem i pewnie zastanawia się kiedy to się wreszcie skończy :evil_lol:.

xxSweetGirl93xx napisał(a):
heh:)
to naciągnij rodziców na wyjazd na wies:) w weekend ma byc ładna pogoda;)

Martunia napisał(a):
Noo spróbuj ich namówić, może Ci sie uda. :cool3:

Z wyjazdu na wioskę nici, bo mój brat się rozłożył i nie może przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach, a w taki upał nie da się jechać tyle kilometrów bez jakiegoś źródła zimna.

Bzikowa napisał(a):
Heloł, witam po powrocie :multi:

Witamy, zaraz wpadnę do Waszej galerii, bo ponoć poobozowe fotki miały być :eviltong:.

PositiveThought napisał(a):
http://i38.tinypic.com/2jb46s3.jpg

Oczęta :loveu: :loveu: zwierciadło duszy podobno, u Twojego psiaka są wyjątkowo wymowne :loveu:

A plany ambitne, jeśli chodzi o zakupy :diabloti: Chociaż muszę się przyznać, że ja na wakacjach nic nie robiłam, tylko myślałam o tym, co kupię :evil_lol: Wymyśliłam kilka obróżek, konga, derkę, nową karmę, więc mniej więcej tak samo jak u Ciebie :razz:

Wszystkim się patrzałki Tosi podobają :cool3:. Czasem to nawet mnie w nich widać :lol:.
Kurcze, już jutro do szkoły :placz:. Mam nadzieję, że te 5 dni w miarę szybko zleci, a to fotki, które miałam dać w piątek (?):

Posted

Kinguska napisał(a):
Ach te jej oczyska. ;)

Zapraszamy do nas bo zaraz dam nowe zdjęcia :P

Ok :cool3:.

Selenne napisał(a):
Ale ona ma piękny uśmiech i spojrzenie!

Martunia napisał(a):
Ale ona urocza. :loveu: Jak się uśmiecha. ;)
Tak poza tym bardzo fajny bannerek!
Szkoda, że ten wyjazd nie wypadł.

Dziękujemy ;).
No szkoda, że wyjazd nie wypalił, ale z drugiej strony to nawet lepiej, bo nie wiem czy wychodzilibyśmy gdzieś w taki upał. Może pojedziemy jak się zrobi bardziej jesiennie, to przy okazji wpadniemy do lasu na grzyby :evil_lol:.

Enchantress'ka;10842436 napisał(a):
http://i38.tinypic.com/210x3x2.jpg
Jej, piękne spojrzenie. Ten błysk w oku widać na każdym zdjęciu.

Malina. masz zamierz może ćwiczyć agility z Tosiakiem? Bo kiedyś coś na ten temat słyszałam ... ;-)

Mam zamiar, właśnie na jesień chciałam, ale idzie nam tak strasznie, że nie wiem czy byłby sens do klubu się zapisywać :shake:. W ogóle nie umiem nauczyć jej skupiania się na pracy, a nie na jedzeniu. Mam wrażenie, że ona wszystko z jedzeniem kojarzy :roll:, no i jeszcze czas, którego z każdym dniem mam jakby coraz mniej, ale mam nadzieję, że to chwilowe.

Posted

Malina. napisał(a):

Mam zamiar, właśnie na jesień chciałam, ale idzie nam tak strasznie, że nie wiem czy byłby sens do klubu się zapisywać :shake:. W ogóle nie umiem nauczyć jej skupiania się na pracy, a nie na jedzeniu. Mam wrażenie, że ona wszystko z jedzeniem kojarzy :roll:, no i jeszcze czas, którego z każdym dniem mam jakby coraz mniej, ale mam nadzieję, że to chwilowe.

Powiedz mi, ale jak to możliwe, że ona skupia się na jedzeniu .... musisz albo stosować wzmacnianie jednostajne albo bawić się z nią w łapówki (pokazując smaka każesz zrobic jej siad)
Sama na początku miałam z tym problem, bo nie byłam świadoma jakie błędy popełniam. ;)

Posted

Enchantress'ka;10842622 napisał(a):
Powiedz mi, ale jak to możliwe, że ona skupia się na jedzeniu .... musisz albo stosować wzmacnianie jednostajne albo bawić się z nią w łapówki (pokazując smaka każesz zrobic jej siad)
Sama na początku miałam z tym problem, bo nie byłam świadoma jakie błędy popełniam. ;)

Na początku (kiedy nie stosowałam jeszcze klikera) naprowadzałam ją ręką z jedzeniem, np. do zrobienia "siad". Z komendą "leżeć" było podobnie, tylko
wtedy mała nie chciała jej wykonać dopóki nie zobaczyła, że w ręku mam coś do jedzenia. Z czasem przestała na to zwracać uwagę, ale często jest tak, że zrobi leżeć na dosłownie sekundę i od razu podnosi zadek, żeby dostać jedzenie. Od czasu kiedy ćwiczę z nią "leżeć > zostań" czas leżenia powoli się wydłuża, ale kiedy powiem jej samo "leżeć" to właśnie wygląda tak, jak wcześniej opisywałam.
Druga sprawa jest taka, że jak tylko zobaczy w moim ręku kliker to od razu zaczyna się cieszyć, jak kliknę to jakby chętniej wykonuje dane polecenie, ale mam wrażenie, że ona nie kojarzy kliknięcia z tym, że coś dobrze zrobiła, tylko właśnie z jedzeniem.
Sama już nie wiem... może to ja jestem jakaś przewrażliwiona :shake:.
Na trenowaniu agility jej zapał do jedzenia jakoś bardziej "widać". Na początku na przeszkody naprowadzałam ją ręką, w której tradycyjnie było jedzenie (nie wiedziałam, że tak się raczej nie powinno robić), wtedy Tośka w ogóle nie zwracała uwagi na przeszkody, bo bardzo często je omijała, jak w końcu udało się wypracować, żeby przez nie przeskakiwała to dostawała nagrodę. Pewnego dnia spróbowałam naprowadzać ją ręką bez jedzenia to biegła jakby chciała, a nie mogła, przy ostatniej stacjonanie, w ślimaczym tempie przeszła pod tyczką :hmmmm:.
Odkąd napisałam o naszych problemach na innym forum dostrzegłam ile błędów popełniłam w postępowaniu z Tosią, a teraz bardzo chciałabym to jakoś naprawić, skorygować, ale nie mam pojęcia w jaki sposób.

Posted

Malina. napisał(a):
Na początku (kiedy nie stosowałam jeszcze klikera) naprowadzałam ją ręką z jedzeniem, np. do zrobienia "siad". Z komendą "leżeć" było podobnie, tylko
wtedy mała nie chciała jej wykonać dopóki nie zobaczyła, że w ręku mam coś do jedzenia. Z czasem przestała na to zwracać uwagę, ale często jest tak, że zrobi leżeć na dosłownie sekundę i od razu podnosi zadek, żeby dostać jedzenie.

Ja też często pokazuje, że coś mam, potem chowam to w ręce - komenda [SIZE="1"]np. "siad", pies ją wykonuje, czekam kilka sekund i dopiero nagradzam ;)
Natomiast jeśli chodzi o "leżeć", smakołyk daje zawsze z dołu, nigdy z góry ;)

Posted

Ale ładne foty :loveu: A może przy następnej sesji rób tak, że za pierwsze polecenie daj smaka, a za kolejny raz już nie. Jak wykona to pochwal ją słownie. Każ jej zrobić po raz kolejny np siad i daj za niego smaczek. I tak na zmianę raz daj a raz nie ;-)

Posted

Malina. napisał(a):
(...)często jest tak, że zrobi leżeć na dosłownie sekundę i od razu podnosi zadek, żeby dostać jedzenie. Od czasu kiedy ćwiczę z nią "leżeć > zostań" czas leżenia powoli się wydłuża, ale kiedy powiem jej samo "leżeć" to właśnie wygląda tak, jak wcześniej opisywałam

mam tak samo :shake:

Posted

Śliczne fotencje :loveu:.
Te oczka są nie do kupienia, niezastąpione wprost :loveu:.
A co do komendy leżeć miałam tak samo, ale jak już się położyła to zazwyczaj na 5 i dłużej sekund... Pannie A trza pokazać co ma zrobić wprost, bo inaczej nie skuma, będzie ci podawać łapę itp ... A ty jak uczysz ''leżeć'' ?? :lol:

Posted

Ja Benka uczyłam tak, że dawałam mu komendę leżeć, odliczyłam do 5 i dopiero smak, z czasem staram mu wydłużać czas leżenia, jednak z nim nie mam problemu, on jak już widzi podniesioną rękę w górę to siada. :lol:

Ps. Ładne zdjęcia :cool3:

Posted

xxSweetGirl93xx napisał(a):
sliczne fotki i banerek:D:D

Dziękuję :).

BBeta napisał(a):
Ja też często pokazuje, że coś mam, potem chowam to w ręce - komenda np. "siad", pies ją wykonuje, czekam kilka sekund i dopiero nagradzam ;)
Natomiast jeśli chodzi o "leżeć", smakołyk daje zawsze z dołu, nigdy z góry ;)

Ja nagrodę dawałam od razu, kiedy Tośka zrobiła coś dobrze, ale odkąd klikamy to przy komendach, które teraz tylko dopracowujemy jest "klik" chwila "odstępu" i nagroda. Raz kliknę i nie dam jej nagrody, innym razem nagrodę dostanie, ale to raczej nie naprawi naszego problemu "łapówkarstwa" i wydaje mi się, że trzeba będzie robić tak nadal + coś jeszcze, ale nie wiem co.

Acctiually napisał(a):
Matko oczy są cudne:loveu:

Bo tośkowe :eviltong:.

Russellka napisał(a):
Ale ładne foty :loveu: A może przy następnej sesji rób tak, że za pierwsze polecenie daj smaka, a za kolejny raz już nie. Jak wykona to pochwal ją słownie. Każ jej zrobić po raz kolejny np siad i daj za niego smaczek. I tak na zmianę raz daj a raz nie ;-)

Podobno przy szkoleniu klikerowym nie powinno dotykać się psa i gadać do niego ;). Z resztą i tak nagradzam ją w ten sposób (pisałam o tym wyżej). W ogóle to w niedługim czasie chcę zainwestować w jakąś książkę z różnymi sztuczkami i komendami, bo nie mam pomysłów na nic łatwego, co by mój futrzak pojął, z czasem chciałabym wprowadzać trudniejsze zadania.

Samturia napisał(a):
mam tak samo :shake:

No to nie możemy się poddawać, tylko ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć, aż do skutku :evil_lol:.

Klaudysiaczek napisał(a):
Śliczne fotencje :loveu:.
Te oczka są nie do kupienia, niezastąpione wprost :loveu:.
A co do komendy leżeć miałam tak samo, ale jak już się położyła to zazwyczaj na 5 i dłużej sekund... Pannie A trza pokazać co ma zrobić wprost, bo inaczej nie skuma, będzie ci podawać łapę itp ... A ty jak uczysz ''leżeć'' ?? :lol:

Można powiedzieć, że już jej nie uczę, bo umie, teraz tylko chcę wydłużyć czas, w którym sucz będzie w pozycji "leżeć". Jedyne co Tośka umie na głos to chyba "siad" i "szukaj" (chociaż ciężko mi powiedzieć, czy ona wie o co chodzi z tą drugą komendą...), bo resztę robi na gest.
Komendy "leżeć" uczyłam jej mniej, więcej tak jak było to opisane w książce dołączonej do "MP", czyli przeciągałam ręką z jedzeniem tak, żeby pies się położył, ale Tośka stawiała "opory" i za wszelką cenę chciała nosem zrobić dziurę w mojej ręce żeby dostać jedzenie, więc przyciskałam lekko jej grzbiet, żeby się położyła, wydawałam komendę i dawałam nagrodę (wtedy nie używałam jeszcze klikera).