Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sprawa wygląda następująco:
Mój sąsiad posiada psa. Trzyma go uwiązanego na krótkim łańcuchu (jest to pies ze schroniska - w ogóle nie wiem, kto mu tego psa wydał), dodatkowo niemiłosiernie cięzkim (najcięższym, przeznaczonym do wypasania krów w zamierzchłych czasach) zwierzak niemiłosiernie wyje, wyraźnie nie podobają mu się warunki w jakich jest trzymany, mój sąsiad ucisza go metalową rurą. Czasem dołącza jego córka, ma 12 lat... Pies jest tragicznie karmiony, czasem nie ma wody przez kilka dni. Obraz nędzy i rozpaczy. Mieszkam w małej miejscowości. Reakcja policji będzie zerowa, nawet nie ma sensu im tego zgłaszać. Powstaje pytanie - jak mogę temu zwierzęciu pomóc? Grzeczne rozmowy nie odnisły skutku. Zostałam wyśmiana. I dostałam wykład, że najbardziej humanitarnym sposobem zabijania psów jest ich wieszanie, a to zwierzę stanowi jego własność i on może z nim robić co chce.

Posted

quake napisał(a):
Sprawa wygląda następująco:
Mój sąsiad posiada psa. Trzyma go uwiązanego na krótkim łańcuchu (jest to pies ze schroniska - w ogóle nie wiem, kto mu tego psa wydał), dodatkowo niemiłosiernie cięzkim (najcięższym, przeznaczonym do wypasania krów w zamierzchłych czasach) zwierzak niemiłosiernie wyje, wyraźnie nie podobają mu się warunki w jakich jest trzymany, mój sąsiad ucisza go metalową rurą. Czasem dołącza jego córka, ma 12 lat... Pies jest tragicznie karmiony, czasem nie ma wody przez kilka dni. Obraz nędzy i rozpaczy. Mieszkam w małej miejscowości. Reakcja policji będzie zerowa, nawet nie ma sensu im tego zgłaszać. Powstaje pytanie - jak mogę temu zwierzęciu pomóc? Grzeczne rozmowy nie odnisły skutku. Zostałam wyśmiana. I dostałam wykład, że najbardziej humanitarnym sposobem zabijania psów jest ich wieszanie, a to zwierzę stanowi jego własność i on może z nim robić co chce.

Zgłoś do jakiejkolwiek organizacji zajmującej się zwierzętami. A jeśli nie ma w pobliżu - do wójta. On ma się takimi rzeczami zajmować, art. 7 pkt.1 ustawy o ochronie zwierząt. Może nie chcieć - i wtedy pozostaje tylko lokalna gazeta.

• 2 weeks later...
Posted

Pierwszym etapem jest zgłoszenie do TOZu, pod który podlega Twój rejon. Z TOZami różnie bywa - jedne działają, inne nie. Równolegle powinnaś zanieść pismo do straży miejskiej, na policję, do straży dla zwierząt itd. z prośbą o podbicie pieczątką z datą zgłoszenia ksera tegoż zgłoszenia.

Jak nie pomoże, to gmina, powiatowy inspektorat weterynaryjny, lokalne i ogólnopolskie media. Dobrze, gdybyś miała zdjęcia, albo filmik. Bo na zeznania sąsiadów za bardzo bym nie liczyła... ot urok małych miejscowości.

• 4 weeks later...
Posted

Zgłosiłam sprawę do TOZu. Przeprowadzą kontrolę w ciągu najbliższego tygodnia. Więc sprawa jest w toku. Czekam.

• 3 weeks later...
Posted

i jak sprawa wygląda, napisz coś o interwencji TOZ-u czy się odbyła? czy skończyła się gehenna tego psa?