Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marek Roszkiewicz, zna ktoś?
Na internecie znalazłam tylko tyle, że jest to myśliwy i wiceprzewodniczący Klubu Wyżła w Polsce.

Ktoś wie na co zwraca szczególną uwagę, jakie ma typy itp ?

• 1 year later...
Posted

ahm, ten sędzia potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Mimo wszystkiego złego co się o nim mówi, zna się dobrze na wyżłach, ocenia je powoli, cierpliwie. W ruchu cenia psa zarówno w stepie jak i kłusie. Obserwowałam jego ocenę klubowej wyżłów, przysłuchiwałam się także jego opisom- zwracał uwagę na wiele rzeczy, których inni sedziowie nie zaznaczyli. Lubi psy pracujące.

• 1 year later...
  • 2 months later...
Posted

to teraz ja powiem jakie odniosłam wrażenie po sędziowaniu tego sędziego jesli chodzi o labki . Sędzia moze miał akurat zły humor , ale był bardzo niemiły czepiał sie szczegółów bardzo wystraszył moja sunie ( klasa baby ) . Dużo osob mialo pretensje co do ocen , lokat i opisow . Psy ktore na innych wystawach zdobywały medale otrzymywały oceny bardzo dobre i słabe opisy . Wydaje mi sie , że ten Pan zwracał uwage na to kti wystawia , a nie jaki jest pies . Moze odniosłam złe wrazenie , ale raczej nie pojade drugi raz do tego sedziego .

• 5 months later...
Posted

odkopię temat: wczorajsza wystawa w Gdańsku....
sędzia-porażka i nie chodzi o to, że moje suki były dopiero 2 ;-), żeby nie było niejasności. Pierwszy raz doznałam takiego szoku na ringu, ale to co zaprezentował sędzia Roszkiewicz - Marek ( nie mylić z Tadeuszem ) dobiło mnie kompletnie. Pomijam nieznajomość wzorca bo moja suka przegrała za brak pigmentu na nosie- większość wie, że bicolory mają jasny nos.
Po sędziowanie psów(samych samców) zaprosił na ring psa mł, pośr, otwarta+champ do porównania o rasę. Gdyby nie jedna wystawczyni nie upomniała się, że przecież jeszcze są suki do posędziowania wybrałby BOBa z samych psów. Na szczęście dowiedział się , że najpierw musi wybrać Zwycięzcę i w związku z tym podziękował młodzieżowcowi, po czym na tytuł Zwycięzca przyznał lokaty!!! 1 pośr, 2 otwarta, 3 champion. Następnie poprosił suczki, wyniki wyżej, po czym przyznał tytuł Zwycięzca z 1 lokatą suce z pośredniej, a drugą z otwartej. Dalej wybór o rasę , który tez ustawił z lokatami 1, 2, 3, 4
w jednej rasie była 1 suka i 1 pies . Po porównaniu o rasę stwierdził, że pani z suką, która przegrała, może sobie wybrać tytuły, które chce dostać W czasie sędziowania i biegania 3 psów po ringu (nie beagle) otwierał katalog i sprawdzał sobie nr i przydomki, po czym wybrał zwycięzcę. Rozmawiał w czasie biegania psów po ringu przez telefon(kilkukrotnie), zapraszał gości nie zwracając w ogóle uwagi na biegające psy-rozmawiając z nimi. Witał się wylewnie z osobami za taśmą ringu-podczas sędziowania i biegania psów na ringu. No i w gr VII w cale nie patrzył na psy (tak jak tu i uwdzie piszą, że się tak świetnie zna) ale na wystawców. Jednak dla niego 2 koniec ringówki jest najważniejszy . Z pewnością sędzia (kalosz ) mnie więcej na swoim ringu nie zobaczy. Myślę, że większość szanujących się wystawców się u niego nie pojawi, a ja mogę bić głową w mur, że za moje (wcale nie takie małe pieniądze) nawet nie mogę się doczekać rzetelnej opinii (zgodnej z wzorcem) tylko szopki odstawionej przez pana i władcę ringu, który nie wie co robić ech... a dawał same dosk(w moje rasie) więc, żeby nie było , ze ostry :-)

Posted

Ja byłam sędziowana u tego Pana dwa razy! I muszę przyznać, że zarówno za pierwszym jak i drugim sędziowaniem mnie zaskoczył. Za pierwszym razem był miły i uprzejmy, a za drugim było wręcz odwrotnie. Odniosłam wrażenie, że nie skupiał się na psach oraz ich cechach, lecz patrzył na twarze i po nich sędziował. Przypuszczam, że gdyby wystawcy zamienili się psami, to wybrałby innego psa :-). Nie polecam go grupie VI!

• 2 months later...
Posted

Banshee. napisał(a):
Wie ktoś jak ten pan sędziuje wyżły? Na co zwraca uwagę u juniorów?

u juniorów jak i w innych klasach zwraca uwagę na 2 koniec ringówki, szczególnie młody , ładny z dobrym przedpiersiem ;p

Posted

Haha, no to chyba zrezygnuję z żakietu i wybiorę sukienkę. :P A tak na serio to jakoś odechciało mi się po takich komentarzach do niego jechać, ale już na wystawę się zgłosiłam. ;/

Posted

Banshee. napisał(a):
Haha, no to chyba zrezygnuję z żakietu i wybiorę sukienkę. :P A tak na serio to jakoś odechciało mi się po takich komentarzach do niego jechać, ale już na wystawę się zgłosiłam. ;/

mam nadzieje, że się mile rozczarujesz i wrócisz zadowolona :-)

• 1 month later...
Posted

Bardzo miły, ale dość wymagający. Patrzy uważnie na to jak pies stoi w postawie, mój pies za to, że cały czas odstawiał łapy do przodu dostał bdb... Żaden pies w rasie nie dostał BOB mimo najwyższych ocen. Ocenia w ruchu bardzo często zarówno w kłusie jak i stępie.