Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Więc od niedawna jestem wirtualną posiadaczką pewnej suni. Odwiedzam ją w miarę możliwości. Ogólnie wtedy siedzimy w jej kojcu. Chciałabym wyjść z nią na spacer, jednak jest to spora psinka, która boi się obroży... Cały czas ją nosi, aczkolwiek jeżeli zapnę ją na smycz, to ona zaczyna ciągnąć bo nie jest nauczona chodzenia na smyczy. Następnie zaczyna się bać, kładzie się płasko na ziemi i pospacerowane...
Wpadłam na pomysł, zeby zakupić szelki i wtedy może zaoszczędziłabym jej stresu i powoli przyzwyczaiła do spacerów ze smyczą. Co Wy na to?

• 2 weeks later...
Posted

Moja koleżanka ma taki sam problem.
Musisz psicę przyzwyczaić do smyczy. A do tego trzeba czasu.
Najpierw po prostu ją przy niej wyjmij, schowaj i nagródź. To wszystko spokojnymi ruchami. Niech się przyzwyczai że widok smyczy zapowiada nagrodę.
Na następnym etapie możesz dawać jej ją do powąchania. Za to, że zbliży do niej nos nagradzaj smakołykiem.
Potem możesz manewrować karabińczykiem (karabinkiem?) smyczy przy jej obroży, ale na razie nie przypinaj. Nagradzaj za spokojne zachowanie. Jeśli się boi wróć do poprzedniego etapu.
Jeśli zachowuje się spokojnie, możesz smycz przypiąć, ale na krótko, z początku wystarczy 1sek. Jak nie będzie się bać, przedłużaj czas o sekundę. I tak sprawisz, że sunia nie będzie się bała smyczy.
Pamiętaj, by nie podnosić za szybko kryteriów.

Pozdrawiam i powodzenia :)