Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

szlag z tym dogo.. nie mogę się tu w ogóle dobić :/
Już nie mogę się doczekać dziewczynki :loveu:

A Afra miała oglądane wszystkie ząbki i trzonowce wyglądają póki co dobrze. Ale pojedziemy na kontrolę za kilka tyg. Po przycięciu od razu widać, że jej ulżyło :)

Posted

dragoniasta - z Lucynki będziesz miała pociechę! To wspaniała świnka! Jest smiała i bardzo madra. Od razu wiedziała do czego słuzy poidło. Lubi buraka i ogórek, seler - nie bardzo. Zabralam jej domek - bo ciagle tam przesiadywala i nie wiedzialam co robi. Dałam jej hamak - raz jej pokazalam jak sie bujac i juz potem sama wskakiwala. Przed chwilą biegała jak szalona po klatce. Aż tz wyjrzał. A na kolankach zamyka oczy i kładzie głowe na nodze.

Posted

jakos malo je w porownaniu z moimi swinkami. zwlaszcza malo ziarenek i siana. jaka karme jadla u ciebie? lubi suszony chlebek, marchewkę i mleczyki i trawe. biega jak szaleniec po klatce. gryzie pręty. jest słodka ...:)

Posted

U mnie dostawała normalne ziarenka do świnek (nie pamiętam nazwy), sianko uwielbiała, marchewkę, pomidory bardzo lubi i ogórki zielone. Dawałam jej jeszcze jabłka, suchy chleb. No i wszystko zjadała z chęcią. Może potrzebuje jeszcze czasu, żeby sie zaaklimatyzowac. W sumie to najpierw była u właścicielki, poźniej w schronie, u mnie, u bebebe1, teraz u Ciebie na koniec do dragoniastej. To bardzo dużo jak na taką młoda świnkę. Oby to tylko nie odbiło sie jakos na jej zdrowiu. Musisz ja dokładnie obserwować. Przytul ją ode mnie. A co do biegania po klatce to to jest sportowa świnka-zawsze puszczałam ją na pokoj i biegała jak koń wyścigowy albo byk na rodeo, Strasznie lubi sie ruszać i trzeba jej to zapewnić. :) Pozdrawiam

Posted

obserwuję, obserwuję. widzę, że gnojek ma humorki ;) tak myslę, ze ona pewnie juz z 5 razy karme zmieniala, szkoda ze nie ustalilysmy jakiejs jednej. ja jej vitakraft kupilam, bo na granulat moich słoników nawet spojrzeć nie chciała;)

Posted

No! Wreszcie udało mi się tu dobić :mad:

Pucka godz 24 to nie za późno, śmiało można dzwonić :diabloti:

Czekam niecierpliwie na czarnulkę :) Podoba mi się imię Lucynka :loveu: Tak już zostanie :)

Nie wiem kiedy znów uda mi się wejść na dogo, więc jakby co to mój nr znacie :)

Posted

OOOO!!! Lucynka - to imię mój tz nadał, zaraz mu powiem, ze imie zostaje ;)
Dzis bylam z nia u weta - bo jakieś schizy miałam. Świnka została obejrzana przez wetke gryzoniową, WSZYSTKIE zęby zostały ojejrzane. Świnka jest zdrowa.
Wobec tego - puściłam wszystkie swinki razem na spacer. Helence i Zofii Lucynka się zdecydowanie nie spodobała. Ona prawdę mówiąc nie pozostała im dłuzna. Zyta zaglądała na Lucy ciekawie, a Wikta z raz chrumknęła. ale Lucy wcale nie jest taka potulna ;)

Posted

Pucka, widać, że Lucynka ma się u Ciebie bardzo dobrze i jest zadowolona. Patrząc na te zdjęcia, aż żal mi się zrobiło, że już jej u mnie nie ma, bo to kochany gryzoń:loveu: Pewnie jak będzie tak wypuszczana z innymi w końcu się do nich przyzwyczai a one do niej i nie bedzie nieporozumień. ;) Śliczne fotki.:loveu:

Posted

Lucynka spędziła cały dzisiejszy upalny dzień pod hamakiem. wyłaziła tylko wtedy kiedy wrzucałam trawe i takie tam. na żer wyszła dopiero wieczorem. A u mnie w domku chłodno jest ... Dragoniasta ! Musisz obiecać ze Lucynka dostanie hamaczek - ona go uwielbia! :)

Posted

znowu mnie pytali czy ona na pewno ma dom ;) siedzimy obie na kolanach o podszczypujemy Puckę, bo czemu nam podcina nasze czarne paznokcie???
czy koleżanka już czeka? a jaka masz klatkę ? dwie świnki będą ? czy masz więcej ?

Posted

hm ....
informacje na temat Lucynki:
1. lubimy bananka
2. baaaaaardzo lubimy
3. cykorie lubimy, liście buraka i natkę pietruszki i nać z marchwi
4. i jeszcze trawę i mlecz lubimy pasjami
5. ślicznie myjemy świnkową twarz ;)
6. wściekle gryziemy pręty - trochę nas utemperowało posmarowanie prętów cebionem
UWAGA!!!! OBGRYZA PRĘTY Z EMALII - LEPIEJ ŻEBY MIAŁA TAKA OCYNKOWANA KLATKE, BEZ FARBY ZADNEJ !!!

Posted

Pani Lucyna już u mnie :D

(klatka nie jest emaliowana ;) )

Podróż spokojnie, transporterek miałam otwarty i trzymałam go na kolanach na zmianę z towarzyszem ;) Na początku się bała, ale później walnęła się na bok i spała :evil_lol: Wyjęłam ją dopiero w domu, w pociągu chowała się pod sianko jak się jej przeszkadzało. Reszta prosiaków też dobrze :) Musiałam zatrudnić dwie warszawianki, coby nam pomogly, było trochę zamieszania, ale jakoś to poszło ;)

Panie dogadują się póki co doskonale - właśnie ramię w ramię spożywają kolację :p
Ich sąsiadki - szczurzyce - są zafascynowane :evil_lol:

Mam fotki, jutro pewnie je wkleję :)

Dziękuję za Lucynkę! :loveu:

Posted

ale sie cieszę ;) hamak - hamak koniecznie - Lucynka lubi :) ja tez mam jakieś zdjęcia, wkleję dopiero po weekendzie. Czy
Lucynka grzecznie je ziarenka? u mnie w zęby gryzły ;)
Dziękujemy za przewiezienie swinek ;)

Posted

Noc przebiegła spokojnie, dziewczyny są wyraźnie zadowolone ze swojego towarzystwa :) Lucyfer wcina wszystko, co jej się da :eviltong: Ale faktycznie banan the best :razz: I póki co nie gryzie prętów zupełnie.

A w podróży muszę powiedzieć, że ludzie byli "zachwyceni" towarzystwem 3 świń w przedziale :evil_lol: Wszyscy laptopy, telefony.. a my świnki trzy :D Mój towarzysz tak mi wypominał, że mi odbiło, żeby tyle tego zwierza wozić, a w pociągu "no odkryj ją, przecież tu tak duszno", "teraz ją na chwilę zasłoń, otworzę okno, żeby do tamtych 2 powietrze doszło", "no masz marchewkę, masz.. czemu ona nie je? coś jej jest?" :evil_lol:

Posted

Też się bardzo cieszę, że wszystko dobrze się skończyło.
Ale niestety kolejna świnka szuka domu. Kuzyn ( 12 lat)mojej koleżanki ma świnkę, ale najwidoczniej mu się znudziła i chce ją oddać ( na razie szuka domu na swoją rękę, a później może schronisko :() Może ktoś nią też się zainteresuje? To 3 letnia samiczka, naprawdę śliczna. Chyba peruwiańska a może rozetka?
I szlag mnie trafia widząc nieodpowiedzialność i głupotę ludzi!