rybon36 Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Jestem od tygodnia chcąc niechcąc opiekunem głuchej amstaffki, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia praktyczne z głuchymi psami. Całe zycie miałam psy s.łyszące, druga astka jest normalna ale zwariowana , wiec jako wzór do naśładowania nie polecam a ta...spokojna, serdeczna ale nie uległa i do tego głucha...muszę się jakoś z nią porozumiewać Quote
Kinia Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Ja bym uczyła tak jak klikerem tylka zamias kliku byłoby np. Zaświecenie latarką. Musisz wymyślić komendy optyczne;) A co do normalnego życia to przedewszystkim sunia musi się na tobie koncentrowac więc to bym pożądnie ćwiczyła. Przywołanie najważniejsze. Nie wiem co jeszcze... Quote
Kasia & Nemo Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Najważniejsze jest by pies nabrał nawyku częstego patrzenia na przewodnika i by to robił bez żadnej komendy. Bo przecież jak chcemy wydać komendę optyczną, to pies musi nas widzieć ;) Quote
LALUNA Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 rybon36 napisał(a):Jestem od tygodnia chcąc niechcąc opiekunem głuchej amstaffki, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia praktyczne z głuchymi psami. Całe zycie miałam psy s.łyszące, druga astka jest normalna ale zwariowana , wiec jako wzór do naśładowania nie polecam a ta...spokojna, serdeczna ale nie uległa i do tego głucha...muszę się jakoś z nią porozumiewać Znajoma ma głuchego doga. Pies doskonale daje sobie radę. Jednak musisz uwazac aby nie puszczac na nie ogrodzonym terenie. Mysle ze doskonale dasz sobie rade uczac ja znaków optycznych. Wiem ze Zosia Mrzewińska pisała cos ze sa obroże elektryczne dla psów głuchych. Jednak nie wiem czy sa one jakies inne czy to te same co uzywaja niektórzy. Napisz do niej i dowiedz się. Quote
rybon36 Posted April 26, 2008 Author Posted April 26, 2008 już napisałam, są inne, o tyle lepiej, że drugą astkę mama zdrową i w pewnym sensie tamata głucha za znak optyczny ma moją Mafię, moźe coś się da wykrzesać, ona bardzo chętne jaest do pracy. Czytałam o głuchych psach z pół nocy, nie jest to takie skomplikowane Quote
Delph Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Odświeżę temat, jestem ciekawa, jak poszło wychowywanie suni? Mam od niedawna psiaka na tymczasie i odkryłam, że jest zupełnie głuchy. Piesek jest niesamowity, bo wyłapuje komendy wykonywane gestami, kiedy jest na mnie skupiony. Mam jednak dwa problemy. Może ktoś ma pomysł jak oduczyć niesłyszącego psa szczekania? Psiak jest szczekliwy, łatwo się przy tym rozkręca i jest nadpobudliwy, szczególnie na spacerach, nie ma mowy żeby wtedy na mnie spojrzał, a przecież nie słyszy... Nie mam pomysłu co wtedy robić. Ten sam problem jest z ciągnięciem na smyczy, pies jest wtedy do mnie tyłem i nie mam kompletnie z nim kontaktu, a nie chcę cały czas korygować go szarpnięciami smyczy :roll: Ma ktoś jakieś lepsze pomysły? Quote
karjo2 Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 LALUNA napisał(a): Wiem ze Zosia Mrzewińska pisała cos ze sa obroże elektryczne dla psów głuchych. Jednak nie wiem czy sa one jakies inne czy to te same co uzywaja niektórzy. Napisz do niej i dowiedz się. Moze niekoniecznie temat "obroza", ale o sposobach uczenia takich psow pewnie bedzie wiedziala wiecej Quote
Guest Mrzewinska Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Porady na temat szkolen gluchych psow na stronie: www.deafdogs.org/ Poza tym na www.onet.pl w dziale porady, pies, w poradach co najmniej dwukrotnie opisywalam szkolenie gluchego psa. Przy szkoleniu gluchej dalmatynki uzywalam obrozy elektrycznej wibracyjnej, dawala efekt lekkiego mrowienia, takiej sily jak iskanie palcami, aby zwrocic uwage psa lub przywolac gdy nie widzial przewodnika. Obroża byla sprowadzana ze Stanow, specjalna dla gluchych psow. Zofia Quote
Delph Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Dziękuję, stronę deafdogs już przeglądałam, ale poczytam jeszcze na onecie, bo nie znalazłam tam rozwiązania moich problemów, tylko metody szkolenia (może nie doczytałam po prostu). Szczerze mówiąc jestem tym psiakiem zafascynowana, funkcjonuje wydawałoby się normalnie, po prostu nauczył się "czytać" ludzi z ich gestów i mowy ciała... Na obrożę niestety nie mogę sobie pozwolić, piesek jest u mnie tymczasowo, ale na pewno wspomnę o niej właścicielom. Quote
Delph Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Przeczytałam też artykuły na onecie. A więc teraz oprócz dotychczasowych gestów "siad" i "waruj" będziemy ćwiczyć "dobrze" i "źle". Ale nadal nie wiem jak zasygnalizować psu "źle" kiedy zaczyna szczekać i biegać dookoła (nakręca się), bo w ogóle wtedy na mnie nie patrzy :shake: Quote
Recommended Posts