Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od niedawna zainteresowałem się rasą Yorkshire Terrier. Teraz mam sukę owczarka niemieckiego, ma prawie 2 latka. Jest spokojna, posłuszna, dość szybko zaakceptuje innego psa. Mieszkam w mieszkaniu (3 pokoje+kucnia+łazienka i spory przedpokój). Chciałbym aby psiak był jak najmniejszy, tzn suczka. Na pewno(jeżeli dojdzie do zakupu) będzie sunia z rodowodem. Psy same by zostawały tylko parę godzin. Na pewno bym się bawił z suczką w szkolenie.
Na co muszę uważać wybierając sukę w hodowli ?
Jaką karmą należy karmić Yorka?
Jak często czesać, kąpać, pielęgnować itp. ?
Na jakie choroby najczęściej chorują Yorki ?
Ile dziennie ruchu na dworze potrzebuje York ?
Jak ogólnie oceniacie charakter Yorków ?
Można powiedzieć, że prawie nic nie wiem na temat tej rasy, ale słyszałem wiele pozytywnych opini. Proszę o na prawdę szczere wypowiedzi. Staram się dowiadywać cały czas jak najwięcej dla tego piszcie proszę co Wam tylko przyjdzie na myśl o tej wspaniałej rasie. Wszystkie wady i zalety(domyślam się, że jest ich sporo=]).
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. ;)

Posted

Witaj! Odpowiedź na swoje pytania co do karmy odnajdziesz na forum lub u hodowcy...
ja ze swojej stony napiszę tylko tyle, że moim zdaniem główną cechą yorka jest jego zadziorność i nieustępliwość! To nie slogan że to wielki pies w małym ciele - to najprawdziwsza prawda! I musisz sobie to wziąć do serca!
Ja mam w domu bullterierkę i cane corso i teraz yoreczkę (prawie cztery miesiące) i jestem zadziwiona jak ta iskra nie boi sie 60 kilogramowego psa i z warkotem odstrasza go od swojego jedzenie,kradnie zabawki, szczypie po "pęcinkach"- muszę ja miec na oku - choc nie ingeruję za bardzo - chcę żeby sobie wszystko ustaliły same.
Ale wychodząc z domu zamykam je osobno.
Pani od której kupowałam suńkę - mówiła o tragedii jak spotkała inną posiadaczkę yorka i rottki - suki się nie dogadały-wiesz jak to się skończyło dla yorka :-(
Ale na forum są są yorki i rottki, amstafki i wszystko układa się idealnie!!!
Sam na pewno najlepiej znasz swojego psa i wiesz czy zaakceptuje suczkę czy nie - pamiętaj tylko o ich charakterku :diabloti:
Powyższe doświadczenia i poglądy na sprawę wynikają z moich doświdczeń inni może mają inaczej ;)
pozdrawiam

Posted

Nutku, ty masz strasznie duzo pytan... ty jeszcze nic a nic nie wiesz... ja tak samo kiedys nie wiedzialam i gdzies 4 mies. codziennie po nie jedną godzinę czytalam tylko o yorkach i uczylam się... i to jak kupilam yorka narobilam duzo blędow :-( nie sposob wszystkiego nauczyc się, ale trza jak najwięcej... po to sluzy standard yorka przede wszystkim, potem rozne artykuly, wtedy takie forum jak ten i inne,
zycze powodzenia i milego czytania :lol:

Posted

Vici i Jeannie napisał(a):
Nutku, ty masz strasznie duzo pytan... ty jeszcze nic a nic nie wiesz... ja tak samo kiedys nie wiedzialam i gdzies 4 mies. codziennie po nie jedną godzinę czytalam tylko o yorkach i uczylam się... i to jak kupilam yorka narobilam duzo blędow :-( nie sposob wszystkiego nauczyc się, ale trza jak najwięcej... po to sluzy standard yorka przede wszystkim, potem rozne artykuly, wtedy takie forum jak ten i inne,
zycze powodzenia i milego czytania :lol:

o, zdecydowanie podpis.
To was może zaskoczy, ale rasą, którą kocham od zawsze i o której wiem bardzo dużo, są owczarki niemieckie. Ale rodzice chcieli yorka. Czytałam o nich mnóstwo, a po pewnym czasie stwierdziłam, że juz wszystko wiem... też popełniłam mnóstwo błędów.
Dopiero mając psa dowiesz się, czym tak naprawdę jest york. Nie opiszą tego żadne podręczniki. Trzeba samemu się przekonać.

Posted

Kendra napisał(a):
o, zdecydowanie podpis.
To was może zaskoczy, ale rasą, którą kocham od zawsze i o której wiem bardzo dużo, są owczarki niemieckie. Ale rodzice chcieli yorka. Czytałam o nich mnóstwo, a po pewnym czasie stwierdziłam, że juz wszystko wiem... też popełniłam mnóstwo błędów.
Dopiero mając psa dowiesz się, czym tak naprawdę jest york. Nie opiszą tego żadne podręczniki. Trzeba samemu się przekonać.

tak, ale kiedy nie masz w ogole zadnej bazy, ni o chorobach, ni o karmieniu, ni o niczym takim, to jak mozna kupowac?
ja np. tez kiedys pierwszy raz strzyglam pazurki, uszy, sama, nikt mnie nie uczyl, ale znalazlam info w necie, ze zdjęciami, opisami i juz wiedzialam jak to się robi i bylo ok :lol:
dlatego nigdy nie zgodzę się, ze najpierw szczeniak :shake: najpierw trza chociaz bazowej wiedzy, pdlozy jakiejs, tylko potem mozna dotykac tak malenkiego 2-3 mies. pieska...
i wiem co mowię... kilka osob wlasnie tak uczyli się i potem im bylo o wiele ljez w praktyce, ale i tak robili blędy, a jak nie miec i ten wiedzy? to koszmar...

Posted

W nastepnym numerze "Mojego Psa" będzie artykul "Zanim kupisz yorka..." - z serii artykułów trochę bardziej krytycznych, ktore pokazują też wady, a nie bezustannie wymieniane zalety konkretnych ras.

Posted

Na szczęście baaardzo dobrze znam moją teraźniejszą sukę i wiem, że nawet po dłuższym czasie się dogada z innym psem. Tylko boję się, że York nie będzie chciał akceptować starszą sukę. Wiem dużo na temat psów i ciągle się dowiaduję jak najwięcej. Tyle pytań, bo naprawdę jestem ciekawy jak to z nimi jest. Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Posted

Witam.

Ja postaram się odpowiedzieć na twoje pytania patrząc na moje doświadczenia ( rok przygotowania się do kupna yorka w tym bywanie na wystawach rozmowy z hodowcami i posiadania prawie 2 lata suczki yorka chodzącej po ringach).
Napisałaś tylko że sunia na pewno będzie z rodowodem. A nie wiemy czy chcesz z nią jeździć na wystawy (bo wybór takiego pieseczka jest inny i zwraca się uwagę na inne rzeczy).
Ja osobiście karmię royal canin dla dorosłych yorków.( choć przetestowałam już parę ale z powrotem wróciłam do tej firmy)
Kąpiele i pielęgnacja zależy od tego czy piesek jest wystawiany czy nie. Bo jeśli nie to można go obciąć i kąpać rzadziej. Ja kąpie moją sunię co tydzień i później zakładam papiloty.
Co do chorób to ja osobiście odwiedzam mojego weta tylko na szczepienia ( nie licząc usunięcie mlecznego kła, ale tylko jednego bo bywa że trzeba usuwać więcej).
Ja z moją Aurunią chodzę do parku (co dziennie w miarę możliwości) na pół godziny- biega i przynosi freezbi.
Yorki to ogólnie pieski z charakterem. I nie można im odpuszczać bo są małe. Wychowują sobie często ludzi. A i znam takie przypadki że york rządzi wszystkimi nawet dużymi psami w domu.
Życzę udanej decyzji i rozwagi w kupnie yorka.

Posted

Do mojego stada seterów i owczarka kaukaskiego w zeszłym roku dołączyła mała yorczka. Bez problemu zaakceptowała duże psy, z którymi przecież się wychowała. Szybko nauczyła się, z którym może sobie pozwolić na więcej, a któremu lepiej w pewnych sytuacjach zejść z drogi. Ale faktycznie jest to piesek bez kompleksów - wielkiego kaukaza pogoni od swojego transporterka, podgryza psom nogi, zabiera im kości.

Co du ruchu, codziennie towarzyszy dużym psom na dłuuugim spacerze po polach i krzakach i bardzo dobrze sobie radzi!
W domu, gdy reszta psów spokojnie sobie leży, jej wszędzie pełno - to taka iskierka w ciagłym ruchu. Na szczęście mamy kota, z którym może się ganiać, bić i bawić - dzięki temu nas nie zamęczy rzucaniem aportu :D

Posted

Kaladan napisał(a):
to piesek bez kompleksów - wielkiego kaukaza pogoni od swojego transporterka, podgryza psom nogi, zabiera im kości.

A moja ma nową zabawę podgryza Dieselka (cc) po...jajkach :oops::diabloti:
biegnie taki kudłasty warczący stwór (pamiętacie Critersy - takie stworki z filmu - to właśnie była moja Ryśka ;)) no więc biega za nim o podszczypuje - ale intensywnie ja odzyczajam zanim on to zrobi :roll:
pozdrawiam

Posted

[quote name='Nutek']Od niedawna zainteresowałem się rasą Yorkshire Terrier. Teraz mam sukę owczarka niemieckiego, ma prawie 2 latka. Jest spokojna, posłuszna, dość szybko zaakceptuje innego psa. Mieszkam w mieszkaniu (3 pokoje+kucnia+łazienka i spory przedpokój). Chciałbym aby psiak był jak najmniejszy, tzn suczka. Na pewno(jeżeli dojdzie do zakupu) będzie sunia z rodowodem. Psy same by zostawały tylko parę godzin. Na pewno bym się bawił z suczką w szkolenie.
Na co muszę uważać wybierając sukę w hodowli ?
Jaką karmą należy karmić Yorka?
Jak często czesać, kąpać, pielęgnować itp. ?
Na jakie choroby najczęściej chorują Yorki ?
Ile dziennie ruchu na dworze potrzebuje York ?
Jak ogólnie oceniacie charakter Yorków ?
Można powiedzieć, że prawie nic nie wiem na temat tej rasy, ale słyszałem wiele pozytywnych opini. Proszę o na prawdę szczere wypowiedzi. Staram się dowiadywać cały czas jak najwięcej dla tego piszcie proszę co Wam tylko przyjdzie na myśl o tej wspaniałej rasie. Wszystkie wady i zalety(domyślam się, że jest ich sporo=]).
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. ;)

Poleam lekture TEGO tematu, a dopiero później zadawanie pytań.