Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do mojego wujka przybłąkał się pies, ma może ze 3 miesiące. Chuba był bity i to strasznie bo boi siękazdego ruchu i odgłosu:shake:. Chciałam go pogła
skać a on aż sie posikał ze strachu:-(. Zeby podszedł mnie powąchać musiałam pół godziny siedzieć w bezruchu, potem nawet za mna chodził ale ja nie mogłam do niego podejść , ruszyć się w jego stronę bo uciekał i chował sie pod taczke:placz:. Wiem ze pies prędzej czy pó,żniej się oswoi ale co można zrobić aby go szybciej do siebie przekonać. Nie wiem co to za ludzie ktorzy tak mogą zastraszyć szczeniaka:mad:.Jak tak w ogóle można:angryy:. ale wrócę do tematu co zrobić zeby pies szybciej przeknał się do człowieka???

Posted

Nic nie da się zrobić od razu, szczeniak musi ponownie zaufać człowiekowi... Jeśli do ciebie podejdzie postaraj się wziąć go na ręce, zacznij delikatnie głaskać, bez żadnych gwałtownych ruchów. Wszystko powoli...

Posted

tylko problem jest w jednym : on boi się nawet najmniejszego ruchu człowieka...nie mogę patrzeć jak on się boi:shake: moze znacie jakies sposoby zeby choc troche"przekonac" do siebie psa wiem ze przed nim długa droga...ale zeby chociaż nie bał sie powolnych delikatnych ruchow...to był by juz duzy postep...

Ps. on się boi nawet jak widzi ze lekko poruszył się ktoś kilkanaście metrów dalej:-(

Posted

Czas, cierpliwosc, czas, cierpliwosc i tego duuuuuuuuuzo. Mozna ocenic, na kogo najmniej reaguje (kobiete, mezczyzne, wysokiego, niskiego itp.) i ktos taki moze zaczac go oswajac, spokojnie, siedzac z boku z przysmakiem, niech pies sam podchodzi, Wszystko bez przymusu, duzo mowienia i duzo, duzo smakolykow.
I bedzie dobrze:thumbs:

Guest Mrzewinska
Posted

Tylko cierpliwosc, proba karmienia z reki, ale w przykucnieciu, reka wyciagnieta w bok i w tyl, i jeszcze dlugo zadne proby glaskania ani tym bardziej branie na rece - przerazi sie jeszcze bardziej.
Jak pozwoli sie dotknac, to bardziej iskanie palcami niz glaskanie.
Proponuje lekture watku:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21429&page=94
- ale od poczatku, tu bedzie latwiej, bo to szczeniak, tam Swan oswoila niesamowita cierpliwoscia doroslą zdziczalą skrzywdzona suczke.

Zofia

Posted

uff...było długie ale przeczytałam...postram sie być cierpliwa jutro jade do babci (to dom gdzie mieszkaja moi dziadkowie i rodzina brata babci) i zobacze czy od wczoraj był jakis postep:roll:

Posted

no jest mały postep a mianowicie to ze jak mnie zobaczył to zaczął merdać ogonkiem...i nie wchodzi juz pod taczke ale w ciemny kat komorki...ale i tak jeszcze dłuuugaaaaa droga:roll:...prosze o dalsze rady.
Dostał już imię Axel

• 1 month later...
Posted

mam dobrą wiadomość, dwa tygodnie temu wzięłam tam mojego psa Oskara(lubi biegac bawić się) . Axel był spuszczony a Oskar na smyczy, początkowo trochę niepewnie do niego podszedł, ale potem sam chciał się bawić i wyszalały się razem za wszystkie czasy:lol: Od tej pory gdy Axelek mnie widzi aż skacze chce się bawić teraz nie lubi być sam, może poprostu nabrał pewności siebie:roll: teraz stał się aż zbyt bardzo żywiołowy:evil_lol:, ale coż w koncu to jeszcze szczenię

• 1 month later...
Posted

aneta_zyleta napisał(a):
Do mojego wujka przybłąkał się pies, ma może ze 3 miesiące. Chuba był bity i to strasznie bo boi siękazdego ruchu i odgłosu:shake:.

Jezeli pies miał przykre przeżycia, które powodują teraz lęk, to dobrze jest mu podawać krople Resue i Kroplika (na strach o znanym podłożu). Dawkowanie znajdziesz w ulotce: www.drbach.pl/animals.jpg O metodzie możesz poczytać w książce Fishera "Okiem psa", a ekstrakty możesz znaleźć w niektórych aptekach. Pozdrawiam, Kuba