Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zainteresowały mnie ostrza z "efektem degażowania"
np. takie

Używaliście? Nadaje się do domowego strzyżenia własnego futrzaka, czy wymaga jeszcze większej wprawy niż "zwykłe" ostrze? Warto kupić?

I drugie pytanie:
Dla pozostawienia dłuższej sierści lepiej użyć dłuższego ostrza np. 16 mm, czy krótkiego ostrza z nakładką?

Posted

[quote name='Ula_czarnuszka']Zainteresowały mnie ostrza z "efektem degażowania"
np. takie

Używaliście? Nadaje się do domowego strzyżenia własnego futrzaka, czy wymaga jeszcze większej wprawy niż "zwykłe" ostrze? Warto kupić?

Zwykla bzdura i zwykle ostrze. Swietnie nadaje sie dla domowego futrzaka Strzyzenie maszynka bez wzgledu na rodzaj ostrza, to skracanie siersci na okreslona dlugosc, a degazowanie to przede wszystkim przerzedzanie wlosa, zmniejszenie jego objetosci. Oczywiscie deazowkami mozna tez skracac wlos i osiaga sie w ten sposob bardzo naturalny efekt, jesli tnie sie we wlasciwym kierunku do wzrostu wlosa.
Ostrze # 7 daje w miare dobry efekt przy strzyzeniu miekkiego wlosa na krotko (nie widac zabkow ostrza w siersci). Ja uzywam na ogol u skoltunionych maltanopodobnych itp. rodzajach siersci.

I drugie pytanie:
Dla pozostawienia dłuższej sierści lepiej użyć dłuższego ostrza np. 16 mm, czy krótkiego ostrza z nakładką?

Ostrze z nakladka mozna uzywac tylko do idealnie rozczesanego wlosa, najlepiej wtedy zalozyc ostrze # 40.
Ostrze 16 mm nadaje sie do wlosa bez lub z mala iloscia podszerstka. Grubego wlosa i koltunow nie bierze. Najczesciej trzeba tez wtedy przejechac konce nozyczkami.

Posted

Dzięki za odpowiedź :)
A jak mam raczej twardy włos okrywowy z dużą ilością podszerstka? Jakie ostrze, żeby strzyżenie było nie "na łyso" a w miarę długo? ? może jakiś sposób tuszujący absolutny brak wprawy strzygącej?:oops::razz:

Posted

Ula_czarnuszka napisał(a):
Dzięki za odpowiedź :)
A jak mam raczej twardy włos okrywowy z dużą ilością podszerstka? Jakie ostrze, żeby strzyżenie było nie "na łyso" a w miarę długo? ? może jakiś sposób tuszujący absolutny brak wprawy strzygącej?:oops::razz:

Mysle, ze zwykla (tj. bez literki F ) czworka lub piatka i w kierunku Z WLOSEM. Postaraj sie jednak najpierw usunac martwy podszerstek. Radze odpowiedniego do wlosa Twojego psa coat kinga.

Posted

Aszita napisał(a):
Mysle, ze zwykla (tj. bez literki F ) czworka lub piatka i w kierunku Z WLOSEM. Postaraj sie jednak najpierw usunac martwy podszerstek. Radze odpowiedniego do wlosa Twojego psa coat kinga.

Dzięki. Bo pierwsza moja próba to ostrze b.krotko tnące (nie moge teraz sprawdzić:oops:) i właśnie skracałam sierść z włosem.. a teraz futro odrasta (a włos jest falujący, dość twardy) i dopiero widać tą kaszanę jaką zrobiłam:shake:

Posted

Kiedyś też, zastanawiałam się nad efektem strzyżenia, takim ostrzem :p

PS : Aszita chciałam wejść na stronę z Twojego podpisu, ale się nie wyświetliła :roll:

Posted

[quote name='monita']Kiedyś też, zastanawiałam się nad efektem strzyżenia, takim ostrzem :p

PS : Aszita chciałam wejść na stronę z Twojego podpisu, ale się nie wyświetliła :roll:

Aaaa, boooo wiele sie ostatnio u nas dzialo... Wizytowka (ktora sie nie wyswietla) miala byc zastapiona strona bardzo sliczna i profesjonalna, ale ja nawalilam z materialami do niej i no, cierpliwosci troszke, bedzie napewno :-).

• 1 year later...
Posted

się podepnę pod temat- jestem na kupnie degażówek, potrzebuję dwustronnych, nie muszą być z najwyższej półki cenowej :razz:.
Uwidziałam sobie z t[URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,01,,pl-pln,15899,0.html"]ej grupy [/URL]; ma ktoś doświadczenie z którymiś z nich?
Konkretnie myślałam o [URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,689949,0.html"] tych [/URL]lub [URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,292697,0.html"]tych.[/URL]
Potrzebne są do degażowania uszu Tollerowych :p