Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No i u nas jest podobna sytuacja. Ja tam wolę już dawać Purinę Dog Chow niż np. Chappi. ;-) Jak mi pozwoli budżet za kilka miesiecy to kupię Acanę lub Royala, bo ostatnio mieliśmy.
Ale to tylko moje zdanie.

• Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uważam, że Dog Chow jest tragiczną karmą .... i niczym się nie różni od Chapi czy Pedigree ... Skład straszny np:

"z kurczakiem":
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% kurczaka), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0.5% cykorii)

"z jagnięciną":
Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% jagnięciny), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0.5% cykorii)

... to już uważam, że np. BRIT jest dużo lepszą karmą niż Dog Chow i do tego kosztuje nawet mniej.

"Adult":
mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 30 %), ryż, kukurydza, pszenica, pulpa buraczana, drożdże, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E.

Posted

Brit jest zdecydowanie lepszą karmą. Karmie nim moją starszą sunie i będę też tego malucha tylko że będę zamawiać dla dużej worek dopiero za jakiś czas a dotego czasu mała musi coś jeść i stąd moje pytanie bo u mnie w zoologicznym purina dog chow i nutrena to najlepsze karmy bo potem to albo typu pedegree albo royal i eukanuba w nieziemskiej cenie.

Posted

Przyszła dzisiaj karma. Pierwsze wrażenie po otwarciu - ładny wygląd, ładny zapach. Zobaczymy jak to u nas będzie. Azula oczywiscie zdegustowała, pożarła całą miche, zobaczymy jak dalej, bo to była nowość w jej diecie. A następnym razem kupimy karmę BRIT skoro chwalicie.

Posted

[quote name='g_o_n_i_a']Przyszła dzisiaj karma. Pierwsze wrażenie po otwarciu - ładny wygląd, ładny zapach. Zobaczymy jak to u nas będzie. Azula oczywiscie zdegustowała, pożarła całą miche, zobaczymy jak dalej, bo to była nowość w jej diecie. A następnym razem kupimy karmę BRIT skoro chwalicie.

Jeśli interesuje cię Brit to warto to poczytać:
http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=12132

• 2 weeks later...
Posted

niedawno kupilam w supermarkecie purine taka jak w kolorze jaki ona ma miec kolor? to jest junior ma takie maksymalnie ciemny braz. A mama mowi ze w zoologicznym taka jest ale jasna i ze tez z jagniecina. To jaka ona ma miec w koncu kolor? Mama mowila ze taka purina byla dla kotow... Czyzby mnie oszukano ? jak to jesT?

Posted

diabelkowa napisał(a):
no ale raczej nie w kolorze gorzkiej czekolady ....kupilam w zoologicznym ta purine na wage i wygladala tak ok jak na opakowaniach a nie takie male bobki ciemne jak u mnie :/

diabełkowa;) mój pies je tą karmę kupuję ją w różnych sklepach.
Purina z Jagnięciną to malutkie ciemne bobki, że tak to ujmę;)

Posted

No a u mnie caly wór tej karmy zostal :roll: Oddam do schroniska jak bede w Posen, jakis psiak sie ucieszy :) Anton po dwoch dniach nawet na nia nie spojrzal, teraz je Acane i juz lepiej. Pozdrawiam.

• 4 weeks later...
Posted

Minęlo już prawie 3 miesiące jak dostałyśmy worek Puriny Dog Chow, ogolnie mowiac jestem zadowolona. Zostało nam jeszcze pół worka z 15kg, Aza bardzo chetnie wcina tę karmę - codziennie wcina całą pełną michę. Nie ma żadnych sensacji zolądowych, ładnie się załatwia. Polecam tę karmę, osobiscie jestem z niej zadowolona.
Co jednak nie zmiena faktu, ze niedlugo będziemy się szykowac do kupna innej karmy np. Brit czy Bosh, bo z Bosh'a mają fajną promocję teraz.
Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted

Mam ulotkę z karmami "Dog Chow" - jest ich 12 rodzajów. Wygląda ciekawie... Dla szczeniąt użych ras, dla dorosłych małych ras itd., dość wiele rodzajów.
Chciałabym kupić "Dog Chow light"... Ewentulanie "Dog Chow Small Breed", bo Kulka ma 9 kg.
Podoba mi sie w "Dog Chow" to, że ma mieszane granulki (chodzi o wielkość). Kulka, jesli granulki są małe - połyka je w całości :( A potem wymiotuje. W "Dog.." są one dość duże, więc będzie je rozgryzać...
A TUTAJ "Dog Chow" kosztuje 89.00 zł za 15 kg, czyli ok. 6 zł/1 kg. Nie jest drogo, nie uważam, że to jest najgorsza karma, nie jest też najlepsza...
Spróbuję... Kupię mniejszy worek, lub na wagę w sklepie zoologicznym. Kulka jadła kiedyś "Adult Mix" ale to było po sterylizacji - ona wtedy nic nie chciała jeść, łacznie z "Royal Canin" :roll:
"Adult Mix" - myślę, że nie jest dobry. Ja wole psa karmić jednokolorową karmą, brązową. Bo kolorki świadczą o barwnikach. W brązowych granulkach jest ich pewnie mniej.
Spróbuję... A może zasmakuje? Może nie zaszkodzi, a wzmocni, polepszy sierść (kwasy omega 3 i 6) ?
Spróbuję... :)

Posted

mam westika a co za tym idzie jest biały ;) od jakiegoś czasu (około 5-6 miesięcy) karmiłam tą karmą mojego psiaka , lecz co zauważyłam zaczęły mu się zabarwiać łapki na rudy kolor co u westów jest nie dopuszczalne i teraz piesek brzydko wygląda :( Myślicie że to mogło byc od karmy ?
Lecz zauważyłam już ze odrastają mu białe włosy na łapach, podawałam mu bosha ale nie smakował mu i przeszliśmy na eukanube z góry dziękuę za odp
:)

Posted

Wiesz, karma ma wpływ na sierść. Żywienie przeważa, czy sierść jest matowa, pozbawiona blasku, łupież, czy wręcz przeciwnie. Ale, zeby zmieniała kolor? :shock: Dziwne... O takim przypadku nie słyszałam, sorry, nie moge pomóc...

Kupiłam Kulce Dog Chow z indykiem i ryżem. Kulka bardzo ją lubi! :) Tym bardziej, że jest po operacji. Kiedy miała sterylizację nawet Royal jej nie smakował. Kulka dobrze wygląda, nie ma zmian w zachowaniu. Więcej powiem po czasie, zobaczymy co będzie :)

• 1 year later...
Posted

Moje psy cały czas jedzą tylko Purinę lamb&rice, również bullterier z chorą trzustką (jak ma pogorszenie, dostaje digestive low feat RC) i było wszystko ok, ale ostatnio - od jakiś 2 miesięcy - nie podoba mi się przyswajalność karmy. Suka w ogóle nie przybiera na masie ani na muskulaturze, a pies ma wzdęcia i gazy. Kreon w jego przypadku tylko pogorszył sprawę.

Czyżby Purinie popsuła się jakość??