Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co sadzicie o tej karmie?? Czy ona jest dobra.. bo jest bardzo tania i nie wiem sama czy podawaj ja psiakowi czy nie ( z tego co zauwazylam jest tansza od pedigree)

• Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mrowka,

mnie sie w Purinie Dog Chow nie podoba to, że zawiera białko roślinne (sojowe) bo jest to tanie żródło białka dla psa ma słabą wartość biologiczną. Poza tym jest na bazie mączek z odpadów mięsnych (by-products). Jeśli chcesz dawać jako przekąskę to może być ale jak chcesz stosować jako główny posiłek to ja odradzam.

Posted

Dzieki za odpowiedz. Mejkowi chce ja podawac jako nagrode bo karmic to ja go karme gotowanym jedzonkiem. Chyba z 2 razy dalam mu jako glowny posilek bo zarcie sie skonczylo... ;)

Posted

mrowka,

jesli pies nie mial po tym sensacji zołądkowych to nic mu nie będzie jak od czasu do czasu zje tylko karmę. My też czasem zjadamy nie do końca zdrowe rzeczy i nie umieramy :wink:

Pozdrawiam

Posted

Ja osobiście odradzam Purinę. Axel miał rozwolnienie i jakby zabarwione na koler jednego z barwnika karmy.

Wogóle mu nie smakowała, tak więc ja po wiorku zrezygnowałam.

Według mnie jedst kilka karm w podobnej cenie lecz o niebo lepszych.

Posted

Sylwia,

pewnie masz rację. Axel kiedyś mial leczona wątrobe i pewnie stąd te wszystkie przeboje.

A poza tym wiadomo, psy jak ludzie, nie każdemu smakouje to samo ;-) .

• 4 months later...
Posted

co myślicie o iarmie purina. mój pies na ogól nie je suchej karmy, ale ta nawet mu zasmakowała. Na ogoł jadł nutrenę, i to tylko wtedy kiedy był tragicznie głodny, np. nie smakowało mu to co w misce (strasznie ta moja suczka wybredna, jak dam za mało mięsa to rozpoczyna głodówkę). Teraz dałam jej nutrenę i zjadła troszke z ręki, a potem "dopchała się" makaronem z wątrubką. Powiedzcie mi co myślicie o tej karmie, a jeżeli znacie jakieś przpisy na domowe dobre jedzenie,albo domowe smakołyki dla psow, to chętnie bym ich posłuchała. Moja psy wciąż narzeka ża dajej jej wcią te same ''dania"

pozdrawiam

Kaja i s-ka

Posted

co do jamniczka to amsz wiekszy wybor w karmach normalneych aduolt albo mini i przy tej ilosci royala czy hillsa nie zbankrutujesz zas,jezeli chodzi o owczarka to wybierz karme dla ras duzych vhyba dog chow takiej nie ma, ja osobiscie polecam royal dla ras duzych albo odpowiedni hills czy tanszy proplan , choc proplan to najlepsza karma puriny to jest juz troche gorsza niz np royal(za proplan puppy large breed placilam w hurtowni jakies ponizej 200zl 2 miesiace temu) wiec ja akurat mieszam proplan z royalem a obecnie z hillsem i nie wiem czy jeszcze kupie proplan. moze jak skusi mnie promocja.

choc nie powiem,ze karma to 100% dziennego jedzenia, jak byla mlodsza to dostawala pol na pol karma i domowe jedzenie typu kurczak +makaron lub ryz i jakas marchewke, jajko, mleko itp.

obecnie nie jada kurczakow i makaronu (jej sie tak zmieniaja upodobania) i do karmy suchej dodaje troche jakiejs puszki, czasem marchewka,jajko , jogurt czy twarog no i obecnie potrafi wypic czasem nawet pol litra mleka w ciagu dnia czasem daje mleko raz na dwa dni.

co do smakolykow to uszy swinskie czy pedigree markies lub biscrook nie stety w polsce nie widzialam markies dla juniorow, czy psie dropsy badz inne ciasteczka, daje tez ciasteczka bebe albo petit beure lub zwykle wafle moje psy je uwielbiaja wiec ja spokojnie nie moge sama nawet otworzyc opakowania :) no i czekolada niby psom szkodzi i nie daje za czesto ale jest to cos co musza dostac

Posted

Dzięki za radę. Jaminiczek nie je wogóle suchej karmy, a owczarek to tylko "dopycha' sie nie na je do syta domowym jedzeniem, albo jak jej nie smakuje. Jest ona juz dość stara, ale nie ma nadwagi. Waży 30 kg, ale je naprawdę dużo. Jeżeli chcę jej dać puszke, np. Chappi, to żeby sie najadla potrzeba 1,5 kg. Na początku toi mnie niepokoiło, ale mam ja od roku je duzo i wcale nie jest gruba. Wetarynarz powiedział żeby jadła ile chce. staram się tylko dawać jej jedzenie chude, z niska zawartościa tłuszczu. Jamniczek je mało i dużo się rusza, a waży 15 kg, dlatego jest kundelkiem podobnym do jamniczka :wink:

Kaja i s-ka

• 1 year later...
Posted

Przeczytałam wszystkie tematy z żywienia i nie znalazłam odpowiedzi. :(
Mam pudla czarnego duzego narazie ma 3 mesiace i je proplan. Z opini różnych ludzi ( hodowców i zwykłych posiadaczy) słyszałam, ze jest to najlepsza ale i najdrozsza karma.
wiec jak to z nią jest :D :question:

Posted

Zgadzam się z przedmówcą, a skoro psu pasuje i nic się nie dzieje, nie ma powodu, żeby zmieniać :) Z autopsji polecam jeszcze Royalka i Bento - moim psom służą, natomiast odradzam Eukanubę - starszy pies nie chciał jeść, jak go zmusiłam, dostał uczulenia (jest alergikiem pokarmowym).

Posted

Mam pytanie zwiazane z Purina dog chow,mianowicie wczoraj kupowalam znajomej w pobliskim sklepie zoologicznym ta wlasnie karme,z tym ze sprzedawca zaproponowal mi do wyboru;Purine produkcji austriackiej 1kg.w cenie7 zl.lub Purine produkcji kanadyjskiej1kg.w cenie8.50 sugerujac, iz jej sklad jest porownywalny z Royalem.Strasznie sie zachwycal kanadyjska i twierdzil ze przez dlugi okres czasu nie bylo jej na stanie sklepu.W zwiazku z tym ze niewiele wiem o Purinie a na necie nie znalazlam nic ciekawego moze ktos udzieli mi jakichs informacji odnosnie tego,co powyzej?Kupilam ta niby lepsza :lol:

Posted

hmmm zgadza się iż DOG CHOW to badziew w porównaniu do PRO PLAN-a, aczkolwiek kazdy producent swojej karmy poda iż jego jest najlepsza - to trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy ta czy tamta jest lepsza - odnoszac się do PRO PLANE -jest to napewno jedna z lepszych karm na świecie, łatwo przyswajalna przez naszych pupili jedna nadal stosunkowo droga !!!!(w niektórych sklepach z psia żywnością) potwierdzają to nawet przedstawiciele Puriny!!! ale to się zmieni :)

• 5 months later...
Posted

zmienilismy karme na purine pro-plan..czy dawkowanie tez jest takie ze jak psiak obchodzi urodzinki 6 miesiecy to nastepnego dnia powinien juz dostawac dawke tak jak na 7 miesiecy?

kto ma labka i karmi purina pro-plan i powie mi cos jak rozgrysc te tabelki?

Posted

witam - ja mam boksia i karmilem psiaka przez 1.5 roku ...!karmi się psa w zalerzności od wagi psa ...! nap..boksio 30 kg dostawał 300-380 gram karmy dzienie , labki ważą ok 35 kg , wydaje mi się że ok 380-430 gram dzienie , ale to w zalerzności od psa na opakowaniu pisze ile pies powinien oriętacyjnie dostawać karmy , nap psy duże [jak owczarki] 7 miechów i waga nap ...!27 kg i jest podana tabelka ile powinien dostać...!

Posted

juz sobie wyliczylam ze jak simba bedzie mial 7 miesiecy to bede dawac 400 gram potem od 8 miesiecy 470az do 10 miesiaca..a od 11 miesiecy 490...
czy to tak jest ze jak piesek ma 7 miesiac to potem daje sie juz dawke na 8 miesiecy? bo 7 skonczyl?
czyli w 8 miesiacu przechodzi sie na dawkowanie na 9 miesiecy?

Posted

Ja tabelki na karmach traktuję trochę z przymrużeniem oka. Stopniowo zwiększam psu dawkę karmy, nie ma u mnie sytuacji że jednego dnia 200g a następnego ( bo skończył 6 miesięcy ) 320g. Stopniowo zwiększam porcje pokarmu.

Posted

[quote name='souris'] Stopniowo zwiększam porcje pokarmu.
Baaardzo słusznie ;)
cuciola, przecież z dnia na dzień pies nie urośnie tylko dlatego, ze właśnie skończył 6 misięcy. Powolutku, co tydzień dawaj trochę więcej jedzenia.
A przede wszystkim bacznie obserwuj swojego psa, czy nie tyje, czy nie chudnie... Dawki z tabelek są tylko orientacyjne, a to czy pies dostanie 20 gramów więcej czy mniej to już Twoja decyzja, musisz dopasować dawkę do potrzeb swojego psiaka.

Posted

wiec zeby nie bylo takiego wahania z 400 gram na 470 to bede co tydzien powoli zwiekszac.. i oczywiscie patrzec jak mu ta dawka odpowiada..pytalam tylko orientacyjnie kto karmil i czy sobie chwali