madzia20sosnowiec Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Basia_D napisał(a): Według mnie jedst kilka karm w podobnej cenie lecz o niebo lepszych. basiu a czy mogłabyś podać jakąś lepszą a w podobnej cenie?będę bardzo wdzięczna ;) Quote
Niunia_Zolzunia Posted November 9, 2005 Posted November 9, 2005 Z tylu worka na purinie jest dokladne dawkowanie. Sprawdzasz wiek psa i docelowa wage, a nie obecna, poniewaz wlasnie jest podana waga doroslego. Czyli np. labek ma wazyc docelowo np. 40 (nie wiem ile :D ), ma 7 mies - to masz przedzial od-do. Nie jest to uzaleznione od wagi piesia w chwili obecnej (to od-do) tylko od stopnia jego aktywnosci, czy jest psem domowym, czy na dworzu, czy bardzo aktywny, duzo biega, czy raczej mniej. I tak dostosowywujesz. Oczywiscie trzeba uwazac i obserwowac, jezeli by troche schudl, to dokladamy, ale z Pro Planem raczej takich problemow nie ma - jest bardzo wartosciowa karma. Quote
Niunia_Zolzunia Posted November 9, 2005 Posted November 9, 2005 Purina kolorowa - to Friskies, Dog Chow - srednia polka, Pro Plan - wysoka polka. A teraz jeszcze sa dostepne w warszawie - Purin Beneful - polmiekka, oraz Dog Chow - 20 kg - obydwie sciagane czysto z Niemiec. Dla mnie Purina jest dobra karma - sam producent jest swietny (jak dla mnie) - Nestle jednak swiadczy o jakosci, znam wszystko "od srodka" i polecam. Quote
ASICA Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Dog Chow 20kg -gdzie w Warszawie mozna kupić i jak mam rozróznic tą niemiecką :o w sklepach dla zwierząt jest tylko w 15 kg workach.(ta nie jest niemiecka) i jak sie to ma cenowo?? Quote
Vera Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Witam Niemiecką Purinę Dog Chow ma sklep www.grandecane.pl , mają tam PURINĘ CLASSIC w 20 kg ( worki papierowe w całości niemieckie napisy ) , pozostałe puriny są 15 kg ( to te pewnie na rynek polski ) Pozdrawiamy Quote
WŁADCZYNI Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Basia_D napisał(a):Ja osobiście odradzam Purinę. Axel miał rozwolnienie i jakby zabarwione na koler jednego z barwnika karmy. Wogóle mu nie smakowała, tak więc ja po wiorku zrezygnowałam. Według mnie jedst kilka karm w podobnej cenie lecz o niebo lepszych. Moja sucz jak ją przestawiałam na Purinę wyrzucała z miski starą karmę i tylko purinkę wcinała :) Więc przestałąm mieszać karmy i dawałam tylko nową- zero sensacji, rozwolnienia nic..tylko pies zjadał od razu porcję co zdażało się tylko przy mięsie/wątróbce :cool3: Quote
Ola_ Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Kora jest alergikiem. Je Purinę Dog Chow w jagnięciną i ryżem lub z indykiem ponieważ są to odmiany hipoalergiczne. Tą karmę polecił nam weterynarz (u którego zresztą ją kupujemy). Ja ją sobie chwalę, od kiedy Kora ją dostaje, nie ma widocznych objawów alergii (oczywiście przy przestrzeganiu także innych zaleceń). Karma w przystępnej cenie, a jakość wg. mnie naprawdę całkiem niezła. Quote
asiunia Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Hej!! Ja rowniez jestem zadowolona z tej karmy.Suczydlo jako ze wcina karme light wiecznie chodzila glodna,zebrala etc.przy tej karmie tego nie ma!Swietnie zestawienie bialka i tluszczu,czego rowniez nie bylo w innych karmach(tzn w porownaniu z innymi ktore dotychczas jadla)Ladnie sie zalatwia,siersc blyszczaca;) Quote
Atena Posted August 19, 2006 Posted August 19, 2006 Mój ojciec kupił raz ta karme bo wyjeżdrzaliśmy na ślub do Krakowa i psy zostały z bratem. Roxy ona bardzo zasmakowała, a że ma rozwolnienia po ryżu z mięsem i marchewką to kazałam kupić im karme. Mój tata kupuje na kilogramy, a nie jestem na swoim komputerze i wchodze tylko na sparwdzone strony i chciałabym poprosić sklad tej karmy i wrazie możliwosci wytłumaczenie co w niej dobre a co złe. Quote
ktrebor Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 No cóż po analizie składu można się zorientować, że karma raczej wymaga sporego doprawienia smakowego dla zwierzaka:) A więc standardowy Dog Chow dla dorosłego psa. [quote name='Purina Dog Chow Complete Nutrition']Ground yellow corn, poultry by-product meal, corn gluten meal, animal fat preserved with mixed-tocopherols (form of Vitamin E), brewers rice, soybean meal, dicalcium phosphate, animal digest, calcium carbonate, malted barley flour, salt, potassium chloride, L-Lysine monohydrochloride, choline chloride, zinc sulfate, Vitamin E supplement, zinc proteinate, ferrous sulfate, DL-Methionine, added color (Red 40, Yellow 5, Blue 2), manganese sulfate, manganese proteinate, niacin, Vitamin A supplement, brewers dried yeast, copper sulfate, calcium pantothenate, copper proteinate, garlic oil, pyridoxine hydrochloride, Vitamin B-12 supplement, thiamine mononitrate, Vitamin D-3 supplement, riboflavin supplement, calcium iodate, menadione sodium bisulfite complex (source of Vitamin K activity), folic acid, biotin, sodium selenite A więc po kolei 3 bazowe składniki: Ziarna kukurydzy, mączka z odpadów drobiowych (wnętrzności, dzioby, łapy), gluten kukurydziany (prztworzone chemicznie odpady ziaren kukurydzy). Jak widać na podanym przykładzie karma zawiera także sztuczne barwniki. Oczywiście możesz tym karmić psa, ale pamiętaj by nie była to jego podstawowa dieta. A tak przy okazji. Zupełnym kuriozum dla mnie jest karma "odchudzająca" Dog Chow. UWAGA: [quote name='Dog Chow Fit and Trim']Ground yellow corn, soybean meal, ground whole wheat, soybean hulls*, corn germ meal, corn gluten meal, turkey by-product meal, animal digest, animal fat preserved with mixed-tocopherols (form of Vitamin E), meat and bone meal, dicalcium phosphate, calcium carbonate, salt, added color (Red 40, Yellow 5, Blue 2), choline chloride, L-Lysine monohydrochloride, zinc sulfate, zinc proteinate, ferrous sulfate, Vitamin E supplement, manganese sulfate, niacin, manganese proteinate, Vitamin A supplement, brewers dried yeast, copper sulfate, calcium pantothenate, copper proteinate, garlic oil, pyridoxine hydrochloride, Vitamin B-12 supplement, thiamine mononitrate, Vitamin D-3 supplement, riboflavin supplement, calcium iodate, menadione sodium bisulfite complex (source of Vitamin K activity), folic acid, biotin, sodium selenite 8 podstawowych składników: Ziarna Kukurydzy, mączka sojowa, ziarna pszenicy, łupiny sojowe (0 jakichkolwiek właściwości odżywczych dla psa, tutaj jako tani wypełniacz wagowy karmy), mączka z ziaren (odpady produkcyjne z młyna, totalna mieszanka), gluten kukurydziany, odpady z produkcji indyków i na koniec słynny roztwór zwierzęcy, a więc bliżej niesprecyzowana przetworzona chemicznie masa, w której mogą się znaleć padłe zwierzęta z lecznic weterynaryjnych, padlina z poboczy dróg itp. Quote
Cathedral Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Zapomniałeś o mojej ulubionej postaci wit. K ;P Piękny przykład jak NIE powinna wyglądać karma dla zwierząt. Dzięki, wykorzystam :) Quote
Neiven Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Ja kiedys dawałam ta karme, ale od jakies pól roku, jej jakośc gwałtownie sie pogorszyła. Dlatego teraz zdecydowałam sie na inna karme. Quote
Lotka22 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Anton jadl ta karme, ale po 3 dniach zrezygnowal sam. Mieszam mu ja z ryzem, albo makaronem, doprawiam jakims mieskiem. Faktycznie to chyba nie jest najlepsza karma, skoro ma tyle zlych opini. Pozdrawiam. Quote
Diancia Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 No ja też mam owczarka niemieckiego i jak narazie przerobiliśmy DOG CHOW ADULT , ACTIVE i MIX MIĘSNY .....Adult - piesu nie smakuje , ACTIVE - wcina jak ta lala , MIX - nie chętnie, nie smakuje , do dodatku daje nutrę,niebieską bodajże.Jaką karmą karmilibyście ON, przyznam ze nie bardzo stac mnie na Royala Czy eukanube....a chciałabym zeby pies dostawał to co najlepsze.Gotujemy jedzonko , ale sucha tez w gorace dni albo jak psom znudzi sie gotowane.CO radzicie?? Quote
g_o_n_i_a Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 My dzisiaj zamowilismy Purinę Dog Chow, zobaczymy jak nasza psica będzie wcinać tę karmę. Quote
Arachne Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 A ja mam takie pytanie która z tych karm jest lepsza? Purina dog chow junior wersja z kurczakiem lub jagnięciną (jednolite brązowe granulki) czy karma Nutrena junior też jednolite granulki (takie koreczki) worek niebieski z psami z przodu. I czy może ktoś ma skład tych karm? Quote
fanka_slaska_ Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Ja już od jakiegoś czasu karmię swojego psiaka Puriną Lamb&Rice i na razie żadnych kłopotów u psa nie było :). Quote
fanka_slaska_ Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 Dog Chow bo o niej mowa :) w temacie. Quote
cuciola Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 ja byl dog chow nigdy nie kupila.Sa karmy lepszej jakosci Quote
fanka_slaska_ Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 Ale i droższe, a ja na razie na nie nie mogę sobie pozwolić. Jak był mały dostawał Royala teraz musi zadowolić się Puriną i chyba nie narzeka. Quote
cuciola Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 a jak wychodzi Dog Chow w porownaniu z Acana? Quote
nathaniel Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 cuciola napisał(a):a jak wychodzi Dog Chow w porownaniu z Acana? zakladajac ze dog chow kosztuje kolo 7-8 zl za kg , a acana 8-10 zł za kg, to nie jest aż tak źle z ceną acany, która jest zdecydowanie lepsza od dog chow. Quote
potek Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 acana jest dużo lepsza od pupiny chaw dog Quote
fanka_slaska_ Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 W sklepie internetowym, w którym ja się zaopatruje Acana Lamb & Rice jest droższa o ok. 60 zł na worku 15 kg. W życiu różnie bywa, raz się ma mnie kasy raz więcej wtedy się kupuje karmę na jaką kogo stać !!! Quote
Recommended Posts