Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zastanawiam sie nad powiekszeniem "sfory" mam juz jedna suczke ma 10 miesiecy i chcialbym dobrac druga. Zastanawiam sie jednak jakich spodziewac sie dodatkowych klopotow z tym zwiazanych. Ostrzegali mnie ze jedna druga moze wyprowadzac na wycieczki.

Dodam ze beda wychowywaly sie w warunkach polwolnosciowych tzn nie klatka ani nie kojec lecz ogrod, mam dosc mocne ogrodzenie i mojej suni nie udalo sie jeszcze go pokonac.

Jakich jeszcze moge sie spodziewac klopotow, podzielcie sie Waszymi doswiadczeniami, pozdrawiam

aha co myslicie o polaczeniu w skijoringu haszczaka z samoyedem?

Posted

W przypadku husky 1+1 wcale nie = 2 :lol:

Zalet dwupsiego stada jest pewnie całkiem sporo, ale to nie zalety stanowią problem lecz wady.

Ja widzę takie potencjalne problemy:

1 - starsza sunia nie zaaceptuje młodszej i będzie długotrwała wojna :(

2 - starsza "zdziecinnieje" --> problemy wychowawcze x2 !

3 - cieczka 2 x 2 co może dawać w porywach 4 miesiące rocznie :o

Wydaje mi sie , że trochę zbyt wcześnie myślisz o powiększeniu stada.

Czy masz już dość mocną więź ze swoją sunią, czy jest już całkowicie wychowana=ułożona do zadań, które chcesz z nią realizować?

Oczywiście żaden z zasygnalizowanych przeze mnie problemów może nie zaistnieć, ale...

Posted

Co prawda ja nie o husky, ale zawsze... Luna miała dokładnie 10 miesięcy jak wzięłysmy Pandę. Dla mnie to był najlepszy moment na psa nr2 ale nie dla niej. Tak jak pisze SH, zdziecinnienie(ma to oczywiście swoje uroki jak pies ma powiedzmy 3-4 lata a nagle młodnieje)Zaczęła niszczyć, bo mała moze, siusiu i kupa w domu, bo mała może. Nie kłóciły się nigdy specjalnie.

Posted

1. Nikt nie napisal,ze piesek i suczka to lepsze rozwiazanie. To to dopiero moze byc problem zwlaszcza jak suczka bedzie miala cieczka. Chwila nieuwagi i nieplanowane szczeniaki gotowe. Nochyba,ze suczka bedzie po sterylce

2 Wiem z doswiadczenia kilku znajomych,ktorzy maja psa i suczke,ze pies jest agresywny wobec innych psow,gdyz czuje sie obronca suczki. Znam tez kilka osob,ktore maja po 2 suczki i w tych przypadkach one dobrze ze soba zyja. Ale mysle,ze z zakupem drugiego psa powinienes poczekac jak Twoja sunia troche podrosnie i wydorosleje.

3.Wydaje mi sie,ze nie powinno sie laczyc do skijouringu haszczaka i samoyeda,poniewaz samoyedy sa wolniejsze i nie da to haszczakowi w pelni rozwinac jego mozliwosci.

PS A z jakiej hodowli masz suczke? :wink:

Posted

no wlasnie piszecie o zdziecinnieniu, ale ja zamierzalem zaadoptowac jakas suczke ktora bylaby mniej wiecej w wieku mojej luny czyli okolo roku. Zauwazylem ze dosyc sporo ludzi nie radzi sobie z haszczakami i czesto je oddaja, postanowilem wzisc wlasnie takiego psiaka, co o tym myslicie?

Posted

Motywacja doskonała, ale czy to przypadkiem Cię nie przerośnie?

W takim układzie najtrudniej będzie z akceptacją nowej, twoim zdaniem koleżanki, a zdaniem twojej suni - rywalki!

Posted

no to postawiliście problem :(

ja od soboty będe miala drugiego haszczaka (psa). Mam sunie wlaśnie w wieku 9,5 miesiąca. Postanowilismy, że weźmiemy go teraz bo to najlepszy moment (wkrotce wakacje) a sunia jest po sterylce czyli żadn problem z niechcianymi szczeniakami.

Toszke mnie tym tematem nastraszyliscie ale przekonam sie na własnej skórze co to oznacza :wink:

Euzebiusz dam znać jak mi idzie :)

Posted

No mnie się wydaje, że fakt, iz sunia jest już wykastrowana, daje Ci niemal gwarancję niemal bezproblemowego pozycia piesiaków... Jeszcze to parka jest....

My myśląc o drugim psie wybralismy psa, nie suke, aby parki nie mieć. Nie wiedziałam wtedy jeszcze, że można wykastrować sunię przed pierwsza cieczką.

W każdym razie skończyło sie tym, że jeden pies (ten niższy w hierarchii) musiał zostać wysterylizowany. Jak sie wczesniej kłóciły, puszyły na siebie i ścinały nie raz, tak teraz jest luzik. Leżą nawet koło siebie, co wcześniej było nie do pomyślenia. :o

Tak więc, Euzebiusz, nastaw sie ewentualnie na to, że to niższe w hierarchii bedzie musiało być wykastrowane w przypadku jednej płci.

Posted

A my mamy parke: Kazana i Taszę. Tasza jest tylko 4 miesiące młodsza od Kazana. Psy kochają się tak i są ze sobą tak związane, że nie można ich rozdzielać nawet na chwilę. Od razu rozpaczają. Minus jest głównie taki, że są przez to chyba trochę mniej związane z nami - wystarcza im własne towarzystwo. A do tego czasami działają jak stado - razem polują na kurki i inne zwierzaki, razem zwiewają - jedno wyciąga drugie, a jak jakiś pies chce ugryźć jedno z nich to drugie od razu mu pomaga. Takie oto doskonałe małżeństwo...

Posted
Niestety nie oznacza to, ze w Twoim przypadku będzie tak samo, mozesz trafic na dwie suki - dominantki etc.

jesli trafisz na dobrego hodowce, ktory kocha swoje psiaki, na pewno bedzie w stanie okreslic ktore ze szczeniat zapowiada sie na dominanta, a ktore na ulegle psy (juz w wieku paru tygodniu ujawniaja sie powoli charakterki) .. wtedy mozesz wybrac :)