Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Teraz ciepło - może zrobic jej legowisko bez dachu ( zamiast budy) Niech przywyknie do światła dziennego i nie chowa sie przed ludźmi.

Posted

Ziutka napisał(a):
Nie ma za co...zawsze Ci cosik mogę podesłać jak chcesz :diabloti:

Domu...domu jej potrzeba :placz:
Diety...diety jej potrzeba...sama nie wiem jak jej pomóc.
Ona ma straszną nadwagę :shake: a z tą łapką to nawet dobrze pospacerować nie może bo jej bardzo ciężko :-( :cool1:

Czy sunia miała robione rtg tej łapy?? Na drugim zdjęciu w pierwszym poście troszkę to wygląda jakby miała staw rzekomy...Tak sobie myślę, że od tego trzeba zacząć, albo drastycznie ograniczyć ilość dostarczanych kalorii, bo ona ma za mało ruchu i to wcale nie musi wynikać ze strachu, czy nieśmiałości, ale z problemów z poruszaniem się :-(

Posted

luka1 napisał(a):
Jakie rtg - łapa sama sie złamała więc niech sie sama leczy

Czego Ty właściwie oczekujesz ?? , z Twoich postów wynika, że nie masz pojęcia o prawdziwej pomocy !! Czy jeśli złamiesz nogę, chcesz usłyszeć od lekarzy - sama się złamała, sama się zrośnie?? DOROŚNIJ !! i zmień forum .. Postów tysiące, sensu niewiele..

Posted

medar napisał(a):
Czego Ty właściwie oczekujesz ?? , z Twoich postów wynika, że nie masz pojęcia o prawdziwej pomocy !! Czy jeśli złamiesz nogę, chcesz usłyszeć od lekarzy - sama się złamała, sama się zrośnie?? DOROŚNIJ !! i zmień forum .. Postów tysiące, sensu niewiele..

Hallloooo!!!!!!!!
Jagoda (luka1) pisała to co powiedział nasz wet schroniskowy :angryy: takie ma podejście do naszych psów, On potrafi tylko szczepić i robić sterylizacje - nic więcej :shake: A kiedy np. pies ma ranę na wylot, po pogryzieniu na szyi to każe wkładać w ranę patyk (ten do gardła) owinięty bandażem, nasączony rivanolem i czyścić tak samo na wylot - przecież to wiadome, że rana wtedy nigdy się nie zagoi jeśli cały czas będzie "przepychana" a o zszyciu tego to już nie wspomnę :shake:

Posted

luka1 napisał(a):
Zero zainteresowania psiakiem

Zero zainteresowania, bo tak na prawdę nie wiadomo co się dzieje - wiemy, że jest w schronisku i że jest zapasiona i że mało się rusza....Trzeba się dowiedzieć coś więcej, bo nigdy domu jej nie znajdziecie... Najważniejsze pytania:
1. co jest z łapką - do wyleczenia, czy nie? ( bez zdjęcia nie da się określić, może będzie potrzebna konsultacja ortopedy lub chirurga po zdjęciu rtg)
2. czy zapasienie wynika li tylko z braku ruchu i nieodpowiedniej diety, czy na przykład z choroby - cukrzyca, niedoczynność tarczycy? ( odpowiedzią będą badania laboratoryjne)
Zarówno w jednym jak i drugim przypadku ( daj Boże, że się choroby nie nałożyły) przyszły właściciel musi się liczyć z kosztami i dopóki nie wiadomo, co tak na prawdę suni dolega, nikt rozsądny nie zdecyduje się na adopcję.
Odpowiedzcie na te dwa pytania i dopiero można coś ruszyć w sprawie adopcji...

Posted

Ziutka napisał(a):
Hallloooo!!!!!!!!
Jagoda (luka1) pisała to co powiedział nasz wet schroniskowy :angryy: takie ma podejście do naszych psów, On potrafi tylko szczepić i robić sterylizacje - nic więcej :shake: A kiedy np. pies ma ranę na wylot, po pogryzieniu na szyi to każe wkładać w ranę patyk (ten do gardła) owinięty bandażem, nasączony rivanolem i czyścić tak samo na wylot - przecież to wiadome, że rana wtedy nigdy się nie zagoi jeśli cały czas będzie "przepychana" a o zszyciu tego to już nie wspomnę :shake:

Świetnie Ziutka...Ale jak chcesz znaleźć dom dla schroniskowego psa z "byle jakiego schronu", to nie masz wyjścia - musisz się o nim dowiedzieć jak najwięcej ( czytaj - czasem za własne pieniądze, lub zrzutkowe na dogo, zdiagnozować :-().

Posted

Ziutka napisał(a):
Hallloooo!!!!!!!!

A skąd czytelnicy forum mają wiedzieć, co miała na myśli Jagoda ( luka1) ?. Z wykopalisk? :shake:

Posted

czarok napisał(a):
Świetnie Ziutka...Ale jak chcesz znaleźć dom dla schroniskowego psa z "byle jakiego schronu", to nie masz wyjścia - musisz się o nim dowiedzieć jak najwięcej ( czytaj - czasem za własne pieniądze, lub zrzutkowe na dogo, zdiagnozować :-().

Janse....tylko, że jak chciałyśmy zabierać z dziewczynami psy do innych klinik na badania to było " adoptujcie i wtedy leczcie gdzie chcecie " (owszem brałyśmy na SGGW ) a ja teraz nie mam gdzie zabrać Ledy po zdiagnozowaniu :shake: bo nie miałaby tam powrotu już, chyba, że się zagada z Panią Małgosią i nam pozwoli jak kierowniczki nie będzie - bo tak to klapa po całości :roll:

Posted

Ziutka napisał(a):
Janse....tylko, że jak chciałyśmy zabierać z dziewczynami psy do innych klinik na badania to było " adoptujcie i wtedy leczcie gdzie chcecie " (owszem brałyśmy na SGGW ) a ja teraz nie mam gdzie zabrać Ledy po zdiagnozowaniu :shake: bo nie miałaby tam powrotu już, chyba, że się zagada z Panią Małgosią i nam pozwoli jak kierowniczki nie będzie - bo tak to klapa po całości :roll:

Wiesz, Ziuta, do mnie takie teksty " nie docierają" - bo albo próbuję " coś" zrobić od początku do końca, albo nie zaczynam tematu...
Jak sobie wyobrażasz znalezienie domu docelowego dla Ledy bez podstawowej chociażby diagnozy? - na zasadzie " hop do góry" na dogo?? - życzę powodzenia...szczerze ( wiem, zabrzmiało to wrednie, ale szczerze życzę tej suni domku).

Posted

medar napisał(a):

Wiesz, może masz rację. Może powinnam ci ustąpić miejsca i przekazać Ledę. Skoro wiesz jak pomagać to proszę pomóż jej. Wyadoptuj ja ze schroniska, zrób badania i lecz - nikt ci nie broni, a wręcz przeciwnie bardzo sie cieszę, że ktoś doświadczony sie nią zainteresował - mnie wystarczy te 90 domów, które w tym roku znalazłyśmy.
Dorastać juz nie musze bo następny etap dorastania w moim przypadku to mogiła, a jeszcze nie wybieram sie tam.

Posted

wtrace sie,tylko nie bijcie ;):oops:
Mozna-bez diagnozy itd,zwykle ludzie adoptujacy psa i tak biora go w ciemno.Nawet jezeli jakiekolwiek badania byly robione,to oni i tak je powtorza.99,9% psow wychodzi ze schronisk bez badań,tak nie powinno byc,ale tak jest.Nawet nie zla wola schronisk,tylko poczucie bezsensownosci tych badan.Bo co z tego,ze bedzie wiadomo,iz watroba psa szwankuje,skoro i tak nie bedzie pieniedzy na droga weterynaryjna karme...
ot,takie moje zdanie.