Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

*kleo* napisał(a):
Yanni, ja tak samo jak Ty. Na przyznanie przydomka dopiero czekam i mam jedną suczkę z małej hodowli o słabo znanym przydomku, więc na pewno Gracja nie dostała tej doskonałej za pochodzenie :p

To wspaniale ! Ja Ci gratuluję tym bardziej i wiem jaki to sukces. Moja sunia jest zawsze z doskonalą oceną i to mnie bardzo cieszy .A lokaty? raz na wozie raz pod ...hjeheheheehehe

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję :) rozwijając swoją myśl dalej, cieszę się tym bardziej, że Gracja stanęła na równi z oceną z sukami hodowców z dużo większym doświadczeniem, oraz to, że p. Kozber zauważył, że błędy nie wynikają z budowy psa, tylko z mojego braku wprawy. Niektórzy sędziowie nie zwracali na to uwagi i wychodziłyśmy z bdb, bo nie chciało im się dokładniej spojrzeć.

Posted

*kleo* napisał(a):
Dziękuję :) rozwijając swoją myśl dalej, cieszę się tym bardziej, że Gracja stanęła na równi z oceną z sukami hodowców z dużo większym doświadczeniem, oraz to, że p. Kozber zauważył, że błędy nie wynikają z budowy psa, tylko z mojego braku wprawy. Niektórzy sędziowie nie zwracali na to uwagi i wychodziłyśmy z bdb, bo nie chciało im się dokładniej spojrzeć.

Dlatego też ja się nie przejmuję "tymi wielkimi hodowcami".I Tobie też to radzę.Znam swoją wartość- a wystawy? dzisaj jeżdżę jutro przestanę. Żyłem bez tego do tej pory to i dalej przeżyję.Nie mam wobec nich kompleksow żadnych Tak więc reasumując baw się dobrze jak ja się bawię i nie przejmuja sie porażkami.Nikt się nie urodziłą alfą i omegą. Dodam tylko że jest wielu wspaniałych hodowców z którymi warto porozmawiać,którzy nie traktują Cię jako zło konieczne. No ale niestety tych "mądrych" wszechwiedzących też nie brakuje . Pozdrawiam i życze wielu sukcesow u tego sędziego z tematu tutejszego rownież chociaż go w ogole nie znam.....heheheeh

Posted

Na mnie zrobił dość pozytywne wrażenie. Buldożki oceniał dokładnie i dość długo. Był przeciwny szarpaniu na ringówce, gdy pies zaczynał podskakiwać to mówił, by troszkę zwolnić, uspokoić.
Trochę pożartował, gdy zaszło nieporozumienie (psy z bdb dostały teczki i zeszły z ringu) to przepraszał i mówił, że to jego wina.
My zajęliśmy drugie miejsce, a Hanibal nie jest z wielkiej i znanej hodowli więc... :)

Wydaje mi się, że preferuje psy większe, mocnej budowy.

Posted

asiol napisał(a):
Trochę pożartował, gdy zaszło nieporozumienie (psy z bdb dostały teczki i zeszły z ringu) to przepraszał i mówił, że to jego wina.

To jest to co ja lubię. Nie znam tego Pana ale to prawdopodobnie będzie ta "wysoka pólka".

Posted

Witam,

Akurat jetseśmy po pierwszej w życiu wystawie w Sopocie, która przyniosła mojemu psu i mnie wiele stresu. Muszę powiedzieć, że Pan Maciej Kozber okazał się być bardzo wyrozumiały i obiektywny w ocenie. Udzielił mi przy okazji jednej rady, z której na pewno skorzystam na następnej wystawie. Bardzo wysoko oceniam sędziowanie i profesjonalizm Pana Kozbera.Skończyliśmy wystawę z oceną bdb i uważam to za sukces zwłaszcza, że moja suczka to "podwórkowiec"...
Przy tej okazji chciałem jeszcze raz serdecznie podziękować Pani, która zrobiła kokardkę mojej suczce!!!

• 3 weeks later...
Posted

Neva napisał(a):
Ja mam taki opis
....wydłużona suka o prawidłowych proporcjach........:razz:

innymi słowy ma prawidłowo wydłużone proporcje:multi:

• 9 months later...
Posted

Odświeżę, bo Pan Kozber oceniał nas w Bytomiu.
Jedno, co wiem na pewno- dostaliśmy super opis, dokładny, sędzia nie spieszył się; warto było czekać te trzy godziny ;-) . Po raz pierwszy mój pies dostał opis, z którym się w 100% zgadzam! Sędzia dostrzegł zarówno zalety, jak i wady zwierzaka. Tłumaczył swoje wybory i nie kierował się wyłącznie umiejętnościami handlera (choć lubi gdy pies ładnie stoi przy ocenie ;-) ). Zwracał uwagę na ruch, a kilka piesków wyleciało za brak chęci pokazania zębisk (pomimo kilku prób). Uwaga- lubi porządnie ząbki oglądać.

Ogólnie- polecam, rhodesiany sędziował bardzo dobrze.

Posted

Marchewkowy napisał(a):
hmmm poczytałam poczytałam i sama nie wiem czy zgłaszać czy nie ;)
Ma ktoś jeszcze jakieś info? Szczególnie zależy mi na tym jak ocenia 1 grupę.

W zeszłym roku najpierw zgłosiłam psa a potem czytałam opinie. I muszę powiedzieć że się miło rozczarowałam. Bardzo sympatyczny, konkretny, utrzymywał kontakt z psem i przewodnikiem. Miło wspominam jego sędziowanie. Była to I gr., ON.

• 2 months later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...
  • 4 months later...
  • 1 year later...
Posted

To, co mogę powiedzieć - na cockerach angielskich się nie zna. Byłam raz - i mimo,że dwa moje psy skończyły championaty (mł i dorosły) - to więcej nie pojadę. Naszemu psu wmawiał,że ma gen czekoladowy (którego nie ma co najmniej 10 pokoleń wstecz)..bo ma jaśniejszy nos...co u złotych i biało-złotych cockerów jest normalne ... W porównaniach na pewno nie kieruje się ani ruchem psa,ani kondycją,ani handlingiem. Ale za to zagląda w kartę oceny..i czyta..."aaa...interchampionka...no to wiem,czym się kierować"... Cóż,z całą sympatią do właścicielki tejże suczki, psica kompletnie nie była w kondycji wystawowej - ani eksterierowo,ani w ruchu,ani groomiongowo...ale BOBa dostała....
Co do wrażeń "ogólnych"...miły w kontaktach wysatwca +pies ,stara się wprowadzać sympatyczną atmosferę na ringu - choć wg.moich obserwacji gr.VIII chyba Mu nie leży....i wybory w różnych rasach tej grupy czasem zaskakujące.

• 3 months later...
Posted

Widzę, że pan sędzia ma bardzo różne opinie. Byłam u niego z borderem i w przyszłosci będę unikać tego pana. Najbardziej mnie wkurzyło to, że opis psa jest zupełnie nieczytelny, nie udało mi się odczytać 1/3 opisu... Był niemiły. Nie podobało mi się też, jaki typ psa preferował, ale w tym wybitną specjalistką nie jestem. Rzucił okiem na zęby, ale nie grzebał psu w pysku.