panic_ Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 a co jak szczeniaczek boi się innych psów? np. jak jest na spacerze, to zamiast iść normalnie, gdy widzi psa/człowieka, ona sobie siada i czeka. i nie chcę się ruszyć... co z tym zrobić? odp. czekam.:eek3: Quote
M&T Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 to wyjdź przed swojego pieska i idź pewnym i spokojnym krokiem. Szczeniak musi zobaczyć, że przy tobie nie ma się co obawiać i ten pies nic mu nie zrobi gdy jest przy tobie :) i jak przejdzie koło psa to daj mu smakołyk i mocno go pochwal ;) Quote
Ank@ Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 Jesteś pewna, ze to strach , może to są sygnały uspokajające? Psy często ich używają. Mój np. kładzie się gdy widzi innego psa idącego z naprzeciwka, i wcale nie oznacza to strachu. Jeżeli to strach, to tak jak poprzedniczka pisała. Idź pewnym krokiem przed siebie, nagradzaj psa, gdy za tobą podąża. Zachęć zabawką. Nie przemawiaj do psa tonem współczującym, błagającym bo uzna, że dzieje się coś złego, niepokojącego i zacznie się jeszcze bardziej bać. Spotykajcie się z psami spokojnymi, łagodnymi np. goldeny, laby :razz: Quote
Martens Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 Z tymi goldenami i labami to niekoniecznie, bo większość tych, które spotkałam, nie bawi się specjalnie delikatnie i mogą wystraszyć małe szczenię. Najlepiej spotykaj się z psiakami o podobnej wielkości i/lub łagodnymi, spokojnymi z charakteru, a nie tylko ogólnej opinii o rasie ;) Quote
Recommended Posts