isabela Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 U mojej suczki(rasy nowofundland)pojawilo sie cos dziwnego. W okolicy ogona wyszla jej siersc,na tym miejscu jest lysy placek srednicy 6cm,z ktorego wycieka ropna wydzielina. Suczka nie miala kontaktu z chorymi zwierzetami,nie zlapala kleszcza, a pare dni temu dostala rowniez srodek przeciw pchlom. od czego moze to byc? Po jakimczasie u psow pojawia sie reakcja alergiczna na jakis alergen.Czy to jak u ludzi po pary godz,dniach,czy moze nawet po paru miesiacach. Jask to jest z psami. I czy to wogole alergia. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi Iza i Fifi Quote
Flaire Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 isabela, ja polecam wizytę u weta... Ale napisz, gdzie dokładnie jest ten placek, bo nie wiem, co to znaczy "w okolicy ogona". Czy on jest na samym ogonie, na wierzchu, bliżej nasady niż końca? Jeśli tak, to może to być podobne do schorzenia, które miewa moja Misia, a któe było zdiagnozowane jake rezultat drobnego problemu hormonalnego (niedoboru estrogenu lub nadmiaru testosteronu). W jakim suka jest wieku? Czy jest wysterylizowana? Jeśli nie, to kiedy miała ostatni raz cieczkę i która cieczka to była? Czy taki placek pojawiał się kiedyś wcześniej? Inna możliwość (zależnie od tego, jak to dokładnie wygląda) to jakiś gronkowiec, więc radzę jednak do weta. Quote
isabela Posted May 22, 2004 Author Posted May 22, 2004 Placek znajduje sie na tylku,blizej nasady ogona. Sunia ma skonczone dwa lata,nie jest wysterylizowana,cieczke miala w marcu tego roku. Nigdy wczesniej nie miala takiego czegos. Quote
Flaire Posted May 22, 2004 Posted May 22, 2004 W takim razie ja bym powiedziała, że to wygląda na gronkowca i radzę wizytę u weta (chociaż w moim doświadczeniu, z reguły takie problemy same się goją i kończą). Quote
Bonitka Posted April 2, 2007 Posted April 2, 2007 Z moich doświadczeń też wynika że to gronkowiec.. Mój Podhalan po kąpieli w rzecze ubiegłego roku coś takie załapał...leczyłam go potem chyba z 1,5 miesiąca... Lepiej iść z tym do weta bo gronkowiec jest groźny i zaraźliwy i może przenieść się z psa na człowieka... Nie leczony sie rozrasta i powraca także bym tego nie zostawiała myśląc " ee może się samo zagoi.." Quote
Artur Dobrzynski Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Bardzo wiele wskazuje , ze przyczyną jest APZS - atopowe pchle zapalenie skóry obecnie dodatkowo wikłane bakteryjnie. Totez trzeba zastosować dobry preparat przeciwpchelny, leki przecizapalne i to nawet sterydowe i oczywiście antybiotykoterapię ( po badaniu mikrobiologicznym) Quote
martita Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 isabela najlepiej zrobisz jak pojdziesz do weta, do dobrego weta.Moj pies ma lysa plamke na ogonie juz ze 2 lata i wyleczyc jej sie nie da, ile juz bylo rad i lekow itp...Jest troche mniejsza niz wczesniej i zasuszona, ale nadal jest...Wiec idz ale do dobrego weta!Pozdrawiam! Quote
Mokka Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Myślę, że przez 3 lata Isabela już zdążyła wyleczyć pieska ;) Quote
martita Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 hehe nie zauwazylam:eviltong: Moze jej sie udalo, moj nadal ma plamke, a lekarze nic nie wiedza... Quote
Suzy Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 Cześć!!!! Mój pies nazywa się Karo u nasady jego ogona i koło uda ma wyblakłą sierść:placz: chciałam dodać że Karo ma 13 lat. Czekam na szybką odpowiedź z waszej strony:-(:placz::placz: Quote
Recommended Posts