Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Są różne schroniska. Są takie z którymi się bardzo dobrze współpracuje i takie z którymi można tylko walczyć. W tym konkretnym wypadku nie ma alternatywy, nie mamy DT o DS nie wspominając. Pozostaje rozpoznanie które ze schronisk w waszej okolicy da temu psu największe szanse.
Ja u siebie mam dwa psy. Obydwa spore. Niewskazane jest tylko zamykanie ich razem pod moją nieobecność - wtedy mogą się szczepić - chociaż ich szczepy kończą się na kilku wyrwanych kłaczkach futra i drobnych zadrapaniach (oba są kudłaczami). Bardziej kłótliwe są moje sunie.

Posted

Przyszedł mi do głowy pomysł , żeby dogadać się ze schroniskiem, aby dali temu psu oddzielny kojec ( może mają jakiś mały ) ,a w zamian zoobowiązać się do utrzymania psa w zakresie jego żywienia . I oczywiście szukać mu domu intensywnie , żeby to jak najkrócej trwało , bo musiałabym pilotować czy się wywiązują i wozić mu jedzenie . Mam na myśli tutaj grudziądzkie schronisko , bo dalej nie dam rady . Tak dla ścisłości chodzi o schronisko w Węgrowie , bo w Grudziądzu nie ma .Oni tam nie przyjmują psów , ale może na takich warunkach by się zgodzili. Kupowałabym co miesiąc worek suchej karmy z marketu 15 kg + co tydzień batony ( chodzi mi o tą mieloną karmę sprzedawaną w mięsnym ). Niestety w tym schronisku nie odbierają nigdy telefonu , muszę tam pojechać , to dość daleko. Co o tym sądzicie ? Czy to ma sens ? Czy mnie wyśmieją ?

Posted

Raczej nie. Jeśli to schronisko nie ma wolontariuszy i nie prowadzi usług typu hotel dla psów to po pierwsze wątpie żeby byli zainteresowani (bo jak nie lubią wolontariatu to Ciebie też nie polubią i nie mają procedur na takie coś).
Po drugie jak schronisko nie jest podpięte po jakąś wiarygodną organizację to trudno z nim zawierać umowy...

Posted

Poszukajcie moze hoteliku w pobliżu, nie jest to wyjście ale napewno dałoby trochę czasu na szukanie.
Pieniądze rzecz nabyta , zawsze się znajdą. Trzeba szukać chętnego na dużego psa, a na chwilę obecną wsadził psa gdziekolwiek, byle był bezpieczny.

Ja niestety w kojcu mam Lusię i Pusię, a w kolejce czeka trzyłapek Misiu.

Posted

Hotelik ma jedną zasadniczą wadę, trzeba płacić a w przypadku sporego psa będą to spore pieniądze. Nie widziałem jakoś do tej pory deklaracji stałego comiesięcznego wsparcia psa stałą sumą - proszę więc o nie - zweryfikujemy możliwości pod tym względem.

Posted

Wrzuciłam w google , wyskoczyło 7 hoteli , ale tylko przy dwóch są telefony . W dodatku żadnego hotelu w Grudziądzu . Chełmża , Pruszcz Pomorski ,Toruń, Trzemiętówka , Inowrocław oraz Dragacz -Grudziądz , ale to ostatnie w nazwie była hodowla , więc nie wiem czy to nie pomyłka ( nie było podanego telefonu ). Zadzwoniłam do Pruszcza cena 25 zł ,przy dłuższym pobycie powyżej 2 tyg. -22 zł. Jak dla mnie cena astronomiczna za miesiąc. Trzeba szukać tańszego rozwiązania . Ja nie umiem robić zbiórek na psa , a nie jestem w stanie tego sfinansować. Najlepiej byłoby , gdyby ktoś udostępnił kojec dla psa , za jego jedzenie jestem w stanie zapłacić , przy niedużej pomocy .Myślę o jedzeniu najtańszym ( karma sucha Chappi , batony , makaron, ryż) . Ale na razie nikogo nie znalazłam , kto by go przetrzymał. Jednak za taką cenę , jaką żądają hotele za msc, to można chyba kupić budę i zrobić kojec.

Posted

600 zł to duża kwota. Jeśli nawet uda nam sie uzbierać to może góra na miesiąc a co z resztą czasu?
Nie mamy przecież pewności że po miesiącu pies znajdzie dom...

Posted

Mam takie pytanie , czy rozmawiając z "hotelikiem " mówić prawdę , tzn. że pies nie mój i łańcuchowy ? Bo szczerze mówiąc jak rozmawiałam z jednym , to bardzo brzydko nakłamałam :oops: Jakoś mi przez gardło prawda nie chciała przejść. Chciałam się zorientować jakie są ceny i powiedziałam, ze piesek jest mój , że w typie podhalana i na swoim podwórku agresywny , a w warunkach hotelowych to nie wiem. Ponieważ pani się zawahała ( tak mi się wydaje ), to trochę mnie fantazja poniosła i powiedziałam , ze na spacerach daje się obcym pogłaskać :oops: Niedługo bym powiedziała , że na wystawach też jest grzeczny dla obcych. :shake: Gdyby jednak udało się znaleźć jakiś tańszy hotel to chyba trzeba powiedzieć prawdę ...Ale czy wtedy ktoś go weźmie ? Jakie macie doświadczenia ?

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Kojec-dobrze zabezpieczony i buda to wydatek ok 2-3 tys.

Ile kosztuje dobrze zabezpieczony kojec , bo budę mogłabym na pewno taniej załatwić ?

Posted

Kasia napisał(a):
600 zł to duża kwota. Jeśli nawet uda nam sie uzbierać to może góra na miesiąc a co z resztą czasu?
Nie mamy przecież pewności że po miesiącu pies znajdzie dom...

Niestety uzbieranie takiej kwoty wcale nie rozwiązuje problemu. Przyszła mi taka myśl do głowy , aby dać psa do przechowania tej pani , która wzięła ode mnie huski. Pani ma teraz dwa psy ( jest jeszcze kaukaz ) . Na pewno nie chce trzeciego , trzeba byłoby zapłacić za jego wyżywienie .Być może zgodziłaby się , to skromna i kochajaca zwierzęta osoba . Na pewno byłaby tańsza od hotelu. Może kwota 300 zł z wyżywieniem wystarczyłaby ? Problem w tym , że trzeba by zrobić jej kojec i zakupić budę , bo ten który ma jest zajmowany przez kaukaza. Gdybyście znaleźli złotą rączkę , która zrobiłaby kojec , to budę i transport psa wzięłabym na siebie.

Posted

Kasia napisał(a):
A materiał na kojec jest?
Ta Pani zgodziłaby się...?

Nie zadałam jej tego pytania , najpierw muszę wiedzieć ile kosztuje zbudowanie kojca oraz skąd wziąć fachowca do tego zadania. Oczywiście materiał trzeba kupić . Ja nie jestem w stanie za to zapłacić , mogę sfinansować budę oraz dowóz psa . No i weta , bo będzie potrzebny do podania psu sedalinu ( czy to jest zastrzyk na uspokojenie ?). W każdym razie potrzebny byłby kojec oraz utrzymanie psa do czasu aż znajdzie się DS. Oczywiście budę będzie można zabrać i przeznaczyć dla innego bezdomnego psa , jak tego uda się gdzieś umieścić . No bo kojca się raczej nie zabierze....To tylko moje pomysły , nie wiem czy realne finansowo do wykonania.

Posted

Sedalin podaje sie w jedzeniu.

Ten kojec to dobry pomysł ale nie mam pojęcia skąd wziąć złotą rączkę i materiał...
A może Ci Państwo znaja kogoś kto mógłby taki kojec zrobić i za ile?

Posted

Kasia napisał(a):

Ten kojec to dobry pomysł ale nie mam pojęcia skąd wziąć złotą rączkę i materiał...
A może Ci Państwo znaja kogoś kto mógłby taki kojec zrobić i za ile?

Dobra myśl , bo nawet gdybym miała materiał to byłby problem z transportem . Oni mieszkają jakieś 70 km ode mnie. Tyle ,że ja tego nie sfinansuję , nawet gdyby ktoś im kojec wykonał . Zresztą to chyba za drogie rozwiązanie , bo i tak oni go nie wezmą na stałe. Nie stać ich po prostu na utrzymanie trzech dużych psów . Poza tym oni chcieli mieć dwa psy , nie więcej. Jakoś wcześniej nie pomyślałam o tym , ale może oni by go na łańcuch wzięli. I tak biedak żyje na łańcuchu , w końcu to tymczasowe rozwiąznie. Ale budę musiałabym załatwić. Tylko się boję czy by się nie urwał i haszczaka nie pogryzł . No i trzeba pamiętać o płaceniu za jego jedzenie , pewnie z nawiązką , żeby pani zrekompensować kłopot.

Posted

Nie wiem czy mi przez gardło przejdzie taka prośba do tych ludzi .:-( Jakos czarno to widzę: kaukaz w kojcu , haszczak na podwórku i jeszcze trzeci owczarkowaty na łańcuchu. Wszystkie wrogo do siebie nastawione , no może oprócz haszczaka , ale nie wiem czy mu się charakter nie zmienił , bo rok temu był jeszcze bardzo młody ( miał ok. 1,5 roku ).
Przykro to pisać , ale nie widzę sensownego rozwiązania . Koszty mnie przerażają... No i fakt , że ten pies nie jest łagodny i ciapowaty ,także mnie przerasta.

Posted

A może zrobić tak: zapytać tych ludzi czy by go nie wzieli do budy (jak piszesz on teraz tez na łańcuchu jest), w między czasie poogłaszac go i szukać domu no i obserwować jaki ten pies jest naprawdę bo w tej chwili to mało o nim wiemy...
Tylko kurcze co zrobić jeśli okaże się, że on agresywny jest do wszystkich psów, nawet do tego haszczaka i zacznie sie jatka... :shake:

Posted

Miałabym prośbę o założenie pieskowi wątku na molosach , chodzi mi o pierwszy post ze zdjęciami , potem będę juz pilotować sprawę. Myślę ,że on nadaje się na molosy ? Ja tam jeszcze nie mam nawet konta.