Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Medycyna fizykalana zajmuje sie zastosowaniem metod fizykalnych w celach leczniczych, zapobiegawczych i diagnostycznych. w zakres medycyny fizykalanej wchodza:

fizykoterapia

fizjoprofilaktyka

fizykalne metody diagnostyczne.

i masz dzialy: cieplolecznictwo, wodolecznictwo, balneologie i balneoterapie, krioterapie, Swiatlolecnictwo.laseroterapie (laser bardziej biostymuluje niz rozgrzewa). elektrolecznictwo, pulsujace pole magnetyczne malej czestotliwosci, ultradzwieki, inhalacje,

to jest to samo co dla ludzi tylko dawki i wykonanie jest inne. w polsce jescze malo rozwinieta jest wogole rehabilitacja zwierzat (ludzi zreszta tez :-? ). ale moja pani weterynarz z powodzeniem stosuje elektroterapie. a kilka moich kolezanek rehabilitowalo swoje zwierzatak po udarach dodajac cwiczenia i masaze ze skutkiem dobrym

jak jeszce jakies pytania to prosze

Posted

Tutaj jest fyzykoterapia dla zwierzat bardzie rozwinieta, ale i bardzo droga.Moja psina ma w przednim 'lokciu' po urazie dysplazje i artretyzm a ma dopiero dwa lata, w tym wieku jest to bardzo smutnebo duzo rzeczy nier moze robic a jej ulubiona pileczka, musiala isc w odtawke, dlatego mysle tez o tym czy sama moglabym cos z fizykoterapii cos robic. jak masz pomysli i wiesz co moge sama robic to powiedz.

Pozdrawiam

Posted

z fiztkotrapia bedzie ciezko bo potrzebny do tego w wiekszosci sprzet medyczny. ja nie jestem wet. i nie powinnam im wchodzic w paraade,ale jezeli przyblizysz mi bardziej schorzenie twojego psa tzn jki uraz, jak to sie stalo , jak dlugo byla leczona i jak, czy miala lapke unieruchomiona itd itd tak jakbys sama byla u lekarza. czy sa pory roku dnia ze sie nasila bol czy boi sie wody i czy cierpliwe wysiedzi jak jej bedziesz cos robic czy raczej jest diebel i potrzebna ci bedzie czyjas pomoc. i najlepiej jak pzeslesz mi to mailem, a ja daje slowo ze pomysle i postaram sie jakos tobie pomoc. ale juz nie na forum ale mailem badz na gg

pozdrawiam

• 1 year later...
Posted

isacz napisał(a):
Czy ktos mi moze cos powiedziec o fizykoterapi dla psow, kto to robi i na czym to wlasciwie polega??? :confused:
Pozdrawiam

W Katowicach na ul. Kordeckiego 3A jest Zakład Rehabilitacji Zwierząt prowadzony przez małzeństwo fizjoterapeutów (takich od ludzi, którzy z doskonalymi wynikami stosują zabiegi rehabilitacyjne u zwierzat) . Trafiłam do nich poprzez weta, ktory był bezradny wobec choroby mojego psiaka. Pies jest po operacji resekcji główki kosci udowej z powaznymi komplikacjami. Nie stawał na operowaną nogę 2 m-ce i doszło do zaniku mięśni. Było podejrzenie uszkodzenia badź zaniku nerwu, bo pies nie reagował na bodźce bólowe. Zwisała mu taka sucha i bezwładna .Zastosowane u niego magneto i laseroterapia oraz ultradźwięki spowodowały, że pies po 5 zabiegach "przypomniał" sobie o swojej nodze i zaczął się nia podpierać, potem podnosić do sikania, drapać za uszkiem, a teraz po 10 zabiegach juz śmiało nia stąpa. Niewiarygodne, a jednak prawdziwe! Zainteresowanym służę nr-em tel.na priv

Posted

kURKA ALE DALEKO ... DLA MNIE ... wiecie przydałoby sie w końcu stworzyc zestaw ćwiczeń pourazowych dla róznego typu schorzeń, ja dostałam dla Lilith po zerwaniu więzadła i załozeniu implantu zalecenia ćwiczeń, ale wiem ze sporo ludzi nie - a bardzo naszej sucz one pomogły ...

• 3 years later...
  • 2 months later...
Posted

Zna ktoś może ten zakład rehabilitacji w Gdańsku? Jak długo już istnieje?
Jeszcze jak mój kochany piesek żył (odszedł w październiku '09 :-() i od paru lat miał problemy z kręgosłupem, to przeszukiwałam internet, czy w Trójmieście istnieje jakiś zakład rehabilitowania zwierząt. Nic nie znalazłam. Pytałam również wetów - nikt nic nie wiedział. Pytałam też na forum - nie otrzymałam odpowiedzi...

Warto reklamować takie miejsca, bo dużo zwierząt potrzebuje pomocy, a mało kto wie o możliwości rahabilitacji zwierząt.

:-(:-(:-(

• 1 year later...
Posted

Witam ! Może odświeżę troszkę ten wątek
Od półtora roku zajmuję się rehabilitacją i fizykoterapią zwierząt. Oferuję również profesjonalny przewóz zwierząt, opiekę i pielęgnację. Serdecznie zapraszam wszystkie czworonogi w potrzebie. Więcej informacji na stronie www.impulsdlazwierzat.pl

• 5 months later...
Posted

Byłam właśnie na szkoleniu - przyjechali do nas przedstawiciele firmy Fizjopet razem z całym sprzętem.
Dawki terapeutyczne magneto i lasera już znam, ale nie wiem jakie dawki są bezpieczne dla prądów wszystkich innych i dla ultradźwięków ???
Człowieka można się zapytać co odczuwa ... mrowienie, szczypanie, delikatne swędzenie a psa lub kota nie zapytam :crazyeye:.
I trochę dziwnie będzie się robić niektóre zabiegi na sierści z żelem ...