Dzia Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Czesc Wam! mam takie pytanie bo wlasnie nie jestem pewna.czy mlody 8 tyg szczeniak (z ksiazeczka) i pierwszymi 2 szczepieniami moze przenosic wscieklizne?tzn jesli jestem jego wlascicielka i po prostu w zabawie mnie zachaczy kielkami? Quote
zetka73 Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Wg mnie jeśli twój 8 tyg piesek nie miał kontaktu z np. chorym zwierzęciem to nie ma możliwości żeby był nosicielem wścieklizny :) Quote
Upiór Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 a skąd on moze to miec? ja nie jestem tego typu znawcą, ale ile slyszalam, to wsciekają się tylko zwierzęta, kiedy ich zrobi się za duzo w swoim gronie... i tak ktorys z nich potem moze zarazic (ukąsic) psa, czlowieka czy kota... a jezeli nikt nie ukąsi twego psa, to jak on wsciekni się? Quote
Kaladan Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Wścieklizna jest chorobą wirusową. Wywołuje ją wirus Rhabdovirdae. Przenosi się w postaci przyrannej (pogryzienie - zakażenie przyranne), ponieważ w ślinie znajduje się największe skupisko wirusa. Jest to choroba niezwykle niebezpieczna i zwalczana z urzędu, dlatego istnieje obowiązkowe szczepienie przeciwko chorobie. Twój psiak nie miał raczej możliwości zetknięcia się z chorym zwierzęciem, nie masz czym się martwić. [FONT=Verdana][/FONT] Quote
Recommended Posts