Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

1. TE pytanie to jak się nazywa ta rasa ? Wiem że York ale jaki ?

http://www.iv.pl/image/147197.jpeg
2. Czy ten piesek wyrośnie na dużego czy zawsze będzie taki słodki i mały ?
3. Jaka by była cena takiego pieska ?
4. Czy można ufać ogłoszeniu z gazety?
5. Czym różni się piesek z rodowodem od bez rodowodu ?

Sry że tyle tych pytań ale chciałem mieć zawszę pieska takiego a teraz mam okazję więc się pytam. Z góry dzięki za odpowiedź !

Pozdrawiam
_Sendrooss_

Posted

eh york zalezy od wielkosci to najprawdopodobniej standard czyli ten wiekszy troche

zawsze bedzie slodki ale troche wiekszy heh okolo 5 kg

cena psa z rodowodem wynosi najmniej 1.300zl

mozna ufac ogloszeniu z gazety ale lepiej to sprawdzic pojechac , zobaczyc itd..

ostatnie pytanie rasowy=rodowodowy tym ze rodowodowy jest drozszy :roll: ma pewne pochodzenie nie ma prawa miec zadnych odchylow tzn np innej wielkosci czy wagi, psow z pseudohodowli sie nie kupuje tutaj wszyscy ci to powiedza i wybija z glowy :) jest duzo tematow o tym poszukaj :) i lepiej zapytaj w temacie o yorkach tam napewno powiedza wszystko dokladnie :razz: powodzenia ;)

Posted

Inna karma? :/ Yorki to normalne psy... Ubranka? Niektore psy marzna i tyle... Ale to nie regula.

Poszukaj sobie psow z grupy IX FCI :]

Rasa to Yorkshire Terrier.

Nie ma czegos takiego jak wiekszy / mniejszy. Jest jeden rozmiar, wszystkie ogloszenia typu "mini" to naciagacza, a psy jeszcze zmniniaturyzowane moga miec wady... :/

Ogloszenia z gazety... Zalezy ;) czasem oglaszaja sie dobre hodowle, czasem pseudohodowcy i naciaagacze...

Posted

[quote name='_Sendrooss_']1. TE pytanie to jak się nazywa ta rasa ? Wiem że York ale jaki ?
http://www.iv.pl/image/147195.jpeg
http://www.iv.pl/image/147197.jpeg

Po prostu york. Czyli Yorkshire terrier. Nie ma oficjalnie żadnych odmian. "Yorki miniaturowe" to zazwyczaj chwyt reklamowy naciągaczy, którzy mają niewiele wspólnego z prawdziwymi hodowcami. Po prostu wybiera się do hodowli pieski jak najmniejsze, co jest sprzeczne z etyką hodowlaną i groźne dla samych zwierząt - powoduje powstawanie niebezpiecznych dla zycia wad genetycznych oraz często kończy się przy porodzie śmiercią matki i/lub szczeniąt (młode są za duże w stosunku do wielkości matki). Oczywiście naciągaczy mało to obchodzi, bo dla nich liczy się tylko kasa. Dorosły york powinien ważyć przeciętnie 1,5-2,5 kg.

[quote name='_Sendrooss_']2. Czy ten piesek wyrośnie na dużego czy zawsze będzie taki słodki i mały ?

Piesek ze zdjęcia na pewno nie będzie duży ani nawet średniej wielkości. Ale czy będzie się mieścił w wielkości yorka, tego się nie dowiesz, jeśli nie będzie to pies rodowodowy. Nieraz ktoś kupuje yorczka po maleńkiej mamusi i wyrasta mu 8-kilogramowy kloc - pseudohodowcy nie dbają o dobór hodowlany, a nawet celowo wprowadzają ludzi w błąd podkładając do suki yorka podobne do jej młodych szczeniaki, lub sprzedają mieszańce po psie yorku i podobnej ale większej suce, często innej rasy (większe suki mają więcej młodych, łatwiej je rodzą i wychowują) - skutkiem czego nabywca płaci kilkaset złotych lub więcej za... mieszańca. :roll:

[quote name='_Sendrooss_']3. Jaka by była cena takiego pieska ?

Wystawowego 1200-2500 złotych. Zawsze jednak możesz podzwonić do hodowli i popytać o pieska, który nie rokuje nadziei wystawowych, ma z punktu widzenia wzorca drobną wadę nie wpływającą na jego zdrowie. Takie pieski widziałam już za 700-800 złotych, ale trzeba dobrze poszukać, podzwonić do hodowli, przejrzeć naprawdę wiele ogłoszeń. Widywałam już Yorki bez papierów droższe od rodowodowych... Po prostu trzeba szukać, pytać...

[quote name='_Sendrooss_']4. Czy można ufać ogłoszeniu z gazety?

Samemu ogłoszeniu NIE. Trzeba zadzwonić, porozmawiać, popytać na forach o opinie, jeśli to większa hodowla, i oczywiście jechać i zobaczyć na własne oczy.

[quote name='_Sendrooss_']5. Czym różni się piesek z rodowodem od bez rodowodu ?

Pies rodowodowy ma dokument potwierdzający jego pochodzenie. Jego przodkowie mieli uprawnienia hodowlane, czyli zostali ocenieni przez sędziów wystawowych jako zgodne z wzorcem rasy i pozbawione wad dyskwalifikujących. Psy rodowodowe z dobrej hodowli są odchowywane w dobrych warunkach, socjalizowane, hodowca dba o ich charakter, oraz przede wszystkim mają robione badania na choroby dziedziczne, u yorków naprawdę częste (dlatego nie warto kupować yorka o nieznanym pochodzeniu - nie chodzi tu tylko o to, czy widzieliśmy mamę szczeniąt, ale o to, czy u przodków występowały choroby dziedziczne, co można sprawdzić jedynie w przypadku zwierząt rodowodowych).
Natomiast w pseudohodowlach warunki nie są dobre, suki z młodymi często siedzą w klatkach dla gryzoni, a chorobami dziedzicznymi i prawidłowym doborem rodziców nikt się nie przejmuje. O oszustwach już pisałam wcześniej.
Ostrzegam też przed domorosłymi hodowcami, którzy rozmnażają sunię "tylko raz bo jest taka śliczna" albo coś w tym rodzaju. Co z tego, że zapewniają szczeniakom dobre warunki? Rozmnażając rasę podatną na choroby dziedziczne trzeba mieć duże pojęcie o dziedziczeniu tych chorób i przodkach swojej suki i samca. A takie osoby najczęsciej tego pojęcia nie mają, co kosztuje psy wiele cierpienia, a nowych właścicieli szczeniaków stres, grube pieniądze na leczenie, a nieraz utratę zwierzęcia. Naprawdę nie warto.

[quote name='gops']
cena psa z rodowodem wynosi najmniej 1.300zl

ostatnie pytanie rasowy=rodowodowy tym ze rodowodowy jest drozszy :roll:

I tu się nie zgodzę, patrz wyżej :) Widziałam psy z papierami za 900 złotych i bez rodowodu za 1200-1500.

[quote name='_Sendrooss_']A możecie polecić inne małe rasy psów ;d Podobne do tej ale inne, bo te to bardzo duzo opieki : strzyzenie , inna karma , sweterki na zime itp itd

Australian silky terrier - podobny z wyglądu, ale trochę większy, zdrowszy i mniej kłopotliwy. Prócz tego Papillon, Chihuahua, Chiński grzywacz (odmiana włochata), Spaniel tybetański - ogólnie tak jak radzi dog master - rasy z grupy IX.

Posted

[quote name='Martens']Po prostu york. Czyli Yorkshire terrier. Nie ma oficjalnie żadnych odmian. "Yorki miniaturowe" to zazwyczaj chwyt reklamowy naciągaczy, którzy mają niewiele wspólnego z prawdziwymi hodowcami. Po prostu wybiera się do hodowli pieski jak najmniejsze, co jest sprzeczne z etyką hodowlaną i groźne dla samych zwierząt - powoduje powstawanie niebezpiecznych dla zycia wad genetycznych oraz często kończy się przy porodzie śmiercią matki i/lub szczeniąt (młode są za duże w stosunku do wielkości matki). Oczywiście naciągaczy mało to obchodzi, bo dla nich liczy się tylko kasa. Dorosły york powinien ważyć przeciętnie 1,5-2,5 kg.

Piesek ze zdjęcia na pewno nie będzie duży ani nawet średniej wielkości. Ale czy będzie się mieścił w wielkości yorka, tego się nie dowiesz, jeśli nie będzie to pies rodowodowy. Nieraz ktoś kupuje yorczka po maleńkiej mamusi i wyrasta mu 8-kilogramowy kloc - pseudohodowcy nie dbają o dobór hodowlany, a nawet celowo wprowadzają ludzi w błąd podkładając do suki yorka podobne do jej młodych szczeniaki, lub sprzedają mieszańce po psie yorku i podobnej ale większej suce, często innej rasy (większe suki mają więcej młodych, łatwiej je rodzą i wychowują) - skutkiem czego nabywca płaci kilkaset złotych lub więcej za... mieszańca. :roll:

Wystawowego 1200-2500 złotych. Zawsze jednak możesz podzwonić do hodowli i popytać o pieska, który nie rokuje nadziei wystawowych, ma z punktu widzenia wzorca drobną wadę nie wpływającą na jego zdrowie. Takie pieski widziałam już za 700-800 złotych, ale trzeba dobrze poszukać, podzwonić do hodowli, przejrzeć naprawdę wiele ogłoszeń. Widywałam już Yorki bez papierów droższe od rodowodowych... Po prostu trzeba szukać, pytać...

Samemu ogłoszeniu NIE. Trzeba zadzwonić, porozmawiać, popytać na forach o opinie, jeśli to większa hodowla, i oczywiście jechać i zobaczyć na własne oczy.

Pies rodowodowy ma dokument potwierdzający jego pochodzenie. Jego przodkowie mieli uprawnienia hodowlane, czyli zostali ocenieni przez sędziów wystawowych jako zgodne z wzorcem rasy i pozbawione wad dyskwalifikujących. Psy rodowodowe z dobrej hodowli są odchowywane w dobrych warunkach, socjalizowane, hodowca dba o ich charakter, oraz przede wszystkim mają robione badania na choroby dziedziczne, u yorków naprawdę częste (dlatego nie warto kupować yorka o nieznanym pochodzeniu - nie chodzi tu tylko o to, czy widzieliśmy mamę szczeniąt, ale o to, czy u przodków występowały choroby dziedziczne, co można sprawdzić jedynie w przypadku zwierząt rodowodowych).
Natomiast w pseudohodowlach warunki nie są dobre, suki z młodymi często siedzą w klatkach dla gryzoni, a chorobami dziedzicznymi i prawidłowym doborem rodziców nikt się nie przejmuje. O oszustwach już pisałam wcześniej.
Ostrzegam też przed domorosłymi hodowcami, którzy rozmnażają sunię "tylko raz bo jest taka śliczna" albo coś w tym rodzaju. Co z tego, że zapewniają szczeniakom dobre warunki? Rozmnażając rasę podatną na choroby dziedziczne trzeba mieć duże pojęcie o dziedziczeniu tych chorób i przodkach swojej suki i samca. A takie osoby najczęsciej tego pojęcia nie mają, co kosztuje psy wiele cierpienia, a nowych właścicieli szczeniaków stres, grube pieniądze na leczenie, a nieraz utratę zwierzęcia. Naprawdę nie warto.

I tu się nie zgodzę, patrz wyżej :) Widziałam psy z papierami za 900 złotych i bez rodowodu za 1200-1500.

Australian silky terrier - podobny z wyglądu, ale trochę większy, zdrowszy i mniej kłopotliwy. Prócz tego Papillon, Chihuahua, Chiński grzywacz (odmiana włochata), Spaniel tybetański - ogólnie tak jak radzi dog master - rasy z grupy IX.

o kurcze..dobra bylam pewna ze sa dwa rozmiary yorka :oops: tyle sie o tym mowi ze az uwierzylam :roll:

Posted

_Sendrooss_ napisał(a):
A możecie polecić inne małe rasy psów ;d Podobne do tej ale inne, bo te to bardzo duzo opieki : strzyzenie , inna karma , sweterki na zime itp itd

CHIHUAHUA, Toy terrier, one malo zmieniają sie jako dorosle

Posted

[quote name='Vici i Jeannie']:-o dlaczego tylko takie kg???

Oczywiście są i większe i mniejsze yorki, we wzorcu jest dopuszczalna waga do 3,1 albo 3,2 kg. Nie jest jednak zalecane rozmnażanie psów lżejszych niż 1 kg (czy 1,5 kg, nie pamiętam dokładnie), bo prowadzi to do nadmiernej miniaturyzacji rasy, nasilenia chorób dziedzicznych, no a ciąża i poród u takiego maleństwa może stanowić zagrożenie życia dla suki i szczeniąt. Pisząc od 1,5 do 2,5 kg miałam na myśli przeciętną prawidłową wagę yorka :)

Posted

[quote name='Martens']Oczywiście są i większe i mniejsze yorki, we wzorcu jest dopuszczalna waga do 3,1 albo 3,2 kg. Nie jest jednak zalecane rozmnażanie psów lżejszych niż 1 kg (czy 1,5 kg, nie pamiętam dokładnie), bo prowadzi to do nadmiernej miniaturyzacji rasy, nasilenia chorób dziedzicznych, no a ciąża i poród u takiego maleństwa może stanowić zagrożenie życia dla suki i szczeniąt. Pisząc od 1,5 do 2,5 kg miałam na myśli przeciętną prawidłową wagę yorka :)

mozna kryc tylko do 1,8 kg, mniejszych nie :shake:
a 3,1 kg to juz nie prawidlowa waga i nie przecietna? robilas jakas statystyke, ze tak twierdzisz? :lol:

Posted

[quote name='Martens']

:crazyeye:
Wystawowego yorka raczej za 1200 zł nie kupisz.
Peta yorka 700-800 zł? Nie wiem...chciałabym to zobaczyć :razz:
przeglądając ogłoszenia zwykle pety kosztują 1200 - 1400 zł.
Nie wiem skąd wzięłaś te ceny.
Wiesz...podając ceny trzeba patrzeć na konkretną rasę, a nie na wszystkie psy ogólnie. Np. do beagle te ceny pasują, do yorka raczej nie, bo to dość droga rasa.

A co do wagi. Mój waży 3,3 - 3,5 (waha się. w zimę ważył więcej) i jakoś nie wydaje się wielki. Jest normalny.

Posted

Chemicalo, ale chodzi o pieska rodowodowego, który:
(zacytuję Martens)
"Zawsze jednak możesz podzwonić do hodowli i popytać o pieska, który nie rokuje nadziei wystawowych, ma z punktu widzenia wzorca drobną wadę nie wpływającą na jego zdrowie. Takie pieski widziałam już za 700-800 złotych, ale trzeba dobrze poszukać, podzwonić do hodowli, przejrzeć naprawdę wiele ogłoszeń."

Posted

[quote name='Vici i Jeannie']mozna kryc tylko do 1,8 kg, mniejszych nie :shake:
a 3,1 kg to juz nie prawidlowa waga i nie przecietna? robilas jakas statystyke, ze tak twierdzisz? :lol:

Ja nie wiem skąd to oburzenie :razz: Czy ja gdzieś napisałam, że 3-kilowy york to obrzydliwy wielki mutant? :-o Dla samych yorków i ich zdrowia pewnie byłoby lepiej, gdyby ważyły i 5-6 kilo, inna sprawa że z założenia mają to być pieski maleńkie. 3,2 kg to jak najbardziej prawidłowa waga, z tym że patrząc na widełki masy jest to waga maksymalna.

[quote name='chemicalo']:crazyeye:
Wystawowego yorka raczej za 1200 zł nie kupisz.
Peta yorka 700-800 zł? Nie wiem...chciałabym to zobaczyć :razz:
przeglądając ogłoszenia zwykle pety kosztują 1200 - 1400 zł.
Nie wiem skąd wzięłaś te ceny.
Wiesz...podając ceny trzeba patrzeć na konkretną rasę, a nie na wszystkie psy ogólnie. Np. do beagle te ceny pasują, do yorka raczej nie, bo to dość droga rasa.
(...)

Zgadzam się, 1200 na wystawowego to faktycznie za niska cena; miałam na myśli to, że za tyle kupimy szczeniaka, który dostanie hodowlankę, ale na wielką karierę wystawową liczyć nie ma co.

Co do pet'a - owszem, przeglądając ogłoszenia za 700-800 zł takiego nie dostaniesz. Trzeba zadzwonić do hodowli i zapytać osobiście. Nie każdy się kwapi, żeby podawać w ogłoszeniu czy na stronie, że w miocie są pieski z wadami...

Posted

Martens napisał(a):
Co do pet'a - owszem, przeglądając ogłoszenia za 700-800 zł takiego nie dostaniesz. Trzeba zadzwonić do hodowli i zapytać osobiście. Nie każdy się kwapi, żeby podawać w ogłoszeniu czy na stronie, że w miocie są pieski z wadami...

My rok temu kupując psa dzwoniliśmy do pewnej hodowli, w której piesek z lekką wadą zgryzu kosztował 1200 :cool1:

Martens napisał(a):
Ja nie wiem skąd to oburzenie :razz: Czy ja gdzieś napisałam, że 3-kilowy york to obrzydliwy wielki mutant? :-o Dla samych yorków i ich zdrowia pewnie byłoby lepiej, gdyby ważyły i 5-6 kilo, inna sprawa że z założenia mają to być pieski maleńkie. 3,2 kg to jak najbardziej prawidłowa waga, z tym że patrząc na widełki masy jest to waga maksymalna.

zauwaz, że to najbardziej tyczy się psów bez rodowodów. wiadomo, moda na super hiper miniaturki :shake:

Posted

chemicalo napisał(a):
My rok temu kupując psa dzwoniliśmy do pewnej hodowli, w której piesek z lekką wadą zgryzu kosztował 1200 :cool1:

Ba, bez rodowodu bywają po 1600 :cool1: Tanich petów trzeba się nieźle naszukać, fakt. Ale bywają.

chemicalo napisał(a):
zauwaz, że to najbardziej tyczy się psów bez rodowodów. wiadomo, moda na super hiper miniaturki :shake:

Niestety...