Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio stałam się włąścicielką tej genialnej książki.
Opisuje ona 100 najpopularniejszych ras wg Kennel Klubu z ich podziałem na 7 grup:
1- Psy Myśliwskie
2-Psy Gończe
3-Psy Pracujące
4-Teriery
5-Psy Miniaturowe
6-Psy do towarzystwa
7-Psy pasterskie

Po kilku stronach wstepu dotyczących wystaw, tytułów, wyboru szczeniaka etc, instrukcji korzystania z książki są opisy danych ras i ich wzorce wg UWAGA : AKC, ANKC , CKC, FCI, KC - także myśle ciekawa opcja dla osób podróżujących ze swoimi psami po wystawach na całym świecie lub dla Młodych Prezenterów.

Przy każdym opisie jest zdjęcie psa w postawie oraz kilka zdjęć pomocniczych z różnych perspektyw, czasami takie paski ukazujące różne umaszczenia wystaępujące u danej rasy, a czasami te umaszczenia są tylko wypisane. Ogółem wzorce są rozpisane dla wszystkich 5 organizacji kynologicznych, które powyżej wypisałam. Dużo można się dowiedzieć o wystawianiu poszczególnych ras i wymaganiu sędziów! Ponadto książka jest bardzo estetycznie rozpracowana i oprawiona. Gorąco polecam tą książkę!

Edit: Zdjęcie okładki, które osobom zainteresowanym umożliwi poszukiwania. :)

Posted

Potwierdzam. Bardzo fajna książeczka.

Mnie się udało ją kupić (tzn. mąż mi kupił :loveu:), w śmiesznie niskiej cenie na allegro w porównaniu do ceny sklepowej i z księgarni internetowych. A książeczka nowa była :)

Posted

Czytalam, mam w domu z internetu (sa ksiazki specjalne internetowe, moge poslac na PW adres strony). Ksiazka swietna, jednak glownie regulaminowa. Sa rozne ciekawostki i oczywiscie jak pokazywac jednak jak dla mnie te regulaminy sa troche przynudnawe ;)

Posted

[quote name='Czarna_Owieczka']A co myślicie o
"Tajemnice wystaw psów" Janowski Adam
dla nowicjusza - jak znalazl ;)

Ja bardzo lubie ta ksiązkę i wielokrotnie do niej wracam
Generlanie ksiązki napisane przez tego pana sa moim zdaniem jednymi z lepszych na polskim rynku ( jeśli chodzi o przygotowanie psa na wystawy i nie tylko- polecam ksiązkę Pana Janowskiego chyba po d tytułem Pielegnacja psów czy jakos tak , czerwona z westem na okładce)

ksiązka dostępna jest w formie pdf ( i chyba doc) na stronie , której redaktorem jest Pan Janowski tj na www.naszepsy.com.pl

Posted

Mam książkę, którą zachwala (;)) Mcdzik, ale właśnie ma mylący tytuł. Owszem, są w niej wzorce, są też zdjęcia (niekoniecznie świetnych przedstawicieli danej rasy), ale z przygotowaniem psa na wystawę ma niewiele wspólnego. To już bardziej "Mój pies championem" o tym mówi ;-)