E.A.C Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Napiszcie czym dozywiacie szczeniaczki i od ktorego tygodnia, bardzo jestem ciekawa. Chodzi mi o okres kiedy sa z mama jeszcze, az do 8 tyg, kiedy zmieniaja dom, ida do nowej rodziny. Dzieki. Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 dozywiane pieski sa od momentu ,kiedy zaczynaja same jesc.Dozywiam Royal Canin namoczone w wodzie.Pozniej daje Royal Canin z mieszane z puszka dla szczeniakow.Suchy pokarm to junior ,i w zaleznosci ile psy waza np.dla malych ras podaja junior 1-10kg.Nigdy nie wydaje psow 8 tygodniowych,gdyz od 8 tygodnoia rozpoczyna sie najwazniejszy okres dla psa tzw.socjalny.Piesek musi pozostac z mama i rodzenstwem razem (mimo ,ze mama juz nie karmi)Ja adoptuje psy od 11 tygodnia,tznodzielam od mamy i rodzenstwa.Adoptuje juz zaszczepionego pieska i min 2 razy odrobaczonego. Quote
Tecia Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Temat dla mnie akuyrat na czasie bo wlasnie mam maluchy:) W czwartek skonczyly 3 tygodnie i wlasnei wtedy zaczelam dokarmiania. Mimo iz suka ma duzo pokarmu i nie byly glodne i pięknie przybieraly na wadze zaczelismy dokarmianie aby w miare szybko no i rozsadnie w czasie mozan bylo odstawic je od suki. Maluch jedza namaczana karme oraz gotowe przecierane zupki dla niemowlat :) dokarmiamy je 4 razy dziennie. Co do terminu wydania szczeniaczka do nowego domu to mysle ze 9-10 tygodni to optymalny wiek. Quote
E.A.C Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 Czy dokarmiacie psiaki mlekiem z butelki, gdy sunia ma ich duzo? Quote
E.A.C Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 xxxx52 napisał(a):Ja adoptuje psy od 11 tygodnia,tznodzielam od mamy i rodzenstwa.Adoptuje juz zaszczepionego pieska i min 2 razy odrobaczonego. Wydaje mi sie, ze szczeniaki musza byc wiecej razy odrobaczone do 11 tyg. niz tylko 2 :crazyeye:. Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 mlekiem dla szczeniakow nie trzeba dokarmiac jak mama ma wystarczajaco pokarmu,ale kiedy ma zanik pokarmu z roznych przyczyn np.stres,czy choroba nalezy dawac mleko ,w przypadku kiedy psiaki same jedza nalezy mlekiem zalewac suchy pokarm. Quote
E.A.C Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 Tecia napisał(a):Maluch jedza namaczana karme oraz gotowe przecierane zupki dla niemowlat :) dokarmiamy je 4 razy dziennie. Jakie to sa zupki? Chodzi mi o to z czym. Czy dajecie tez kaszki dla niemowlat? Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 oczywiscie odrobaczamy tak dlugo dopoki maja robaki ,albo jest podejrzenie.Zdaza sie ze i odrobacza sie nawet 6x bardzo dobrym srodkiem dla szczeniakow jest plyn Panacur Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 kaszek sie nie podaje ,nie maja zadnej wartosci odzywczej,tylko tuczaca Quote
E.A.C Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 xxxx52 napisał(a):kaszek sie nie podaje ,nie maja zadnej wartosci odzywczej,tylko tuczaca A czemu podaje sie je dzieciom? Zeby utluczyc? Przeciez maja witaminy. To mi sie jakos z Jasiem i Malgosia skojarzylo. To czemu te zupki dla niemowlat? Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 zwierzcy zoladek to nie ludzki.Dlatego nie podajemy psom nic ze stolu,zadnej czekoldy,kaszek,kartofli ,sosow.Jest specjalne jedzenie dla psow.mozna podac szczeniakom tylko jedzenie ze sloiczkow dla nieowlakow BIO -kura z ryzem,albo mieso kury z rozgotowanym ryzem i marchewka.Rosol wylewamy gdyz jest za tlusty. Quote
E.A.C Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 xxxx52 napisał(a):zwierzcy zoladek to nie ludzki.Dlatego nie podajemy psom nic ze stolu,zadnej czekoldy,kaszek,kartofli ,sosow.Jest specjalne jedzenie dla psow.mozna podac szczeniakom tylko jedzenie ze sloiczkow dla nieowlakow BIO -kura z ryzem,albo mieso kury z rozgotowanym ryzem i marchewka.Rosol wylewamy gdyz jest za tlusty. Szczeniaczki jedza mleko od mamy i nagle maja jesc rozmoczony suchy pokarm? I one to wam jedza? Quote
xxxx52 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 oczywiscie ,pija mleko,od ktorego pozniej, nie sa najedzone,i wola po wypiciu mleczka zjesc cos konkretnego. Od momentu kiedy mama juz ma szczerze dosyc swoich dzieci daje tylko sucha karme z domieszka miesa z kury.No i oczywiscie woda musi zawsze stac do ciaglej dysozycji. Quote
jefta Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 E.A.C napisał(a):Szczeniaczki jedza mleko od mamy i nagle maja jesc rozmoczony suchy pokarm? I one to wam jedza? To wspaniały moment :loveu: szczeniaczki w tym wieku to takie bezradne kluski-chwilę taplają pyszczki w jedzonku i nagle się udaje zjeść pierwszy kęs i zaczynają wcinać ze smakiem. Super to wygląda :loveu: Quote
E.A.C Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 No leniuszki!! Oswieccie nie tylko mnie czym jeszcze karmicie maluchy od 3 tygodnia!!! A moze wszyscy karmia namoczonym suchym i zupkami ze sloika??? Quote
xxxx52 Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 mozesz ugotowac krczaka i podac zmiksowanego z zgotowanym ryzem,ale nalezy uwazac ,moga wystapic biegunki. Quote
E.A.C Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 xxxx52 napisał(a):mozesz ugotowac krczaka i podac zmiksowanego z zgotowanym ryzem,ale nalezy uwazac ,moga wystapic biegunki. No wlasnie:help1:. Jest jeszcze cos innego co podajecie maluchom? Quote
Agama Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 ja zawsze zaczynam od skrobanego surowego mieska wolowego najlepszego gatunku-pierwszego dnia ociupinke do pyszczydla ,drugiego i trzeciego zwiekszam kuleczki,nastepnie kupuje kaszki dla niemowlat i tez dodaje to skrobane miesko to receptura podana przez moich wetow Quote
E.A.C Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 Agama napisał(a):ja zawsze zaczynam od skrobanego surowego mieska wolowego najlepszego gatunku-pierwszego dnia ociupinke do pyszczydla ,drugiego i trzeciego zwiekszam kuleczki,nastepnie kupuje kaszki dla niemowlat i tez dodaje to skrobane miesko to receptura podana przez moich wetow Dzieki. Ja wlasnie tez zawsze podawalam kaszki, moj weterek tez nie mowil ze to zle, dlatego pytam tu na forum z ciekawosci co kto daje maluszkom po 3 tyg. Jeszcze jedno: co to 'skrobane miesko' ? Quote
Tecia Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 A moje szkraby juz jedza tylko namaczana karme, zupki poszly w odstawke bo ilosc zaczyna byc juz spora :) Zabki zaczynaja juz funkcjonowac wiec nawet gdy ktorys kawalek jest niedomokniety to sobie juz radza:) Quote
E.A.C Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 Tecia napisał(a):A moje szkraby juz jedza tylko namaczana karme, zupki poszly w odstawke bo ilosc zaczyna byc juz spora :) Zabki zaczynaja juz funkcjonowac wiec nawet gdy ktorys kawalek jest niedomokniety to sobie juz radza:) Fajne takie szkraby:loveu:. Mozna wiedziec co za karme dajesz? Quote
Agama Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 skrobane miesko to jak nazwa wskazuje,mozna skrobac nozem albo 2 razy przepuscic przez maszynke,jeszcze prosciej napisze takie jak na tatar Quote
filonek_bezogonek Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 chyba nie da się jednoznacznie powiedzieć ze od tego i tego dnia nalezy psa dokarmiać tym i tym. Wszystko zależy od: 1. liczebności miotu 2. rasy 3. "wydajności mleczarni" matki 4. i pewnie jeszcze paru innych czynników które nie wymieniłam ;) Im liczniejszy miot- tym większe prawdopodobnieństwo, że im szczeniaki większe, tym może im zacząć brakować mleka. Od rasy też zależy:) Są matki które wykarmiły by swoje szczeniaki i szczeniaki jeszcze innej suki, a są matki, które tego mleka mają jak na lekarstwo i mus nie mus szczeniaka trzeba dokarmiać wcześniej. Ja mam pomeraniany, w moim miocie byly 2 sztuki. Zaczęłam je dokarmiać ok 5 tygodnia ( jak nie poźniej) i to nie dlatego że matka nie miała pokarmu, ale dlatego że dawały jej już popalić takim "cyckaniem" i suka miała generalnie dosyć takich pijawek. Na początek była kaszka manna :) ( u mnie szczeniaki tolerowały mleko krowie, ale robiłam też na mleku z proszku, a czasami na wodzie). Z czasem do kaszki dodawałam mięsko drobno pokrojone a w misce stało zawsze namoczone tzw suche jedzenie ( u mnie HILL'S starter - dla suk szczennych, szczeniaków i suk karmiących) [p.s. odradzam RC starter - ostanimi czasy się popsuł. Jeśli macie RC z innego kraju niż Polska to ok, ale jak macie RC którego produkcja jest w Polsce radze zmienic na coś innego - takie są moje uwagi, być może ktoś się nie zgodzi. WG mnie RC obecnie baaaaardzo stracił na jakości] Chyba najlepszym wyjściem z sytuacji jest dodkładne obserwowanie swojego miotu. DObry hodowca zawsze wyłapie moment kiedy należy szczeniaki zacząc dokarmiać. pozdrawiam M. Quote
E.A.C Posted April 8, 2008 Author Posted April 8, 2008 [quote name='filonek_bezogonek']chyba nie da się jednoznacznie powiedzieć ze od tego i tego dnia nalezy psa dokarmiać tym i tym. Wszystko zależy od: 1. liczebności miotu 2. rasy 3. "wydajności mleczarni" matki 4. i pewnie jeszcze paru innych czynników które nie wymieniłam ;) Im liczniejszy miot- tym większe prawdopodobnieństwo, że im szczeniaki większe, tym może im zacząć brakować mleka. Od rasy też zależy:) Są matki które wykarmiły by swoje szczeniaki i szczeniaki jeszcze innej suki, a są matki, które tego mleka mają jak na lekarstwo i mus nie mus szczeniaka trzeba dokarmiać wcześniej. Ja mam pomeraniany, w moim miocie byly 2 sztuki. Zaczęłam je dokarmiać ok 5 tygodnia ( jak nie poźniej) i to nie dlatego że matka nie miała pokarmu, ale dlatego że dawały jej już popalić takim "cyckaniem" i suka miała generalnie dosyć takich pijawek. Na początek była kaszka manna :) ( u mnie szczeniaki tolerowały mleko krowie, ale robiłam też na mleku z proszku, a czasami na wodzie). Z czasem do kaszki dodawałam mięsko drobno pokrojone a w misce stało zawsze namoczone tzw suche jedzenie ( u mnie HILL'S starter - dla suk szczennych, szczeniaków i suk karmiących) [p.s. odradzam RC starter - ostanimi czasy się popsuł. Jeśli macie RC z innego kraju niż Polska to ok, ale jak macie RC którego produkcja jest w Polsce radze zmienic na coś innego - takie są moje uwagi, być może ktoś się nie zgodzi. WG mnie RC obecnie baaaaardzo stracił na jakości] Chyba najlepszym wyjściem z sytuacji jest dodkładne obserwowanie swojego miotu. DObry hodowca zawsze wyłapie moment kiedy należy szczeniaki zacząc dokarmiać. pozdrawiam M. Oh dzieki Ci bardzo za cenne uwagi. Ja karmilam zawsze eukanuba i tak do konca nie jestem przekonana. A RC dostala u mnie duze psiaki i tez nie dobrze. Trza je dowitaminizowac caly czas bo maja anemie (nie wszystkie), mimo ze nie mam tego Polskiego RC. Zmieniam co jakis czas na inna karme. Quote
Recommended Posts