Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 353
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale też mądre... W tym psie prawdopodobnie drzemie spory potencjał. Myślę że będzie świetnym stróżem i przyjacielem - trzeba tylko dać mu szansę na to.

Posted

przyjaciel_koni napisał(a):
Owszem - bardzo mądre spojrzenie !!!!

I najłaskawszy z całej trójki !!!.....
I szuka domu !!!!

Całkowicie się z tym zgadzam , chociaż te kaukaziki też są spokojne , ktos znający psychikę kaukaza, mający serce dla psiaków, bez trudu by sobie z nimi poradził... tylko trzeba mieć świadomość że kaukaz to nie york , czy jakiś inny malutki psiak ;)

Posted

No cóż zrównoważenie i spokojny dystans to podstawowe cechy tych samodzielnie pracujących wielkich misiowatych stróży. Czasami wydaje mi się też że uparcie kultywowana cecha mająca na celu zmylenie przeciwnika co do rzeczywistych możliwości tych psów. Kiedy chcą są zdecydowane, szybkie i bardzo zwinne.

Posted

No więc Ciasteczko też jest pieszczoszkiem. Może nie takim jak jego schroniskowy kolega Michałek, ale lubi ludzi, wie co to głaski i ich pożąda :-)
Jest też raczej najmłodszy z całej trójki.

W związku z tym na Allegro wystawimy chłopaków - czyli Michałka i Ciasteczko jako wielkie owczarki (unikamy słów kaukaz :-) Oni będą zapewne dobrymi stróżami ale są chyba raczej prostsi w obsłudze i łatwiej nawiązują relacje z człowiekiem.

Posted

[quote name='KWL']No cóż zrównoważenie i spokojny dystans to podstawowe cechy tych samodzielnie pracujących wielkich misiowatych stróży. Czasami wydaje mi się też że uparcie kultywowana cecha mająca na celu zmylenie przeciwnika co do rzeczywistych możliwości tych psów. Kiedy chcą są zdecydowane, szybkie i bardzo zwinne.

I znów się muszę zgodzić z Tobą ;), szczególnie z ostatnim zdaniem ;) to akurat znam z własnego podwórka :evil_lol: dodam tylko : i kiedy uznają że zaistniała konieczność interwencji np. ktoś obcy za blisko zbliżył sie do Pańci :evil_lol:
A Ciasteczko to bardziej przypomina bernardyna niż kaukaza :lol:

Od siebie dodam ( może się mylę :cool3: ale nigdy w moim zyciu nie spotkałam sie z czymś takim , a trochę psiaków sie już przez nie "przewinęło", kiedyś przez podwórko rodziców a teraz moje ), że osobiście nie wierzę że jakis psiak , nawet kaukaz , ugryzie rękę która go karmi , mizia itd. , tzn. mam na myśli psiaka wychowywanego od szczeniaczka , o dorosłym psiaku po przejściach raczej bym czegoś takiego nie napisała , ale też uważam że to nie wina psa , tylko waruków w jakich dorastał , jak był trakrtowany :roll: Potrzeba czasu , aby taki pies ponownie zaufał człowiekowi , niektóre potrzebują go więcej , niektóre mniej .... ale z tym każdy powinien się liczyć adoptując jakąś mordkę ;)
Sorry , tak mnie wzięło na filozofowanie :oops:

Posted

Jeśli Ciasteczko (i Michałek) teraz w schronisku potrafią zaufać opiekunom (zapewne także dlatego że ci opiekunowie kochają zwierzęta) to nie jest z tymi psami źle. Oczywiście im dłużej będą w schronisku tym gorzej. Ale na obecną chwilę wydaje mi się że są to psy do wzięcia od zaraz, chociaż dobrze by było oby przyszły opiekun odwiedzał najpierw psa w schronie i zapoznał się z nim na spacerkach.

Posted

Zmieniłem tytuł wątku i przeedeytowałem tekst w pierwszym mailu. Zgodnie z nowymi założeniam :-) Teraz poproszę cioteczkę Majgę o nowy tekst na allegro Ciasteczka.

Posted

Zaczynam się przekonywać również do Ciasteczka... Im dłużej na niego patrzę, tym bardziej mi się podoba !!!
Co tu ględzić - Piękny pies i tyle !!!!

I potrafi się porozumiewać z ludźmi.
Wszelkie niezbędne atrybuty by znaleźć dobry dom posiada !!!

Dziękujemy Majqa - Twój tekst bardzo pomoże !!!
Liczę na duży odzew z Allegro po zmianach !!!

Posted

PIĘKNO I DOSTOJEŃSTWO. MIX OWCZARKA I BERNARDYNA BŁAGA O SZANSĘ.

Gdy przypominamy sobie, na okoliczność różnych okazji, zdanie:
"To ludzie ludziom zgotowali ten los", automatycznie pojawia
się w nas rodzaj smutnej zadumy, refleksji, a myśli pomykają
ku rzeczywistości obozowej i czasom prześladowań.
Na plecach czuć wtedy oddech zawieruchy wojennej. Szczęściem,
jest ona wspomnieniem wyłącznie starszego pokolenia.

Rzecz ma się zgoła inaczej, kiedy do uszu tych, którzy nie chcą
być głusi, dociera zdanie innej, acz podobnej wydźwiękiem treści:
"To ludzie zwierzętom gotują ten los."
Ni mniej ni więcej oznacza ono, że zło wymierzone w zwierzęta, nie jest budzącą grozę przeszłością. To codzienna rzeczywistość, przetkana bólem istot, które nie potrafią walczyć o swoje prawa.

Los obszedł się okrutnie z uosobieniem piękna i majestatu, ciepła, towarzyskości i zrównoważenia. Mowa tu o psie, którego imię Ciasteczko zdaje się wskazywać na rodzaj jakiejś smakowitej historii, nie taka była jednak jego udziałem.

Ciasteczko,mix owczarka,bernardyna, kaukaza i pewno wielu jeszcze innych, dumnych ras, swoje życie spędził w piekle na ziemi. Tym bowiem było jedno z polskich przytulisk, nad którym obecnie parasol ochronny roztoczyło stowarzyszenie "Animals", przywracając miejscu nasączonemu psim cierpieniem, pierwotny sens jego istnienia.
Takim była ochrona zwierzęcych istnień, którym niestety nie dane
było, do chwili interwencji, doświadczyć od człowieka nic,
ponad łaskę nieocieplonej budy, krótkiego łańcucha, sporadycznej
szansy na zaspokojenie głodu i pragnienia.

Obecnie nadszedł czas przywrócenia skrzywdzonym zwierzętom ich
godności. Jednym z nich jest Ciasteczko, w imieniu którego błagamy
o pomoc.
Wierzymy, że gdzieś jest to jedno, jedyne serce, a w nim miejsce
dla tego psa. Żywimy przekonanie, iż w falach sierści przetkanej tęczą,
w łagodnych oczach, ktoś zapragnie się zakochać. Tyle wiara.
Pewni jesteśmy, że Ciasteczko, dla którego rajem stanie się
sama obecność człowieka, odwzajemni uczucie i sprosta pokładanym w nim oczekiwaniom.
Jest to młody pies ze wszech miar godzien polecenia, jako doskonały towarzysz, obrońca i stróż swego pana. Potrzeba mu tylko jednego.

SZANSY.

Osoby zainteresowane adopcją Ciasteczka proszone są o kontakt
z Panią Małgorzatą pod numerem 0-609-776-794

Posted

Ciasteczko bardzo dziękuje :-) Ciekawe czy całusny z niego chłopak :evil_lol:
Cobyśmy bez Ciebie Majgo zrobili - z Przyjaciel Koni pisalismy zawsze na spółkę, meczyliśmy jeden tekst dwa dni, i nigdy nie osiągaliśmy takiego efektu...

Posted

[quote name='KWL']Ciasteczko bardzo dziękuje :-) Ciekawe czy całusny z niego chłopak :evil_lol: NO BA, JAK KAŻDY PRZYSTOJNIAK ZDAJĄCY SOBIE SPRAWĘ ZE SWEJ ATRAKCYJNOŚCI...;)
Cobyśmy bez Ciebie Majgo zrobili - z Przyjaciel Koni pisalismy zawsze na spółkę, meczyliśmy jeden tekst dwa dni, i nigdy nie osiągaliśmy takiego efektu...
Daj spokój KWL.:oops: Czy ruszać już ostatniego na liście, czy jeszcze się wstrzymać?

Posted

SZPiLKA23 napisał(a):
Ciasteczkowy hopa....

Tylko nie ciasteczkowy (potwór moze jeszcze) :evil_lol: w obecnych czasach to nie brzmi najlepiej:diabloti: