Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nero nie doczekał domu, zabiła go starośc i ciężkie życie...

Witajcie

Nero jest owczarkiem kaukaskim. Lub psem tak bardzo w typie tej rasy że różnice mi zupełnie umykają. Nie jest już młody. Jest nadal całkowicie sprawnym dojrzałym psem który traktuje większość zdarzeń wokół siebie z dostojnym dystansem. Jest spokojny i zrównoważony. Prezentuje typowe dla rasy cechy fantastycznego nie szczekliwego stróża. Jako typowy owczarek kaukaski nie jest wylewny, nie koniecznie interesuje go zwiedzanie domu. Woli swój teren i swoją ciężką pracę - ochronę swojego stada i posiadłości. Ale także ten zdystansowany pies potrzebuje zrozumienia i uczuć ze strony swojego opiekuna.

Nero przeżył już piekło - znalazł się w pseudo-schronisku zwanym diabłu na uciechę "przytuliskiem. Bo na prawdę był to psi obóz koncentracyjny. Zwierzęta trzymane były w ustawionych na gołym polu budach,
nieocieplanych, na łańcuchach, z ograniczonym dostępem do jedzenia i picia. Bez opieki weterynaryjnej i praktycznie bez kontaktu z człowiekiem.

Teraz po przejęciu zarządzania schroniskiem przez "Animals" psy mają przynajmniej pełne miski, kontakt z ludźmi i opiekę weterynaryjną. Ale to w dalszym ciągu nie jest dom. A dla psów takich jak Nero ideałem jest posiadanie swojego terytorium i stada które pies może z oddaniem chronić.
Do tego zostały przez wieki wychowane i brak takiej pracy je przygnębia.

A zatem szukamy domku z ogrodem dla stróża i obrońcy.

Nero potrzebuje waszej pomocy !
Kontakt okaukaski@wp.pl

• Replies 600
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pomyślcie jakie wrażenie robi taki pies majestatycznie przechadzający się po ogrodzie. Przecież z niego emanuje duma i pewność siebie, właściwie można powiedzieć że będzie zaszczycał swoją obecnością domek gdzie zamieszka.

Posted

Tak jak KWL napisał są jeszcze dwaj kuple tego miśka i wszystkie są śliczne, ale ten jest po prostu boski. Pewnie, że kaukazy są groźne, ale swojego stada skrzywdzić nie pozwolą i same też nie skrzywdzą. Wzięłam sześciletnią kaukazkę ze schronu i od pierwszych dni pokazywała, jak bardzo jest wdzięczna. Żaden z psów, które miałam od szczeniaka tak mnie nie kochał. Niestety była u nas krótko, bo odeszła z powodu komplikacji po zabiegu zrobionym w schronie.
Trzymam kciuki za dom dla Nero.

Posted

ANETTTO - Rozmowa będzie telefoniczna ! We wtorek. (Mamy jednodniową obsuwę z pewnych względów.)
Chociaż ja jestem w tym przypadku dość sceptyczna...

Nero jest piękny !!!
Powinien dostać tylko dobry dom !!!
Wystarczająco dużo złego już przeszedł... Nie można go przenieść z deszczu pod rynnę...

Posted

Niestety wszystko się obsuwa, zamieszanie z kaukazem, kocie tragediw, wszystko to powoduję że Nero musi chwilke poczekać. A dla niego każdy dzień jest ważny ...

Posted

Domek z Allegro którego namiary podesłałą Anetta przeszedł wstępnie pierwszą rozmowę kwalifikacyjną. Pewien problem stanowi fakt że domek jest w Wałbrzychu. Jednak w maju pan będzie na wybrzeżu i wtedy odwiedzi Nero.
Ja natomiast postaram się skontaktować z Patrycją i uzyskać odpowiedzi na pewne konkretne pytania ze strony domku.

Posted

Jak napisał KWL - domek wydaje się być pozytywny.
Jednak nie mając dokładniejszego info o Nerusiu nie mogę prowadzić dalszych rozmów.
Są pewne konkretne pytania od Pana z Allegro. I pewne uwarunkowania dotyczące tej adopcji.
Trochę się obawiamy, że to jednak Nero okaże się zbyt mało zsocjalizowany...

Proszę więc, by nadal myślano o szukaniu psiakowi odpowiedniego domu !!!

Posted

Odpowiedzi mam nadzieje niedługo uzyskać - oczywiście podzielę się nabytą wiedzą z dogo :-) A co do domków to szukamy nadal oczywiście, nawet jeśli Nero pojedzie do Wałbrzycha to nie jest jedynym kaukaskim w potrzebie...

Posted

Nero to taki spokojny dojrzały facet. Nie rzuca się, nie obszczekuje, nie wyraża zainteresowania. Ani na psy ani na ludzi. Na pewno jest to częściowo reakcja na jego schroniskową rzeczywistość bardzo odległą od jego wizji szczęscia...
Dziś Nero idzie na długi spacer i będzie sprawdzane jego zachowanie.