Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='KWL']Trochę wieści o Michałku (Przyjaciel Koni się będzie cieszyć). No więc z Michałka wylazł pieszczoch :-) Jak już pozna opiekunów to się robi przytulak.
Uwielbia głaskanie - w wypadku przerwania łapkuje. Jak widzi opiekuna to się cieszy i sam inicjuje zabawy i pieszczoty, jest bardzo "rozrywkowy". Przy czym wobec obcych zachowuje dystans - stróżuje, ostrzega ale nie jest szczekliwy. Na smyczy chodzić nie umie -
to raczej on wyprowadza niż jest wyprowadzany. Obcych psów nie zaczepia, zaczepiony bez problemu wytłumaczy że to był głupi pomysł.
Wiek - z zachowania 2-3 lata ze stanu zębów 6-7. Moim zdaniem to pewnie będzie raczej 3-5, wiadomo jak na wsi karmi się psy, a w schronie w którym jest teraz do niedawna bywało jeszcze gorzej...

Cieszy się Przyjaciel koni !!!

Miałam taką nadzieję, że te psiaki są bardziej zsocjalizowane, niż myśleliśmy !!!
I Michałek bardzo się tu sprawdził !!!!

Przy tym jest dużym psiakiem !!! Ja bardzo lubię duże psy !!!
I nie ja jedna !!! Potencjalny dom dostanie super materiał do dalszej obróbki !!!

Posted

Schronisko zabrało mu dzieciństwo. Owczarek, który prosi o drugą szansę.

Młodość potrzebuje przestrzeni, wiatru w przysłowiowych żaglach,
czasu by łagodnie przejść w dorosłość.
MŁODOŚĆ. Każda młodość, nie tylko ludzka.
Zwierzęca nie stoi aż na takim marginesie oczywistości.
Młodość ludzką ogranicza wola rodziców, zbiór
norm społecznych, a wreszcie wewnętrzny cenzor, który dopiero
zaczyna się kształtować w umyśle, który dojrzewa.
Młodość zwierząt ma dwa istotne ograniczniki. Jednym jest
najczęściej zły los, drugim, w parze idąca z pierwszym, wola
człowieka.
Przedstawiamy Państwu 3-5 letniego psa Michałka, który nie miał
dzieciństwa. Dorastał i mężniał uwikłany w tęsknotę za wolnością.
Psi zew burzył mu krew w żyłach, a te spowite mięśniami, skutecznie trzymały ogniwa krótkiego łańcucha. To on wyznaczał jego przestrzeń życiową.
Michałka ukształtował parszywa, schroniskowa rzeczywistość.
Aż dziw bierze, że koczując w obrębie nieocieplonej budy,
walcząc niejednokrotnie z głodem, pragnieniem, zimnem lub gorącem, ocalił swą dumę, zachował piękno, co najważniejsze nie przestał pragnąć bliskości człowieka. Nie wyrzekł się marzeń o służeniu jednemu panu i bronieniu jego terytorium.
Nie można się temu dziwić, bo ciało tego urodziwego wyrzeźbiły
geny owczarka anatolijskiego i kaukazkiego.
Michałek jest młodym psem, rodzajem nieoszlifowanego diamentu, czekającego na mistrzowską rękę jubilera.
Dał się poznać obecnym, schroniskowym opiekunom z jak najlepszej strony. Okazał się psem otwartym na stworzenie więzi z człowiekiem, trzymającym dystans wobec obcych, szczekającym wyłącznie gdy
jest ku temu istotny powód, uwielbiającym dotyk dłoni i okazywaną
mu pieszczotę. To ostatnie jest jak najbardziej usprawiedliwione,
czas na czułość mijał psa obojętnie, a zegar wciąż tykał...

W jego oczach widać nieme błaganie o cud, tym jest dla Michałka
dom, którego będzie mógł bronić, a w nim człowiek, przewodnik jego stada. Robimy co w naszej mocy by Michałkowe marzenie spełnić. Tak niewiele potrzeba by wyrwać go z wciąż trwającego koszmaru przeszłości.

Osoby zdecydowane pomóc psu w zapomnieniu o tym, co zgotował
mu człowiek, zdecydowane ofiarować mu inną, lepszą jakość życia,
proszone są o kontakt z Panią Małgorzatą pod numerem 0-609776794 lub pisząc na mail okaukaski@wp.pl.

Posted

Super, bardzo miły i mądry tekst. Michałek na pewno merdał by ogonem i dumnie wypinał pierś - myśląc "oto ja piękny wspaniały pies !" gdyby mu przeczytać :-)
Jedna poprawka - telefon jest do Małgosi - ja za często mam wyłączony żeby podawać w aukcjach.

Posted

matma moze wkleisz którys z banerów do podpisu - działa prosto zaznaczasz interesujący cie baner Ctrl-C(lub myszą Kopiuj) otwierasz edycję podpisu w panelu użytkownika i wklejasz Ctrl-V :-)
Akurat masz miejsce na 2x200 i 1x100 :-)

Posted

Dodatkowe Info - Michałek jest mniejszy od dużego Nero i wiekszy od Ciasteczka, a więc rozmiar mniejszy, sredni kaukaz chyba. Bo Nero jest DUŻY :-)