KWL Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Witam Przedstawiam wam Michałka. Jest on jak widać mieszańcem owczarka, prawdopodobnie anatolijskiego i kaukaskiego. Jest jeszcze raczej młodym psem o raczej dość towarzyskim charakterze. Nie zaczepia innych psów, zaczepiony potrafi jednak wykorzystać swoją siłę. W stosunku do ludzi których zna jest towarzyski a nawet pieszczotliwy. Do obcych zachowuje dystans. Powinien przejawiać też typowe dla dużych owczarków skłonności do stróżowania i terytorialności. Michałek przeżył już piekło - znalazł się w pseudo-schronisku zwanym diabłu na uciechę "przytuliskiem. Bo na prawdę był to psi obóz koncentracyjny. Zwierzęta trzymane były w ustawionych na gołym polu budach, nieocieplanych, na łańcuchach, z ograniczonym dostępem do jedzenia i picia. Bez opieki weterynaryjnej i praktycznie bez kontaktu z człowiekiem. Teraz po przejęciu zarządzania schroniskiem przez "Animals" psy mają przynajmniej pełne miski, kontakt z ludźmi i opiekę weterynaryjną. Ale to w dalszym ciągu nie jest dom. A dla psów takich jak Michałek ideałem jest posiadanie swojego terytorium i stada które pies może z oddaniem chronić. Do tego zostały przez wieki wychowane i brak takiej pracy je przygnębia. A zatem szukamy domku z ogrodem dla wesołego i przytulastego stróża i obrońcy. Michałek potrzebuje ogłoszeń i waszej pomocy w znalezieniu tego najlepszego z domów. Kontakt okaukaski@wp.pl Quote
ANETTTA Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 hooopaj :shake::shake::shake::shake::shake::shake: piekny Quote
przyjaciel_koni Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Psiul piękny ! Ten jego mix to bardzo ciekawa sprawa. Wygląda na mieszankę z owczarkiem anatolijskim... Może jakiś znawca się wypowie.... Mnie się bardzo podoba, że jest psiakiem zrównoważonym. To zazwyczaj najlepsza dla ludzi cecha... Quote
KWL Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 Anatolijskim ? Ciekawe tego nie brałem pod uwagę. Śmieszne te jego uszęta. Romek ma podobnie tylko nie pamiętam czy też lewe. Quote
natalia_aa Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 KWL rozmawialas z Patrycja na temat kontaktu, na kogo podawac w ogloszeniach. Chyba na nia nie? W pierwszym poscie tez mozna by bylo to w razie co podac. Quote
KWL Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 Rozmawiałem - poszło na PW. Musimy doprecyzować procedury :-) Quote
natalia_aa Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Dzieki za PW. No narazie to wszystko jakies takie niesprecyzowane jest, wiec trza to jakos ogarnac i zaczac je oglaszac na portalach internetowych z tym kontaktem do Ciebie. Quote
KWL Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 Zdecydowanie. Powinniśmy dziś to wstępnie poukładać - potem porozsyłam trochę PW do mogących tak czy inaczej pomóc. Quote
KWL Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 W weekend mnie raczej nie bedzie on-line, proszę opiekujcie się wątkiem żeby nie spadł gdzieś daleko. Quote
przyjaciel_koni Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 I jeszcze jedna uwaga. O ile dobrze pamiętam cechy charakteru owczarka anatolijskiego pomimo podobieństwa do cech kaukazów, są bardziej jeszcze rozbudowane w tę pozytywną stronę ! Przy tym wszystkim zachowana jest ta podstawowa - terytorialność. Mam nadzieję, że uda mi się ściągnąć tu Osobę znającą te owczarki dobrze. Wtedy dowiemy się więcej o rasie ... Nie ukrywam, że Michałek jest moim faworytem... Wiem KWL - Ty masz inne preferencje... Quote
matma Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Trzymam kciuki, tak jak za dwa pozostałe miśki. Są prześliczne. Dom z wielkim ogrodem potrzebny !!! Quote
przyjaciel_koni Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Dobra mieszanka charakterów - przepiękny pies i bardzo chce do domu !!!! To będzie świetny pies dla rodziny - sądzę, że nawet wielopokoleniowej. Należy tylko pamiętać, że przewodnika wybierze jednego ! Quote
natalia_aa Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Tu chyba nie ma co skakać moim skromnym zdaniem Na dogo i tak wszyscy zapsieni, a tak tylko 100 stron wątku się zrobi, w którym 3/4 to będą tzw "hopki". Myślę, że pożyteczniej i z większą korzyścią dla tych psów byłoby porobić im jakieś ogłoszenia. Quote
przyjaciel_koni Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Co do ogłoszeń - sądzę, że KWL jest tego świadomy... Nie wiem, jakie już zostały zrobione, ale pewnie są... W tej chwili do czasu ustalenia dalszych działań również podnoszenie wątku ma sens. Quote
Charly Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Ja mysle, ze hopanie moze byc wazne. masa ludzi czyta dogo "z zewnatrz". dzwonia jesli podany jest numer lub rejestruja sie. wazne zeby psiak nie spadal za nisko Quote
przyjaciel_koni Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Michał jest psem w potrzebie !!! Im więcej Osób go zobaczy, tym większe będą jego szanse na dom !!! Na 100 stronę nikt nie zagląda... Quote
matma Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Ja swojego schroniskowego psa znalazłam właśnie na dogo, więc sens chyba jest... Quote
Charly Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Nieprzekupny, wierny, kochający tylko Ciebie. Tak bardzo chce strzec Ciebie i Twego domu Quote
KWL Posted April 8, 2008 Author Posted April 8, 2008 A co to za chowanie się gdzieś na dole ? Michałku proszę się pokazać - cudo szukające domu :-) Quote
przyjaciel_koni Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 No i mój faworyt znowu gdzieś daleko... To wspaniały pies !!! Będzie wiernym przyjacielem i doskonałym stróżem. Prosimy o pomoc w szukaniu domu dla Michałka !!! Quote
KWL Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 No każdy ma jakiegoś faworyta :-) Michałek jest bardzo fajnym psem. Nie dla każdego zapewne ale dobry opiekun pewnie wykrzesałby z niego wszystko co najlepsze. Quote
KWL Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 Trochę wieści o Michałku (Przyjaciel Koni się będzie cieszyć). No więc z Michałka wylazł pieszczoch :-) Jak już pozna opiekunów to się robi przytulak. Uwielbia głaskanie - w wypadku przerwania łapkuje. Jak widzi opiekuna to się cieszy i sam inicjuje zabawy i pieszczoty, jest bardzo "rozrywkowy". Przy czym wobec obcych zachowuje dystans - stróżuje, ostrzega ale nie jest szczekliwy. Na smyczy chodzić nie umie - to raczej on wyprowadza niż jest wyprowadzany. Obcych psów nie zaczepia, zaczepiony bez problemu wytłumaczy że to był głupi pomysł. Wiek - z zachowania 2-3 lata ze stanu zębów 6-7. Moim zdaniem to pewnie będzie raczej 3-5, wiadomo jak na wsi karmi się psy, a w schronie w którym jest teraz do niedawna bywało jeszcze gorzej... Quote
Recommended Posts