molos Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 termin: 22-31 sierpnia 2008 miejsce: ZKO Horni Sucha (niedaleko Cieszyna) dokładne informacje na stronie: http://csp.molos.pl/ oraz http://molos.pl/oboz/ pod koniec obozu planowany jest egzamin IPO dla chętnych (uwaga! w Czechach do egzaminu nie mogą przystępować psy z kopiowanymi uszami!) Quote
BigMisiek Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 cena za obóz przewodnika z psem jest podana, jaka byłaby cena za dwie osoby + pies? Pozdrawiam :cool1: Quote
molos Posted April 5, 2008 Author Posted April 5, 2008 sytuacja wygląda następująco jeśli osoba, która przyjedzie chce się uczyć, czyli uczestniczyć w szkoleniach (ślady, posłuszeństwo, obrona) i czerpać wiedzę (taki wolny słuchacz) to płaci połowę ceny szkolenia tj. 225zł + koszty pobytu pod namiotem tj. 100zł Jeśli osoba ta jest np synem, małżonką, narzeczoną ;) itp która jedzie tylko i wyłącznie towarzysko płaci za pobyt 100zł Quote
BigMisiek Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 właśnie o taką osobę towarzyszącą mi chodziło ;) dzieki za info Pozdrawiam :cool1: Quote
Złośnica Posted April 11, 2008 Posted April 11, 2008 a skąd przeciwskazania do udziału psów z kopiowanymi uszami ?? wiem, że w CZ nie wolno wystawiać psów z ciętymi uszami ale co to ma wspólnego ze szkoleniem ?? Zwłaszcza, że na obóz teoretycznie mogliby przyjechać ludzie z Polski czyli z kraju gdzie ten przepis praktycznie nieobowiązuje :roll: ( bo teoretycznie istnieje ale nikt go nieegzekwuje) Quote
saJo Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 Odp jest prosta: w Czechach psy z kopiowanymi uszami nie mga startowac w zawodach, przystepowac do egzaminow. Jadac do innego kraju, nalezy sie stosowac do prawa i przepisow tego kraju. Quote
magia Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 szkoda ze nie jest to napisane w informacjach o szkolenia u stronie internetowej. Quote
molos Posted April 15, 2008 Author Posted April 15, 2008 Zwłaszcza, że na obóz teoretycznie mogliby przyjechać ludzie z Polski czyli z kraju gdzie ten przepis praktycznie nieobowiązujedoprecyzuje - na obóz MOGĄ się zapisać i przyjechać również psy kopiowane - jak najbardziej! Sam mam kopiowanego boksera (patrz avatar obok), byłem z nim rok temu i zabieram również w tym! Natomiast tak jak napisała saJo - przepisy w Czechach są takie, że psy z kopiowanymi uszami (tylko uszami - ogonów to nie dotyczy) nie mogą być ani wystawiane ani brać udziału w zawodach i egzaminach. Nie jest to przepis wewnętrzny czeskiego związku kynologicznego tylko jest to regulowane ustawowo! Reasumując - psy na obóz mogą jechać bez jakichkolwiek ograniczeń - ograniczenie dotyczy tylko egzaminów, które odbędą się prawdopodobnie w ostatni dzień obozu i są tylko dla osób chętnych z odpowiednio przygotowanymi psami! Quote
vena&vivi Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 A czy na taki obóż pies musi byc jakos przeszkolony wczesniej czy moze jechac tak zwany laik. I czy dogi niemieckie nadaja sie na ten sport?? Szukam odpowiedniego sportu dla nich:) Quote
molos Posted May 27, 2008 Author Posted May 27, 2008 sorrki, że z opóźnieniem ale dopiero zauważyłem oczywiście może jechać "laik" :) czy dog nadaje sie do tego sportu? z pewnością nie jest w czołówce ras na zawodach ;) ale w Czechach trenują przeróżne rasy - widziałem nawet bernardyna nieźle radzącego sobie z "tym sportem" :] najważniejsze żeby dobrze się bawił pies i przewodnik ;) no i oczywiście liczą się predyspozycje osobnicze Quote
molos Posted June 20, 2008 Author Posted June 20, 2008 UWAGA! Została zwiększona liczba miejsc na obóz o 10 psów! Zatem można jeszcze zgłaszać się z psami! Termin opłat został przez to przedłużony do 15 lipca! Serdecznie zapraszamy :) Quote
Recommended Posts