Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
zglaszam sie z moze nieco nietypowym pytaniem ale...bardzo mnie zdenerwowalo i nadal denerwuje gdy slysze,ze anglicy owczarka szkockiego collie nazywaja owczarkiem angielskim i twierdza,ze to wlasnie slynna"lessie".
nie znaja zupelnie nazwy szkocki i wrecz nie wieza,ze wszedzie indziej tak te psy sie nazywaja...czy mozecie mi powiedziec dokladnie czy ta nazwa jest poprawna dla slynnej "lessie"-owczarek szkocki collie?
bo z tego co sprawdzilam w necie to owczarek angielski to zupelnie co innego
pozdrawiam

• 1 month later...
  • 2 months later...
Posted

W PL mamy Owczarka Szkockiego Collie Długowłosego/Krótkowłosego. Natomiast na zagranicznych stronkach spotykam się z nazwą Collie Rough/Smooth.

Gracjana napisał(a):
A ksiazkowy lessie to byl kundelek podobny do collie..;)

A ja czytałam, że Lessie to collie tylko że tricolor (a nie rozpowszechniony śniady ;))

• 9 months later...
Posted

Gracjana napisał(a):
Poprawna angielska nazwa to Scottish Collie Rough/Smooth
A ksiazkowy lessie to byl kundelek podobny do collie..;)

Przeczytałam książkę w oryginale i w dwóch tłumaczeniach. Nie znalazłam adnotacji że Lassie nie była Owczarkiem Szkockim Długowłosym (Collie Rough) czyli jakimś kundelkiem ;) .

Rozbieżność z filmem jest za to rzeczywista - Lassie była tricolorem :d

Posted

A ksiazkowy lessie to byl kundelek podobny do collie..;-)
Oj Gracjana przeczytaj może tą książke jeszcze raz ?

Parę cytatów(przekład Anna Przedpełska-Trzeciakowska OWR WW Warszawa 1997)

"W każdej z setek malutkich,górniczych osad tego największego w Anglii hrabstwa można przy nodze ubogiego robotnika zobaczyć psa,z tak wspaniałym pochodzeniem i o tak arystokratycznym wyglądzie(...)."

"(...)Wspaniała suka.Wyjątkowo piękna.Najwspanialszy okaz szkockiego owczarka,jaki kiedykolwiek widziałem"

"(...)Była czystej krwi owczarkiem szkockim za którym stały długie pokolenia najdumniejszych i najlepszych psów tej rasy"

P.Knight tak by chyba nie pisał o kundelku,co? :cool3: