Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dotychczas karmiłam ją Hill's large breed puppy ale doszłam do wniosku że to jednak trochę za droga karma, poza tym żadna wersja dla szczeniąt nie zawiera chondroityny ani glukozaminy... Od miesiąca siedzę i czytam o różnych karmach i już zupełnie zgłupiałam :crazyeye: Zastanawiam się nad dwoma karmami Acana puppy large breed i Bento kronen premium maxi growth. Wiem oczywiście że kwestia tolerowania karmy to indywidualna sprawa psa ale chciałabym się dowiedzieć jakie są wasze opinie. Acana jest produkowana w Kanadzie więc wydaje się że nie powinna być naszprycowana jakąś chemią ale ma troszkę za dużo białka bo karma dla labów powinna zawierać max 25% a w Acanie jest 30% natomiast o Bento kronen nie wiem za dużo (gdzie jest produkowany, z czego itd.) Białka zawiera 26% czyli już lepiej...

Pomóżcie...

A może ja już przesadzam?

Posted

ja uwazam , ze brak chondroityny i glukozaminy w karmie dla szczeniat nie jest zla rzecza, sa to skladniki potrzebne doroslemu psu bardziej niz mlodemu, ja do 8 miesiaca karmilam briarda wylacznie royal canin to tez nei zawiera tych skladnikow w wersjii junior oraz zawiera 32% bialka, 9-11 miesiac karmilam mieszanka pro plan large breed puppy z hillsem a od 12 meisiaca wrocilam do royala jako tej podstawy ale daje tez nutram od czasu do czasu domieszam, a jak bedzie juz dorosla to byc mzoe przejde na nutram.

takze jezeli chcesz pozostac przy super premium a uwazam, ze do 15-18 miesiaca powinnas to wybierz royal lub pol na pol royal + nutram dla szczeniat ras duzych, to karma kanadyjska , bo nutram ma mniej bialka ok 27% ale zawiera skaldniki na stawy , ziola czy extrakt z yukki.

natomiast i acana i bento to juz polka nizej tzw premium no i acana jest z maczki a bento z belgii a nie wiem czy twoj pies by jadl belgijskie jedzenie?:-) (kupowalas cos dla ludzi w belgii jak np kurczak czy cos takeigo? :-) ) i zawiera tylko podstawowe skladniki.

Posted

Ojej.....

To teraz mam nastepny miesiąc myślenia. Zastanawiałam się też nad Nutram ale ta karma jest jeszcze droższa od Hill's. Ale dziękuję że mnie uświadomiłaś. A tak w ogóle, to które karmy należą do premium a które do super premium? Poza tym w Hill's też jest jakaś mączka...

Posted

prawda, ze nutram kosztuje wiecej ale spojrz na dawkowanie... nie pameitam dokladnego dawkowania hillsa ale jest ok 2 razy wieksze niz nutram, natomiast karmy te tansze maja przewaznie duzo wieksze dawkowanie i wychodzi na to samo a produkt troche gorszy.

do super premium zalicza sie eukanuba, royal canin, hills oraz nutram z tego co jest na polskim rynku, nie wiem czy 1st choice juz jest to karma produkcji kanadyjskiej

w super premium jest cos wiecej niz tylko skladniki potrzebne do zycia , kanadyjskie zawieraja np yukke i inne, eukanuba wyciag z nagietka

a co do hills to napewno jest to dobry produkt ale ja uciekam od amerykanskich produktow spozywczych

Posted
... żadna wersja dla szczeniąt nie zawiera chondroityny ani glukozaminy......

Pomóżcie...

Eukanuba dla szczeniąt ras dużych zawiera siarczan chondroityny i glukozamine.

Brakuje 'tych' składników w Eukanubie Lamb&Rice co jest o tyle dziwne, że ta odmiana jest droższa :-?

:hand:

Posted

Hej Briards

Jeżeli chodzi o to dawkowanie Nutram to właśnie tego się najbardziej obawiam. Moja suczka ma w brzuchu czarną dziurę, cały czas umiera z głodu i błaga o jedzenie :modla: Gdyby miała dostawać objętościowo mniej karmy to by się chyba zapłakała :placz:

Argo, do Eukanuby jakoś nie miałam nigdy przekonania

Posted

Niebieska , w tym samym dzilae jest topic o karmie Acana (coś jak "acana lamb&rice..."- tam też jest podane co i jak z ta mączką i ogólnie opinie i zdania o acanie - krótko tu podam Ci tylko tyle - owszem oni uzywają mączki mięsnej ale tej dopuszczonej do spożycia przez ludzi. Zajrzyj tam jak chcesz wiedzieć więcej.

Briards - Acana też jest produkcji kanadyjskiej i zawiera yukke, cenowo jest z niższej półki niz np. Royal, Hills'a nie wspominając, ale porównując zawartości to wydaje się porównywalne z Royalem. Własnych doświadczeń z Acaną nie mam, Chip (13 miesięcy) jest karmiony od poczatku Royalem, były próby z Eukanubą ale mu nie pasowała - nie chciał jej jeść. Teraz szukam czegoś troche tańszego a porównywalnego jakościowo do Royala (z większą zawartością Omega3 bo mamy mały problem z łupieżem i wet stwierdził, ze to brak Omega3 a z testów znalezionych w necie wynikałao ze własnie Royal ma jej trochę mniej niż powinien). Jeszcze sie nie zdecydowałam ale opinie dogomaniaków o Acanie sa bardzo zachęcające.

Posted

Niebieska a może poczytaj sobie o karmie NUTRA NUGGETS.

Moja suka od szczeniaka je tę karmę - jak dotąd z wielkim apetytem. :D

Mojej kumpeli sunia - też labrador - również jest na Nutrze.

Jest to karma z wyższej półki, ale za rozsądne pieniądze. Polecam.

Pozdrawiam

Beata, Leia i Max (królik baranek)

• 1 month later...
Posted

Moje psinki szamią albo chappiego, albo Frykasa, canis albo kasze jęczmienną z mięsem mielonym dla psinek :) I może nie są to tak okropnie drogie karmy i dobre to im smakują. Najlepszy jest Frykas. Dla 10kg z 17%białaka albo 15kg z 22% białak. Dobra (za 10kg 23zł a za 15 bo lepsza i więcej 39) i im smakuje portfela nie uszczupla. Na długo starcza. Jak czytam jakie te drogie karmy psinki jedzą to mi sie po prostu troche żal robi ytych moich i sie ciesze że tego nie czytają :lol: Ale fakt jak siew ma troche kasy i w mieście mieszka to tak jest. Heh oby tego nie przeczytały :wink: