Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mój pies ma 5 lat, chciałbym z nią trenować agility - wiadomo: nie dla wyników, ale żeby się wybiegała i miała z tego jeszcze niezłą zabawę :)

mam nadzieję, że nie ma jakichś ograniczeń wiekowych? :-)

i jeszcze: nie działa strona olsztyńskiego toru - ktoś może coś wie na ten temat? :>

Posted

[quote name='pannaxolsztyn']mój pies ma 5 lat, chciałbym z nią trenować agility - wiadomo: nie dla wyników, ale żeby się wybiegała i miała z tego jeszcze niezłą zabawę :)

mam nadzieję, że nie ma jakichś ograniczeń wiekowych? :-)

i jeszcze: nie działa strona olsztyńskiego toru - ktoś może coś wie na ten temat? :>

Myślę, że tak, ale ważne żeby miał zdrowe stawy - i co się z tym wiąże, nie był otyły.Ważne jest też jak powiedziała magda_drakkar żeby miał zdrowe serducho :).Wszystko w granicach rozsądku... ;)

Guest ajsonowa
Posted

Nawet jesli ma nadwage to jest to dobry sposob na pomoc w zrzuceniu mu tych kilku kilogramow ;) (ale wtedy to juz na nizszych tyczkach ze wzgledu na spore obciazenie stawow(?) - jesli sie myle, poprawcie mnie :))

Posted

Ja z moja poprzednią sunią zaczęłam treningi, gdy ona miała bodajże 6 lat. Mimo tego bawiła się świetnie, ale króto - okazało się, że mam problemy ze stawami. Cwicząc z takim 5'latkiem musiz pamiętać, że on się męczy szybciej i dłużej regeneruje (zazwyczaj!). I ja uważałabym na palisadę - daje psiakom niezły wycisk i lepiej uważać. No a sam sport jest obciążający dla stawów - bo pies musi nienaturalnie dużo i często skakać, wspinać się itp. ;)

Miłego kicania. :]

Posted

Kiedy zaczęłam trenować mój spiak miał 4,5 roku. a biega nam się świetnie oboje mamy nareszcie ciut kondycji a wtym roku zaczynamy jeździć na zawody.

Posted

Alusia napisał(a):
HEHE mój ma nad wagę :eviltong:(kupuje mu tabletki odchudzające);)

A inaczej nie da się go odchudzić? Czy takie tabletki są bezpieczne?

Nie czarujmy się - 5 lat to nie jest idealny wiek do zaczynania agility, ale jeśli się wcześniej nie zaczęło, to może warto teraz. Pies jednak musi być w dobrej kondycji fizycznej (a nie właśnie ściągnięty z kanapy po 5 latach bezczynności), o prawidłowej wadze, nie za gruby, a jeśli jest duży bądź masywny, to może warto by zbadać serducho? Zakładam, że na początek nie będzie przeciążany treningiem, bo jego 5-letnie stawy nie są przyzwyczajone do tego typu obciążeń, więc zaczynamy ostrożnie.

Moja suka zaczynała właśnie w wieku ok. 4-5 lat i jakoś sobie nadal radzi, choć już jest stara gropa i ma siwe pycho. Tak więc do dzieła, ale ostrożnie :lol:.

Posted

A moje zwierzę było właśnie baaaardzo grube (nie przyznam się ile :oops:), 4,5-letnie, ściągnięte z kanapy, z lekkim zwyrodnieniem lewej przedniej łapy. Jednym słowem same przeciwwskazania. Agility doprowadziło zwierzaka do jakiegoś stanu używalności, zrzuciła zbędne kilogramy, w łapie wyrobiły się mięśnie i skończył się problem z utykaniem. Zwierza zadowolona, szczęśliwa z agilitowymi sukcesami i zdrowsza niż przed hopkaniem.:cool3:

Posted

Anulka, zlituj się :mad:. Nie prowokuj, bo zaraz dzikie tłumy pościągają z kanap swoje stare, upasione kluchy i będą próbowały zrobić z nich miszczów sportu :evil_lol:.
Bo nie dodałaś, że trafiłaś na fachowców, na ludzi, którzy wiedzieli, jak poprowadzić Was i Wasze treningi, aby było i fajnie i bezpiecznie.
Sport i aktywność fizyczna są i zawsze były znakomitym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, lecz wszystko powinno być robione z głową i znajomością tematu :lol:.

Posted

Mokka ma tu dużo racji - trzeba zwrócić uwagę na wszystkie aspekty dla zdrowia psa. Warto jednak dać jeszcze szansę pannaxolsztyn na opowiedzenie nieco więcej o swoim zwierzaku, wtedy można byłoby coś konkretniejszego poradzić. Bo powoli robi się tu misz-masz.
Na początek warto nie tylko poobserwować psiaka w chodzie (czy jest naturalny, nie sztywny; czy pies nie utyka, nie przechyla się w jedną stronę idąc), ale po prostu zrobić badania na dysplazję, czy udać się po poradę do doświadczonego weterynarza. Doświadczonego - podkreślę, bo część młodych, zaczynających pracę lekarzy weterynarii może nie być pewnym swojej tezy.. (znam parę przypadków). Jeśli zwierzę głównie wylegiwało się na kanapie (czy przebywało w schronisku; nie znamy w końcu opinii o tym psie), to warto na początku stopniowo wydłużać spacery i powoli łączyć je z jakimś wysiłkiem.

Posted

pannaxolsztyn napisał(a):

No niestety nie działa :-(

Odezwałaś sie już do saJo bo chyba nie ma cię na liście nowego kursu :cool3:

Posted

och, nie ma, nie ma :) ale będę musiała napisać:) buff zawsze szaleje na spacerach, ale właśnie nie biega za aportami [taki spaniel, no! :D], za to za śnieżkami mogłaby do nocy :D tylko sezon na śnieżki się skończył i trzeba jakiegoś innego 'męczacza' wymyśleć:D

buffie coś ostatnio przybyło trochę, ale tak nigdy nie miała problemów ani z nadwagą, ani ze stawami, częściej z przewodem pokarmowym ]:->

pzdr i dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi! (które utwierdziły mnie, że jednak jest sens :) )

Posted

Strona olsztynskiego klubu agility nie dziala, bo mnie wlasciciel serwera "troszke" zirytowal i nie zaplacilam za kolejny rok, a nie mam czasu przeniesc na nowy serwer.

Posted

Mój Bugajski (mix on) zaczął agility w wieku... 9 lat ;) Gdyby życie spędzął jako kanapowiec, to na pewno w takim wieku nie ciągnęłabym go na treningi. Na szczęście był wtedy w niezłej kondycji, szczupły, aktywny. Wiadomo, demonem toru nie został, ale oboje bawiliśmy się wyśmienicie :)
Niestety, skończyło się na kursie początkowym, dalej już nie skakaliśmy - ze względów zdrowotnych. Stawy co prawda burek nadal ma w najlepszym porządku, ale za to dopadło go zwyrodnienie kręgosłupa...

A tak wyglądał mój staruch na treningach :)

(zdjęcie autorstwa dbsst)

(zdjęcie autorstwa Mokki)