iceangel4444 Posted May 4, 2003 Posted May 4, 2003 widzieliście dzisiaj ta bajke. Pies który przebiegł 600 mil .....idt ciekwae w którym mieście postawili mu ten pomnik,a tak swoją droga to sa gdzies jeszcze jeakies pomniki huskych..... Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 4, 2003 Posted May 4, 2003 Autorem rzeźby jest F.G.Roth a napis jaki został wyryty na postumencie brzmi :WYTRWAŁOŚĆ WIERNOŚĆ MĄDROŚĆ Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 5, 2003 Posted May 5, 2003 Jeśli dobrze pamiętam Krakowie jest pomnik psa którego właściciel chyba zginał w wypadku. Pies w tym miejscu , było to jakieś rondo spędził kilka lat pomimo że kilkakrotnie był z nigo zabierany . Po śmierci psa postawiono jemu pomnik , ale to nie był husky . Quote
zaba14 Posted May 5, 2003 Posted May 5, 2003 Szybszy od diliżansu ma rację... Postawionu pomnik psu (kundel) który czekał na swojego właścicela dwa lata na rądzie właściciela zabrano do szpitala i tam zmarł... pies jednak czekał wiernie i wytrwale nie umiał nikomu zaufac ludzie chcieli go z tamtąd zabrac .. i któegos dnia zaufał wzieła go pewna pani niestety pies miał kolejnego pecha nowa pani zmarła a niedługo po tym pies.. zapomniałam jak sie nazywał ten psiak az wstyd :oops: Dżek?? nie wiem... Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 5, 2003 Posted May 5, 2003 Pies nazywał się Dżok. Pomnik znajduje się na Bulwarze Wiślanym w Krakowie . Quote
iceangel4444 Posted May 6, 2003 Author Posted May 6, 2003 A w jakim to miescie było na alasce, istnieje jeszcze ? Quote
PaYooK Posted May 8, 2003 Posted May 8, 2003 ELO!!! hmmm.... Togo... metros gdzies to wyczytała??? jestem ciekaw tey historii... Quote
iceangel4444 Posted May 8, 2003 Author Posted May 8, 2003 Właśnie gdzie, jest jakaś ciekawa strona ? Quote
Gosia Posted May 8, 2003 Posted May 8, 2003 Balto przebiegł ostatnia częśc trasy, jakąś krótką. To Togo był liderem na największym i najbardziej morderczym dystansie. Media po prostu podały błędną informację i stworzyły legendę. Do dziś nie wiadomo dlaczego nie Togo, tylko Balto dostał pomnik.. *********** Z tego, co ja czytałam, to na końcu rozpętała się potworna burza śnieżna. Maszerzy nie byli w stanie odnależć kierunku do Nome i zdali się po prostu na psi instynkt. Więc nie wiadomo, czy Balto nie miał najtrudniej i czy to nie na nim spoczęła ostatecznie odpowiedzialność za powodzenie całej akcji. Poza tym ostatecznie cały zaprzęg przestał pracować... :drinking: Pozdrawiam- Gosia Quote
iceangel4444 Posted May 9, 2003 Author Posted May 9, 2003 A skąd metros masz te informacje i to zdjecie ? jesli mozna oczywiescie Quote
Gosia Posted May 9, 2003 Posted May 9, 2003 A przetłumacz- nie ma dobrej książki o malamutach. A ja- ile razy czytam tę historię o Nome, to zawsze ryczę. :cry: Pozdrawiam- Gosia Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 9, 2003 Posted May 9, 2003 Podczas zamieci Sepala nie odnalazł zmiennika i postanowił biec dalej. Quote
basia Posted May 10, 2003 Posted May 10, 2003 Jednak na pomniku chyba nie ma wzmianki, że to dla Balta powstał? Może ten pomnik generalnie ma symbolizować oddanie wszystkich psów biorących udział w dostarczeniu szczepionki do Nome? :-? Quote
Miśka Posted May 11, 2003 Posted May 11, 2003 tak jak napisala Basia - ten pomnik nie jest tylko dedykowany Balto... Wszystkim psom ktore wtedy braly udzial w ekspedycji - I Balto i Togo i pozostalym.. Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 12, 2003 Posted May 12, 2003 Ta historia to mały pikuś w porównaniu z historią pierwszego psa w kosmosie . Łajka była zwykłym kundlem a w dodatku zginęła w kosmosie gdy zabrakło powietrza . I to nadaje się do prasy . :D Quote
00000 Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 Dziś rano obejrzałam film "Balto" - ja nie wiem, że te filmy dla dzieci musza tak za gardło sciskać... 8) Piękna historia. Quote
Kiessa Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 Ja też dzisiaj oglądalam tę bajke i sie poryczłam, a szczególnie gdy Balto spadł w przepaść z tymi lekarstwami i ukazał się taki biały wilk ( wydaje mi się że to był duch wilków) i ten biedny Balto wchodzila po tej skale... No i na końcu gdy pokazali ta dziewczynke (jako starą babcię) to też się poryczalam i postanowiłam że chce mieć huskiego :lol: :wink: Quote
Sheep Posted September 8, 2004 Posted September 8, 2004 Oglądałam ten film o Balto. Na stronce http://ares_syberian_husky.webpark.pl/# pisze więcej o Balto. Co do filmu to fajny mimo, że dla dzieci. Myślę, że dzieciarnia i tak nie pojmie tu wszystkiego, tego przywiązania psa do człowieka itp. Nie poryczałam się podczas tego filmu ale był de best, mnie się podobał. Najfajniejszy był Balto (tylko głupio go zrobili, jak o te szczepionki bił się z tym, jak on się nazywał, z tym takim huskym...) i te dwa miśki polarne, no i ten kaczor. Podobała mi się też ta suczka, bardzo ładnie narysowana. O, i Balto to nie był wilk, prawda? To był pies zaprzęgowy, a go zrobili jako wilka! Fajne było to jak on zobaczył tego arktycznego wilka (trochę za duży) i wyły razem, to tak jakby Balto uwierzył w swoje wilcze siły i wspiął się na górę. Oglądaliście na wakacjach serial PSY ZAWODOWCY? Niezłe, nie? Fajne było to o tym CAVIKU, mieszańcu haszczaka z wilkiem (husky pewnie (jako jeden rodziców) z linii amerykańskich) albo o tym owczarku co z tym wojkowych pracował i wyszukiwał min! Boże, jak ja wtedy ryczałam! To było takie smutne, bo potem zginął! Jeśli chodzi o pomnik, to jest gdzieś tam też, nie pamiętam, przedstawia mieszańca, ma wytarty nos, bo ludzie go po nosia głaskają, bo stoi tak wysoko. On ogólnie przedstawia wierność i przywiązanie, a nie ogólnego psa. jest też pomnik psa Baryego, bernardyna, który odszukał blisko 40 ofiar, oraz anoniomego pieska towarzysza żiołnierzy, i goldena, który odszukał ludzi żywych i nie spod gruzó WTC. jak czytam o tych pomnikach to płacz ę, bo psy są naprawdę wierne i to po prostu wzrusza nas szajbusów, no i nie tylko nas, ale tylko szajbusów (nie-szajbusi to ci, którzy nie lubią psów :-) ) Quote
Recommended Posts