Kida i Olo Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Tinka, pierwsze to takie bardziej do galerii dogomaniaków, w drugim nie podoba mi się kadr, trzecie chyba najlepsze ze wszystkich, a czwarte...nic nadzwyczajnego. Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='betty_labrador']Tinka:) słabiutko. :cool1: spadówa :evil_lol::evil_lol: dzięki za opinie ; ) Quote
orsini Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Tinka na 1. jestes Ty? jak tak to sliczne dziewcze z Ciebie!!! Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 orsini napisał(a):Tinka na 1. jestes Ty? jak tak to sliczne dziewcze z Ciebie!!! dziękuję :oops::oops: Quote
orsini Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 bardzo ciekawy pomysl popracuj nad tym wywal te zbedne rzeczy z kadru jak w zdjatku 1 drzewa w tle(niech zostana same kfiatki i blue sky) , a w drugim te trawsko, ktore nie wiem co tam robi Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 chciałam pokazać, że kompaktem też można ładnie uchwycić ruch;) Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 http://fc05.deviantart.com/fs25/f/2008/152/7/0/smoke_by_cybuleczka.jpg super ; ) Quote
Apbt_sól Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 a pewie ze mozna ja kodakiem easyShare C300 calkiem faje fty w ruchu robilam , tylko oczywiscie przy odpowiednim swietle.. ;] Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Apbt_sól napisał(a):a pewie ze mozna ja kodakiem easyShare C300 calkiem faje fty w ruchu robilam , tylko oczywiscie przy odpowiednim swietle.. ;] nie wszyscy niestety to wiedzą :] "bo ja mam kompakt i nie zrobię zdjęcia w ruchu, bo wyjdzie zamazane" a wystarczy dobrze poznać i 'rozpracować' swój aparat.. ;) Quote
LeCoyotte Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 http://fc03.deviantart.com/fs27/i/2008/152/0/8/Margaretki_by_cybuleczka.jpg las kwiatków:lol: sprawiają wrażenie baaaaardzo wysokich;) Tinka - na Twoje pytanie o zdjęcia odezwali się ci, co najlepsze zdjęcia robią:evil_lol: Quote
bognik Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Helga&Ares napisał(a): "bo ja mam kompakt i nie zrobię zdjęcia w ruchu, bo wyjdzie zamazane" a wystarczy dobrze poznać i 'rozpracować' swój aparat.. ;) Zdjęcia z kompaktów z reguły wychodzą zamazane, nigdy nie są idealnie wyostrzone. W aparatach kompaktowych nie ma czego rozpracowywać (a tryb ,,obiekty w ruchu" nie pomoże), trzeba polować na ''mocne'' światło (przez które niestety powstają przepalenia :shake:) ;) Pozdrawiam! Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Zdjęcia z kompaktów z reguły wychodzą zamazane, nigdy nie są idealnie wyostrzone. masz na myśli zdjęcia w ruchu? czy ogólnie piszesz? W aparatach kompaktowych nie ma czego rozpracowywać (a tryb ,,obiekty w ruchu" nie pomoże), jak to nie ma czego rozpracowywać? jestem pewna, że gdyby zapytać zwykłego posiadacza kompaktu, nie wiedziałby co to znaczy i jak ustawić przysłonę, ogniskową, czy odpowiedni balans bieli:roll: trzeba polować na ''mocne'' światło (przez które niestety powstają przepalenia :shake:) ;) tu się zgodzę;) pozdrawiam Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='LeCoyotte'] Tinka - na Twoje pytanie o zdjęcia odezwali się ci, co najlepsze zdjęcia robią:evil_lol: wiem : P zauważyłam :evil_lol: ale nie wiem co Ty myślisz :razz: [quote name='bognik']Zdjęcia z kompaktów z reguły wychodzą zamazane, nigdy nie są idealnie wyostrzone. W aparatach kompaktowych nie ma czego rozpracowywać (a tryb ,,obiekty w ruchu" nie pomoże), trzeba polować na ''mocne'' światło (przez które niestety powstają przepalenia :shake:) ;) Pozdrawiam! jak tu, widać przepalenia(nawet tam, gdzie pies nie jest biały), ale nie jest rozmazane te akurat w cieniu, ok.19.30, nie było dużego słońca, a aparat dał radę ;) oczywiście jak na kompakt... Quote
bognik Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Mam na myśli zdjęcia w ruchu. Helga&Ares napisał(a): jak to nie ma czego rozpracowywać? jestem pewna, że gdyby zapytać zwykłego posiadacza kompaktu, nie wiedziałby co to znaczy i jak ustawić przysłonę, ogniskową, czy odpowiedni balans bieli:roll: pozdrawiam Ustawisz przysłonę w kompakcie? A po cóż ogniskowa do zdjęć w ruchu (kompakty zbyt dobrego przybliżenia nie mają)? Jaki wpływ na zdjęcia w ruchu ma balans bieli? Pozdrawiam! Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 bognik napisał(a):Mam na myśli zdjęcia w ruchu. Ustawisz przysłonę w kompakcie? A po cóż ogniskowa do zdjęć w ruchu (kompakty zbyt dobrego przybliżenia nie mają)? Jaki wpływ na zdjęcia w ruchu ma balans bieli? Pozdrawiam! nie chodzi mi tylko o zdjęcia w ruchu. Przysłonę ustawię, a odpowiedni balans bieli wg mnie jest zawsze niezbędny, czy to zdjęcie w ruchu, czy inne. pozdrawiam Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Helga&Ares napisał(a):nie chodzi mi tylko o zdjęcia w ruchu. Przysłonę ustawię, a odpowiedni balans bieli wg mnie jest zawsze niezbędny, czy to zdjęcie w ruchu, czy inne. pozdrawiam jaki masz aparat? Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Tinka:) napisał(a):jaki masz aparat? sony DSC w85. Quote
Apbt_sól Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Kodaczkiem w piekny ciepły "swietlny dzien" ;] w pochmurne dni maziaje wychodza i tyle . a popalone tez niestety.... Quote
Unbelievable Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Helga&Ares napisał(a):sony DSC w85. i masz możliwość ustawienia przesłony? : O Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Tinka:) napisał(a):i masz możliwość ustawienia przesłony? : O może nie tak, jak w lustrze, ale jest.;) Quote
bognik Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='Helga&Ares']nie chodzi mi tylko o zdjęcia w ruchu. Przysłonę ustawię, a odpowiedni balans bieli wg mnie jest zawsze niezbędny, czy to zdjęcie w ruchu, czy inne. pozdrawiam Pewnie, że kompakty mają jakieś swoje ustawienia, jednak teraz była mowa o zdjęciach w ruchu, więc nie wiem jakim cudem znalazł się u Ciebie w poście balans bieli, który nie ,,zamrozi'' obiektu, poruszającego się. W większości w aparatach kompaktowych przysłony nie ustawisz (coś mi się wydaje, że kompakty wcale tego nie oferują, ale mogę się mylić). może nie tak, jak w lustrze, ale jest.;-) Nie rozumiem. Wiem co piszę. Sama fotografuję aparatem kompaktowym i korzystam z wszystkich ustawień, jakie tylko są możliwe. Pozdrawiam! Quote
Helga&Ares Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='bognik'] Wiem co piszę. Sama fotografuję aparatem kompaktowym i korzystam z wszystkich ustawień, jakie tylko są możliwe. Pozdrawiam! "Cyfrowe kompakty i głębia ostrości Aparaty te mają niesamowitą zdolność dawania olbrzymiej głębi ostrości, nawet gdy nastawimy obiektyw na f/2.8 - przysłonę, która odpowiada otworowi f/11 w lustrzance! Przy przysłonie f/4 jesteśmy w stanie uzyskać głębię osiąganą odpowiednio przy f/16. Ustawiając w kompakcie f/5.6, mamy odpowiednik f/22, dla f/8 uzyskujemy efekt f/32, a jeśli kompakt posiada przysłonę f/11, zyskujemy ni mniej, ni więcej tylko przysłonę f/64! Ci spośród nas, którzy fotografują lustrzankami, mogą tylko pomarzyć o olbrzymiej głębi ostrości, którą zapewnia przysłona f/64." pozdrawiam Quote
bognik Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='Helga&Ares']"Cyfrowe kompakty i głębia ostrości Aparaty te mają niesamowitą zdolność dawania olbrzymiej głębi ostrości, nawet gdy nastawimy obiektyw na f/2.8 - przysłonę, która odpowiada otworowi f/11 w lustrzance! Przy przysłonie f/4 jesteśmy w stanie uzyskać głębię osiąganą odpowiednio przy f/16. Ustawiając w kompakcie f/5.6, mamy odpowiednik f/22, dla f/8 uzyskujemy efekt f/32, a jeśli kompakt posiada przysłonę f/11, zyskujemy ni mniej, ni więcej tylko przysłonę f/64! Ci spośród nas, którzy fotografują lustrzankami, mogą tylko pomarzyć o olbrzymiej głębi ostrości, którą zapewnia przysłona f/64." pozdrawiam A rozumiesz coś z tego? Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts