Vectra Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Dzięki , już sobie tam zadzwoniłam i wszystko wiem. Bardzo dziękuje za info. Teraz go wyślę i będę czekać na wycenę ... podobno naprawa zaczyna się od 450 zł w górę :cool3: Quote
Rinuś Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Aleksandra95']A jaki model canona masz ? :) EOS 400D. Czemu to hobby jest takie drogie ? :placz: Quote
king91 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Czy ktoś ma jakieś zdjęcia robione canonem 70-200 f/4 USM bez obróbki i mógłby pokazać? Quote
Unbelievable Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Illusion']Eee tam, ja od roku daję radę takim zestawem, a w porównaniu do canona D60 (nad którym się zastanawiam), Nikona D5100 i Nikona D3000 mój 450d jest najlżejszy :cool3:. Nie mam porównania, jak to jest z cięższą puszką, musiałabym mieć podpięte to szkło do cięższej puszki i wtedy ocenić. Robiłam zdjęcia canonem 40d (z akumulatorem 822g), do tego miałam podpiętą jakąś Lkę i trzymając go pierwszy raz w ręku nie doznałam jakiegoś olśnienia w stylu "jej, muszę mieć koniecznie puszkę ważącą 2x tyle co moja" :), wręcz przeciwnie. Teraz jak zdecyduję się na bardziej "zaawansowany" korpus, który pewnie będzie cięższy, to po prostu jakoś to przeboleję, nie można mieć wszystkiego... :lol: [/QUOTE] no właśnie twój aparat wydawał mi się strasznie mały jak go na chwilę złapałam :diabloti: i chyba nie ma ekranika i dwóch pokręteł do nastawów prawda? ja robiłam zdjęcia d40 nikona, i to było niewiele większe niż teraźniejszy kompakt fuji mojej mamy, nie leżało mi to w rękach zupełnie ;) a i jeszcze dochodzi kwestia przyzwyczajenia :diabloti: ja też jakbym się przyzwyczaiła do lekkiej puchy to pewnie miałabym problem przerzucić się na coś cięższego ;) i większego, bo przecież to głównie przez wielkość lepiej lub gorzej się trzyma Quote
darii_iia Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='king91']Czy ktoś ma jakieś zdjęcia robione canonem 70-200 f/4 USM bez obróbki i mógłby pokazać? takich prosto z puszki nie mam, ale tu są takie z lekką obróbką czyli podcięcie i dodanie lekkiego kontrastu : ;) Quote
Illusion Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Unbelievable']no właśnie twój aparat wydawał mi się strasznie mały jak go na chwilę złapałam :diabloti: i chyba nie ma ekranika i dwóch pokręteł do nastawów prawda? ja robiłam zdjęcia d40 nikona, i to było niewiele większe niż teraźniejszy kompakt fuji mojej mamy, nie leżało mi to w rękach zupełnie ;) a i jeszcze dochodzi kwestia przyzwyczajenia :diabloti: ja też jakbym się przyzwyczaiła do lekkiej puchy to pewnie miałabym problem przerzucić się na coś cięższego ;) i większego, bo przecież to głównie przez wielkość lepiej lub gorzej się trzyma[/QUOTE] No ten 450d jest taki okrojony trochę, nie ma tego i owego, ale na początku w ogóle mi to nie przeszkadzało i gdybym nie chciała iść jakoś bardziej do przodu, to pewnie nie zastanawiałabym się nad nową puchą (dokupiłabym tylko gripa, żeby trochę poważniej wyglądał :evil_lol:). Na pewno masz rację z tym, że to kwestia przyzwyczajenia, dlatego też nie rozumiem za bardzo, jak ktoś stwierdza, że aparat źle mu leży, guziczki nie pasują po pierwszym kontakcie z aparatem, ale na szczęście mamy duży wybór i każdy znajdzie coś dla siebie. W 40d pamiętam, że też nie mogłam na początku czegoś ogarnąć, ale to była kwestia czasu. Teraz to już rzadziej, ale jak zdarza mi się trzymać w rękach jakaś małpkę, to tak dziwnie zawsze, mam wrażenie, że zaraz mi to z rąk wyleci (już pomijając "automatyczne" przykładanie oka do wizjera, którego tam nie ma :lol:). Quote
Karolina. Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Amber']Ja niezmiennie polecam Nikkora 55-200mm f/4-5.6G, tani i dobry. Ale może dla kogoś okazać się zbyt amatorskim kawałkiem plastiku. Ja nim focę psy w ruchu i moim zdaniem się sprawdza super :)[/QUOTE] Dzięki! Ja to nastawiałam się na wydatki 2-3tys, a tu i za 700 mogłabym mieć, no proszę ;) Jednak myślę że na hali itd mogłoby być ciężko... [quote name='Bolsbokser']Nikt nie każe podpinać ciężkich szkieł, zależy co się pstryka. Znowu się powtórzę, zależy w jakich warunkach i w jakim celu chce się używać aparatu, takie wybiera się szkło. To nie chodzi o to, czy jeden jest bardziej czy mniej PRO. Ale te cięższe = zwykle szybszy AF, lepsza ostrość, większa jasność, stałe światło, więcej soczewek .... [/QUOTE] Co zatem polecasz? :) A ta sigma 70-200 2.8 o której była mowa to warta uwagi? Jasna jest, to na plus, ale jak z resztą? "Trochę" przewyższa moje max cenowe, ale wolę poczekać i dozbierać na coś sensownego, niż kupować tańsze aby było, tym bardziej że mi się nie spieszy z zakupem ;) Quote
Unbelievable Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Karolina.'] A ta sigma 70-200 2.8 o której była mowa to warta uwagi? Jasna jest, to na plus, ale jak z resztą? "Trochę" przewyższa moje max cenowe, ale wolę poczekać i dozbierać na coś sensownego, niż kupować tańsze aby było, tym bardziej że mi się nie spieszy z zakupem ;) jak masz kasę to zdecydowanie polecam, robiłam taką sigmą zdjęcia i nawet przy umierającym nikusiu i masakrycznej pogodzie radziła sobie nieziemsko https://www.facebook.com/media/set/?set=a.334886853231386.86720.100001302231612&type=3 Quote
bognik Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Karolina.'] A ta sigma 70-200 2.8 o której była mowa to warta uwagi? [/QUOTE] Jeśli trafisz dobrą sztukę, to jest to rewelacyjne szkło. Quote
Rinuś Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='king91']Czy ktoś ma jakieś zdjęcia robione canonem 70-200 f/4 USM bez obróbki i mógłby pokazać? ale przepalone: Quote
king91 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Dziekuje bardzo za zdjęcia :) najbardziej przekonało mnie zdjęcie biegnącego grzywka, bo właśnie chciała bym obiektyw w szczególności do psa. :) Quote
Aleksandrossa Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Hmm, czytam że wspominacie o Nikkorze 55-200. Nada się do focenia w ruchu psa? Aktualnie mam praktycznie tylko 18-55 (no nie licząc Heliosa) i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś szkiełka. Do tej pory myślałam nad 70-300. Jak w porównaniu do niego wypada 55-200? Quote
Amber Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Hmm, czytam że wspominacie o Nikkorze 55-200. Nada się do focenia w ruchu psa? Nada sie. Wrzucalam foty na poprzedniej stronie. W porownaniu nie wiem jak wypada bo nie mam 70-300. Quote
nick_ Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Rinuś']ale przepalone: Rinuś wg mnie perfect.. jutro dodam swoję fotki, mam nadzieje ze mnie nie pogonicie :D Quote
paulaa. Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Unbelievable']jak masz kasę to zdecydowanie polecam, robiłam taką sigmą zdjęcia i nawet przy umierającym nikusiu i masakrycznej pogodzie radziła sobie nieziemsko https://www.facebook.com/media/set/?set=a.334886853231386.86720.100001302231612&type=3 A myślisz że ta Sigma będzie lepiej śmigać z puszką z silnikiem ? ;) Bo posiadam ją od niedawna i z d3100, jeśli chodzi o af to była masakra, i dlatego zmieniam na puszkę z silnikiem, ale czy to ma większe znaczenie ? Czy trafił mi się taki egzemplarz... Ktoś może wie wgl czy kalibracja obiektywu w razie czego łapie się w ramach gwarancji ? Quote
Rinuś Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='nick_']Rinuś wg mnie perfect.. jutro dodam swoję fotki, mam nadzieje ze mnie nie pogonicie :D o,dziękuję :lol: mimo wszystko uważam i tak, że czoło ma spalone :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='paulaa.']A myślisz że ta Sigma będzie lepiej śmigać z puszką z silnikiem ? ;) Bo posiadam ją od niedawna i z d3100, jeśli chodzi o af to była masakra, i dlatego zmieniam na puszkę z silnikiem, ale czy to ma większe znaczenie ? Czy trafił mi się taki egzemplarz... Ktoś może wie wgl czy kalibracja obiektywu w razie czego łapie się w ramach gwarancji ?[/QUOTE] ja robiłam zdjęcia tylko bez silnika, ale mój nikkor był sporo szybszy jak jeszcze silniczek działał, tyle jestem w stanie powiedzieć ;) Quote
Karolina. Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Unbelievable']jak masz kasę to zdecydowanie polecam, robiłam taką sigmą zdjęcia i nawet przy umierającym nikusiu i masakrycznej pogodzie radziła sobie nieziemsko https://www.facebook.com/media/set/?set=a.334886853231386.86720.100001302231612&type=3 Fajne, podobają mi się! Chyba zacznę się nad nią mocno zastanawiać, tylko ta cena... ;) Może gdzieś używaną w dobrym stanie dostanę... [quote name='bognik']Jeśli trafisz dobrą sztukę, to jest to rewelacyjne szkło. A na co trzeba uważać? Quote
bognik Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='paulaa.']Czy trafił mi się taki egzemplarz... Ktoś może wie wgl czy kalibracja obiektywu w razie czego łapie się w ramach gwarancji ?[/QUOTE] Mogła Ci się trafić wadliwa sztuka. Chyba, że te wszystkie ''zabawkowe'' body mają takie słabe silniki (bo mają, tylko nie myślałam że aż tak) ... Trudno powiedzieć. W ramach gwarancji możesz wysłać szkło z Twoją puszką na regulację ;) [quote name='Karolina.'] A na co trzeba uważać?[/QUOTE] Najczęściej na nietrafianie w obiekt - problemy z ostrzeniem i mydlenie obrazu. Quote
Vectra Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 a powiedzcie mi , czy ten tamron 70-200 2.8 jest coś wart ? bo jednak od sporo tańszy od podobnej sigmy ... ma tu ktoś coś takiego i by opowiedział o wrażeniach ? Quote
bognik Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Zdania się podzielone. Generalnie wielkiej różnicy pomiędzy tą Sigmą, a Tamronem nie ma. Pamiętaj, że przy Tamronie też musisz dokładnie sprawdzić szkło (jak współpracuje z Twoją puszką). Quote
Vectra Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Ja wiem , że zdania są zawsze podzielone i wiem że jak w przypadku sigmy .... nie jest głośny ? i jak z szybkością AF ? cena jest jednak sporo różna ;) tamron kontra sigma Quote
bognik Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Nie wiem jak z głośnością, ale AF jest podobno minimalnie gorszy w Tamronie. Gdybym ja miałam kupować tego Tamrona lub Sigmę, to jednak wybrałabym Sigmę. Moim zdaniem jest pewniejsza. Quote
BBeta Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Aleksandrossa']Do tej pory myślałam nad 70-300. Jak w porównaniu do niego wypada 55-200?[/QUOTE] Nie mam porównania, ale mam Nikkora 70-300mm VR i polecam, świetne szkło ;) Quote
Recommended Posts