Okamia Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 westie_justa napisał(a):Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat sigmy 18-200 f/3.5-5.6, jak z szybkością ? Miałam pożyczoną przez chwilę. Ogólnie do psów średnio. Zbyt wolna jeżeli chcesz focić psy w pędzie. Do robienia zdjęć ze spaceru od tak jest fajne ;) Niestety nie mam zdjęć przykładowych bo b. mało jej używałam. Quote
paulaa. Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 (edited) Jakie polecacie body Nikona ? Zależy mi głównie na wbudowanym silniku AF, szybkim, bo głównie do zdjęć w ruchu ( agility, frisbee ). ;) Zastanawiam się na razie nad D90 , D7000 lub ew. D300s , ale w gre mogą wchodzić też inne modele. :smile: edit: Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z którąś z puszek, będę bardzo wdzięczna ;) Edited January 12, 2013 by paulaa. Quote
Foxowa Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 [quote name='westie_justa']Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat sigmy 18-200 f/3.5-5.6, jak z szybkością ? Ja mam jako jedyny obiektyw, na razie wystarcza. Czasem pudłuje z ostrością, ale ogólnie ok. Jedyny minus, że na 200mm już strasznie trudno zrobić fajne zdjęcie, ale po poprawkach jest ok. Na semi frisbee i agi w pochmurny dzień dała radę ;) Kilka przykładowych: Robione z Canonem 40d Quote
angineuuka Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Moglibyście polecić mi jakiś aparat, głównie do focenia psów? Mój budżet to 2000 złotych. ;) Quote
mineralna_ Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Ma ktoś jakąś radę na drastycznie spadającą jakość zdjęć po wrzuceniu do internetu? Na kompie są ok, a jak je gdzieś wrzucę to można liczyć piksele :/ Przykład: Quote
Unbelievable Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 mineralna_ napisał(a):Ma ktoś jakąś radę na drastycznie spadającą jakość zdjęć po wrzuceniu do internetu? Na kompie są ok, a jak je gdzieś wrzucę to można liczyć piksele :/ Przykład: zmniejszać i wyostrzać przed wrzuceniem ;) Quote
mineralna_ Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Unbelievable napisał(a):zmniejszać i wyostrzać przed wrzuceniem ;) Zmniejszyłam i wyostrzyłam przed wrzuceniem :P Quote
Unbelievable Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 mineralna_ napisał(a):Zmniejszyłam i wyostrzyłam przed wrzuceniem :P widzę że z photobucketu, a tam się chyba jakość zmniejsza po przekroczeniu iluśtam gb zdjęć, trzeba albo założyć nowe konto, albo chyba zapłacić Quote
mineralna_ Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Unbelievable napisał(a):widzę że z photobucketu, a tam się chyba jakość zmniejsza po przekroczeniu iluśtam gb zdjęć, trzeba albo założyć nowe konto, albo chyba zapłacić Dzięki! :) Quote
Yuveza Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Okamia, Foxowa, dzięki jest ok. Plastyka mi się podoba, a nieperfekcyjny AF przeżyję, z alfą pracowałam na gorszej sigmie, a udawało mi się czasem coś fajnego uzyskać, to myślę że tu powinnam być w większości zadowolona, pókinie będę mogła sobie sprawić czegoś szybszego.;) Quote
Naklejka Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 A ja się wczoraj nudziłam i odkopywałam stare zdjęcia i pobawiłam się fotoszopem :evil_lol: (obróbka zdjęć nie jest moją mocną stroną ;) ) https://lh4.googleusercontent.com/-gWSEN-5C90I/UPGDoKOu-FI/AAAAAAAAPIw/V6UhmQDGlOs/s1283/1-horz.jpg Quote
Bolsbokser Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 paulaa. napisał(a):Jakie polecacie body Nikona ? Zależy mi głównie na wbudowanym silniku AF, szybkim, bo głównie do zdjęć w ruchu ( agility, frisbee ). ;) Zastanawiam się na razie nad D90 , D7000 lub ew. D300s , ale w gre mogą wchodzić też inne modele. :smile: edit: Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z którąś z puszek, będę bardzo wdzięczna ;) Wg mnie taka kolejność: D300, D90 i na końcu D7000. Jak bym miała kasę, kupiłabym D300 (mam D80). Za D7000 bym się nie brała. Miałam w ręku, ale też mam znajomego, który ma i D90 i D7000, 90-tka wypada lepiej. generalnie wzdycham do D3 Quote
BBeta Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 [quote name='Naklejka']A ja się wczoraj nudziłam i odkopywałam stare zdjęcia i pobawiłam się fotoszopem :evil_lol: (obróbka zdjęć nie jest moją mocną stroną ;) ) https://lh4.googleusercontent.com/-gWSEN-5C90I/UPGDoKOu-FI/AAAAAAAAPIw/V6UhmQDGlOs/s1283/1-horz.jpg Krzywo :eviltong: Photobucket lubi masakrować zdjęcia, prawie jak Facebook :diabloti: Quote
Naklejka Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 BBeta napisał(a):Krzywo :eviltong: Chyba jestem ślepa, bo tego nie zauważyłam :evil_lol: Quote
mineralna_ Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 BBeta napisał(a): Photobucket lubi masakrować zdjęcia, prawie jak Facebook :diabloti: To gdzie je wrzucać? :P Quote
betty_labrador Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 mineralna_ napisał(a):To gdzie je wrzucać? :P polecam imageshack.us :) Quote
Victoria Posted January 13, 2013 Posted January 13, 2013 focił ktoś kiedyś Canonem 28-105 f/3,5-4,5 ?? Quote
Rinuś Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 [quote name='Okamia']Miałam pożyczoną przez chwilę. Ogólnie do psów średnio. Zbyt wolna jeżeli chcesz focić psy w pędzie. Do robienia zdjęć ze spaceru od tak jest fajne ;) Niestety nie mam zdjęć przykładowych bo b. mało jej używałam. a właśnie na allegro tą Sigme 18-200 wyłapałam póki co za 58 zł w licytacji...ale skoro uważasz że do biegających psów się nie nadaje to chyba nie warto kupować, cena pewnie i tak wzrośnie do minimum 400zł... Quote
Okamia Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 [quote name='Rinuś']a właśnie na allegro tą Sigme 18-200 wyłapałam póki co za 58 zł w licytacji...ale skoro uważasz że do biegających psów się nie nadaje to chyba nie warto kupować, cena pewnie i tak wzrośnie do minimum 400zł... Nie mówię że się całkiem nie nadaje. U mnie przy Świniaku nie zdaje egzaminu bo suka nie biega a pędzi i AF mi za nią nie nadążał. Z resztą przy niej tylko 70-200 canona wyrabia w biegu ;) Przy Kells nie było aż tak źle, jednak ja używałam go do typowo reporterskiej roboty kiedy muszę mieć aparat przy sobie ale nie mam miejsca na obiektywy ;) Quote
Foxowa Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Wbrew pozorom, mimo że AF czasem ma problem obiektyw jest naprawdę fajny. Zupełnie przez przypadek mi się trafił z body, ale w sumie na spacer czy jakiś wypad fajny, bo ogniskowa ma dużą rozpiętość, a dużo nigdy nie chce się nosić :D Mnie przy grzywkach wystarcza, zobaczymy jak się spisze przy szczeniakach ;) Quote
Rinuś Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Kurka...muszę coś kupić bo obecna Sigma padła....co proponujecie w takim wypadku kupić? Chciałabym coś w maxie do 1000zł...i tak pewnie czekają mnie wtedy raty... Quote
Olson Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 paulaa. napisał(a):Jakie polecacie body Nikona ? Zależy mi głównie na wbudowanym silniku AF, szybkim, bo głównie do zdjęć w ruchu ( agility, frisbee ). ;) Zastanawiam się na razie nad D90 , D7000 lub ew. D300s , ale w gre mogą wchodzić też inne modele. :smile: edit: Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z którąś z puszek, będę bardzo wdzięczna ;) d5100 :) świetna puszka, szczególnie do kobiecych rąk. oczywiście wiadomo, że jak się podepnie szkoło-bydle to i tak będzie ciężki, ale np. z 18-105 to poezja. często porównuje się go właśnie do d90, ale d5100 w tym porównaniu wygrywa - jest nowszy, ma więcej funkcji, ogólnie na plus. ja tam polecam. co do tele. 18-200 to raczej kiepski obiektyw, mydli w cholerę. ja polecam tamron 70-300 VC, do psa jest idealny; choć najbardziej "ekstremalne" warunki przy jakich z nim się bawiłam to lotnisko, czyli samoloty z prędkością ok 250km/h. na pewno szybsze od futerka. i wszystko wygląda świetnie. :D Quote
Unbelievable Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Olson napisał(a): często porównuje się go właśnie do d90, ale d5100 w tym porównaniu wygrywa - jest nowszy, ma więcej funkcji, ogólnie na plus. ja tam polecam. zdecydowanie nie ;) ja wybrałabym raczej d90, tak jak i większość ludzi tutaj zapewne Quote
Recommended Posts