Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

anka_szklanka napisał(a):
Ja też bym "ogrzała" kolor trawy, generalnie ok, ale dałabym psa troche w prawo. Zaintrygował mnie za to sam model, bo mam szarpeja - czy ten zwierzaczek ma coś z nimi wspólnego? :) Boski jest!

P.S. U mnie sie nic nie zlewa a więc to pewnie kwestia monitora ;)

Astro jest mieszanką AST i Chow-Chow ;D

Zdjęcia z dziś :

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Monika - w pierwszym szkoda, że pies jest tak ucięty, dałabym inny kadr, tzn. psa z lewej strony, żeby nie ucinać. Poza tym okej, a drugie naprawdę świetne :loveu:
westie_justa - zdjęcia są przede wszystkim nieostre ;) Na obu przepalony pysk, kontrast jak dla mnie zdecydowanie za mocny. W pierwszym dałabym psa bardziej w lewo, żeby zrobić więcej przestrzeni po stronie, w którą patrzy. Na drugim pies ma ucięty dół.

Posted

A ja proszę o pomoc w wyborze jakiegoś aparatu :)
Potrzebuję jakiegoś nie super drogiego i nie wiadomo z jakimi bajerami, potrzebny jest mi tylko do robienia pamiątkowych zdjęć do albumu, żeby trzymał dłużej baterie niż po zrobieniu max 15 zdj i żeby tak nie zamulał, jakieś propozycje? Ja jestem w tym zielona niestety :-(

Posted

vege* napisał(a):
A ja proszę o pomoc w wyborze jakiegoś aparatu :)
Potrzebuję jakiegoś nie super drogiego i nie wiadomo z jakimi bajerami, potrzebny jest mi tylko do robienia pamiątkowych zdjęć do albumu, żeby trzymał dłużej baterie niż po zrobieniu max 15 zdj i żeby tak nie zamulał, jakieś propozycje? Ja jestem w tym zielona niestety :-(

a ile pieniędzy chcesz przeznaczyć? ja bym pewnie celowała w canony ixusy lub fuji

Posted

Unbelievable napisał(a):
a ile pieniędzy chcesz przeznaczyć? ja bym pewnie celowała w canony ixusy lub fuji

Myślę, że max 800 zł raczej by wystarczyło na taki aparat robiący tylko zdjęcia na pamiątkę :)

Posted (edited)

Unbelievable napisał(a):
to teraz pytanie czy chcesz mały aparacik, czy duży robiący lepsze jakościowo zdjęcia

Raczej większy robiący lepsze jakościowo zdj :)

Edited by vege*
Posted

to z tego co znalazłam

canon ixus 1000hs
http://www.swiatobrazu.pl/canon-ixus-1000hs-test-21828.html,2
w tym teście prezentuje się bardzo fajnie, i ma dobrą matrycę

fuji s4300/s4200/s4400 - różnią się tylko zoomem, i ceną ;) ale mogę polecić, wybrałam taki mojej mamie(s4400) i to na prawdę fajny aparacik

fuji f550 który też ma dobrą matrycę i w teście wygląda dobrze
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13677&p=4

Posted

Unbelievable napisał(a):
to z tego co znalazłam

canon ixus 1000hs
http://www.swiatobrazu.pl/canon-ixus-1000hs-test-21828.html,2
w tym teście prezentuje się bardzo fajnie, i ma dobrą matrycę

fuji s4300/s4200/s4400 - różnią się tylko zoomem, i ceną ;) ale mogę polecić, wybrałam taki mojej mamie(s4400) i to na prawdę fajny aparacik

fuji f550 który też ma dobrą matrycę i w teście wygląda dobrze
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13677&p=4

Dziękuję ślicznie, zaraz sobie poczytam o nich :)

Posted

Polecam fuji ;) Miałam 3 lata i byłam bardzo zadowolona - był genialny ;) Prosty w obsłudze, a można było i coś samemu podziałać. Zdjęcia super jakościowo. Nic się z nim nie działo, żadnych wad, błędów.

Justa - ja bym w ogóle nie cięła psa. Zdjęcia nieostre, przepalone z przesadzonym niebieskim...

Posted

Fuji f600 EXR wygląda nieźle. Wie ktoś coś więcej o nim? Mnie się podoba, ale nie wiem jak wypada w praktyce ;)
Szukam dla siebie małego aparatu. Koniecznie musi mieć ustawienia manualne i dobre jakościowo filmy.
Z tego co widzę, to na dobre światło nie mam co liczyć w kompaktach w cenie do 800 zł. Liczę na to, że w miarę użyteczne wysokie ISO i stabilizacja dadzą radę ;)

Posted

no to jakieś fotki ode mnie (mam nadzieje, że to dobre miejsce-jestem tu nowa :P )
Tula

Luna

Kotecek :3

Pauza

Luna

Kiara

Rufer

Tora

Kiri

Chmurka

Blues :lol:

Bacardi z Karoliną

Tula

Luna

;)

Posted (edited)

Iza, Twoje zdjęcia to już znam i bardzo je lubię, ale powyższe to akurat nie są najlepsze z Twoich zdjęć.
Możesz mi zdradzić jakie masz szkło i pod jakie body podpięte ?

Edited by Bolsbokser
Posted

Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ......
Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko :(
No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu ;)

Posted

A ja z kolei chcę 50-tkę kupić.
Ma ktoś może NIKONA D80/D90 + nikkora 50mm ???? Bo nie wiem, na którą 50-tkę się zdecydować.
50mm AF f/1,8 D
50mm AF-S f/1,8 G
50mm AF f/1,4 D czy
50mm AF-S f/1,4 G.
Sporo już przewertowałam nt porównania ich. Znam już sporo wad i zalet współpracy z D80, ale potrzebuję opinię od kogoś, kto pstryka zdjęcia psom i ma na to już jakieś spojrzenie właśnie pod kątem psów, bo na nikoniarzach, jest raczej mało psiarzy. A wiadomo, że psy - to specyficzny obiekt do fotografowania.

Vectra napisał(a):
Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ......
Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko
No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu

No generalnie 18mm czy 24mm będą miały szerszy kąt niż 50-tka.
A jakie masz body ?

Posted

Vectra napisał(a):
Canon 600D
patrzyłam na jakieś tam szkła , ale kurcze ceny to mi się nie podobały :placz:

A to w kwestii CANONa nie pomogę, ale ... czasem warto zapłacić konkretnie za dobre szkło. Ew. możesz kupić SIGMĘ czy TAMRONA z mocowaniem na CANONA, często ich szkła są tańsze o takich samych lub podobnych parametrach.

Bolsbokser napisał(a):
Upominam się o radę ws 50-tki nikkora

Posted

Vectra napisał(a):
Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko :(

vectra, jest chyba tamron, i pewnie canona i sigmę też znajdziesz, z ekwiwalentem kitu, a z lepszym światłem

Posted

Vectra napisał(a):

Kup sobie np. Tamrona 17-50 VC. Nie jest to demon szybkości przy moim D80 (jednak na D300s już dostaje ''kopa''), ale jest szeroko, dość jasno no i jest stabilizacja. Jeśli trafisz dobrą sztukę, to jest to naprawdę wdzięczne szkiełko.

Bolsbokser napisał(a):
A ja z kolei chcę 50-tkę kupić.
Ma ktoś może NIKONA D80/D90 + nikkora 50mm ???? Bo nie wiem, na którą 50-tkę się zdecydować.
50mm AF f/1,8 D
50mm AF-S f/1,8 G
50mm AF f/1,4 D czy
50mm AF-S f/1,4 G.
Sporo już przewertowałam nt porównania ich. Znam już sporo wad i zalet współpracy z D80, ale potrzebuję opinię od kogoś, kto pstryka zdjęcia psom i ma na to już jakieś spojrzenie właśnie pod kątem psów, bo na nikoniarzach, jest raczej mało psiarzy. A wiadomo, że psy - to specyficzny obiekt do fotografowania.

Ja mam zwykłą 50/1.8. Jest wolna, ale do statycznych ujęć się nadaje. W sumie jest to pewnie i ostre szkiełko (od f/2.2).
Niektóre zdjęcia w ruchu też wychodzą, np. TO i TO, ale generalnie rzadko się zdarza, żeby trafiła z ostrością. I zależy też od body. W sumie żadna z tych 50tek nie nadaje się do zdjęć w ruchu.
Jeśli chodzi o same portrety, to możesz kupić tę najtańszą i też będziesz zadowolona, a resztę pieniędzy możesz przeznaczyć na jakieś inne szkiełko lub lampę.

Jaki masz nick na Nikoniarzach? :razz:
Są tam psiarze. Nawet mamy wątek o psach ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
vectra, jest chyba tamron, i pewnie canona i sigmę też znajdziesz, z ekwiwalentem kitu, a z lepszym światłem

poka coś

to Tamron 17-50 VC , jest sensowne !!

Posted

Vectra napisał(a):

to Tamron 17-50 VC , jest sensowne !!

Przy nim jestem w stanie zrobić zdjęcia nawet przy czasie 1/8, 1/4.
TU masz zdjęcie zrobione w ciemnym pomieszczeniu przy parametrach (piszę z pamięci): 50 mm, ISO 1600 (to max. w D80), czas chyba 1/8, f/2.8 i włączona stabilizacja.