Monika_1584 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 anka_szklanka napisał(a):Ja też bym "ogrzała" kolor trawy, generalnie ok, ale dałabym psa troche w prawo. Zaintrygował mnie za to sam model, bo mam szarpeja - czy ten zwierzaczek ma coś z nimi wspólnego? :) Boski jest! P.S. U mnie sie nic nie zlewa a więc to pewnie kwestia monitora ;) Astro jest mieszanką AST i Chow-Chow ;D Zdjęcia z dziś : Quote
Yuveza Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 http://i1157.photobucket.com/albums/p582/Michelle11221/72076.jpg To mi się podoba ;) To ja takie portretowe do oceny Quote
Voute Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Monika - w pierwszym szkoda, że pies jest tak ucięty, dałabym inny kadr, tzn. psa z lewej strony, żeby nie ucinać. Poza tym okej, a drugie naprawdę świetne :loveu: westie_justa - zdjęcia są przede wszystkim nieostre ;) Na obu przepalony pysk, kontrast jak dla mnie zdecydowanie za mocny. W pierwszym dałabym psa bardziej w lewo, żeby zrobić więcej przestrzeni po stronie, w którą patrzy. Na drugim pies ma ucięty dół. Quote
vege* Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 A ja proszę o pomoc w wyborze jakiegoś aparatu :) Potrzebuję jakiegoś nie super drogiego i nie wiadomo z jakimi bajerami, potrzebny jest mi tylko do robienia pamiątkowych zdjęć do albumu, żeby trzymał dłużej baterie niż po zrobieniu max 15 zdj i żeby tak nie zamulał, jakieś propozycje? Ja jestem w tym zielona niestety :-( Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 vege* napisał(a):A ja proszę o pomoc w wyborze jakiegoś aparatu :) Potrzebuję jakiegoś nie super drogiego i nie wiadomo z jakimi bajerami, potrzebny jest mi tylko do robienia pamiątkowych zdjęć do albumu, żeby trzymał dłużej baterie niż po zrobieniu max 15 zdj i żeby tak nie zamulał, jakieś propozycje? Ja jestem w tym zielona niestety :-( a ile pieniędzy chcesz przeznaczyć? ja bym pewnie celowała w canony ixusy lub fuji Quote
vege* Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Unbelievable napisał(a):a ile pieniędzy chcesz przeznaczyć? ja bym pewnie celowała w canony ixusy lub fuji Myślę, że max 800 zł raczej by wystarczyło na taki aparat robiący tylko zdjęcia na pamiątkę :) Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 vege* napisał(a):Myślę, że max 800 zł raczej by wystarczyło na taki aparat robiący tylko zdjęcia na pamiątkę :) to teraz pytanie czy chcesz mały aparacik, czy duży robiący lepsze jakościowo zdjęcia Quote
vege* Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 (edited) Unbelievable napisał(a):to teraz pytanie czy chcesz mały aparacik, czy duży robiący lepsze jakościowo zdjęcia Raczej większy robiący lepsze jakościowo zdj :) Edited December 29, 2012 by vege* Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 to z tego co znalazłam canon ixus 1000hs http://www.swiatobrazu.pl/canon-ixus-1000hs-test-21828.html,2 w tym teście prezentuje się bardzo fajnie, i ma dobrą matrycę fuji s4300/s4200/s4400 - różnią się tylko zoomem, i ceną ;) ale mogę polecić, wybrałam taki mojej mamie(s4400) i to na prawdę fajny aparacik fuji f550 który też ma dobrą matrycę i w teście wygląda dobrze http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13677&p=4 Quote
vege* Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Unbelievable napisał(a):to z tego co znalazłam canon ixus 1000hs http://www.swiatobrazu.pl/canon-ixus-1000hs-test-21828.html,2 w tym teście prezentuje się bardzo fajnie, i ma dobrą matrycę fuji s4300/s4200/s4400 - różnią się tylko zoomem, i ceną ;) ale mogę polecić, wybrałam taki mojej mamie(s4400) i to na prawdę fajny aparacik fuji f550 który też ma dobrą matrycę i w teście wygląda dobrze http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13677&p=4 Dziękuję ślicznie, zaraz sobie poczytam o nich :) Quote
Ola164 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Polecam fuji ;) Miałam 3 lata i byłam bardzo zadowolona - był genialny ;) Prosty w obsłudze, a można było i coś samemu podziałać. Zdjęcia super jakościowo. Nic się z nim nie działo, żadnych wad, błędów. Justa - ja bym w ogóle nie cięła psa. Zdjęcia nieostre, przepalone z przesadzonym niebieskim... Quote
bognik Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Fuji f600 EXR wygląda nieźle. Wie ktoś coś więcej o nim? Mnie się podoba, ale nie wiem jak wypada w praktyce ;) Szukam dla siebie małego aparatu. Koniecznie musi mieć ustawienia manualne i dobre jakościowo filmy. Z tego co widzę, to na dobre światło nie mam co liczyć w kompaktach w cenie do 800 zł. Liczę na to, że w miarę użyteczne wysokie ISO i stabilizacja dadzą radę ;) Quote
Iza i Luna Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 no to jakieś fotki ode mnie (mam nadzieje, że to dobre miejsce-jestem tu nowa :P ) Tula Luna Kotecek :3 Pauza Luna Kiara Rufer Tora Kiri Chmurka Blues :lol: Bacardi z Karoliną Tula Luna ;) Quote
BBeta Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Iza i Luna napisał(a):Blues :lol: https://lh4.googleusercontent.com/-Xi7xnq03hT0/UNh02XRSN_I/AAAAAAAAfuE/RBvH-W9ImBE/s720/IMG_4782-3.jpg Tego pana znam :grins: :diabloti: A zdjęcia bardzo fajne ;) Quote
agaga21 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 iza i luna, bardzo przyjemnie się twoje zdjęcia ogląda! Quote
Bolsbokser Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 (edited) Iza, Twoje zdjęcia to już znam i bardzo je lubię, ale powyższe to akurat nie są najlepsze z Twoich zdjęć. Możesz mi zdradzić jakie masz szkło i pod jakie body podpięte ? Edited December 29, 2012 by Bolsbokser Quote
Vectra Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ...... Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko :( No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu ;) Quote
Bolsbokser Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 A ja z kolei chcę 50-tkę kupić. Ma ktoś może NIKONA D80/D90 + nikkora 50mm ???? Bo nie wiem, na którą 50-tkę się zdecydować. 50mm AF f/1,8 D 50mm AF-S f/1,8 G 50mm AF f/1,4 D czy 50mm AF-S f/1,4 G. Sporo już przewertowałam nt porównania ich. Znam już sporo wad i zalet współpracy z D80, ale potrzebuję opinię od kogoś, kto pstryka zdjęcia psom i ma na to już jakieś spojrzenie właśnie pod kątem psów, bo na nikoniarzach, jest raczej mało psiarzy. A wiadomo, że psy - to specyficzny obiekt do fotografowania. Vectra napisał(a):Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ...... Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu No generalnie 18mm czy 24mm będą miały szerszy kąt niż 50-tka. A jakie masz body ? Quote
Vectra Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Canon 600D patrzyłam na jakieś tam szkła , ale kurcze ceny to mi się nie podobały :placz: Quote
Bolsbokser Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Vectra napisał(a):Canon 600D patrzyłam na jakieś tam szkła , ale kurcze ceny to mi się nie podobały :placz: A to w kwestii CANONa nie pomogę, ale ... czasem warto zapłacić konkretnie za dobre szkło. Ew. możesz kupić SIGMĘ czy TAMRONA z mocowaniem na CANONA, często ich szkła są tańsze o takich samych lub podobnych parametrach. Bolsbokser napisał(a):Upominam się o radę ws 50-tki nikkora Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Vectra napisał(a):Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ...... Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko :( No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu ;) vectra, jest chyba tamron, i pewnie canona i sigmę też znajdziesz, z ekwiwalentem kitu, a z lepszym światłem Quote
bognik Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Vectra napisał(a):Może mi poradzicie coś ... odnośnie szkiełka. Potrzebuje coś ale w podobnym wydaniu jak np 50mm f/1,8 tylko troszkę coś 18 czy 24 mm ...... Nie musi być super jasne , takie 3.5 w sam raz , ale żeby kąt był szerszy niż to 50mm ... przy szczeniakach to za mało. Pchły skaczą i nie daje rady odchodzić za daleko :( No niby mam kita , ale to ten kit jest do kitu ;) Kup sobie np. Tamrona 17-50 VC. Nie jest to demon szybkości przy moim D80 (jednak na D300s już dostaje ''kopa''), ale jest szeroko, dość jasno no i jest stabilizacja. Jeśli trafisz dobrą sztukę, to jest to naprawdę wdzięczne szkiełko. Bolsbokser napisał(a):A ja z kolei chcę 50-tkę kupić. Ma ktoś może NIKONA D80/D90 + nikkora 50mm ???? Bo nie wiem, na którą 50-tkę się zdecydować. 50mm AF f/1,8 D 50mm AF-S f/1,8 G 50mm AF f/1,4 D czy 50mm AF-S f/1,4 G. Sporo już przewertowałam nt porównania ich. Znam już sporo wad i zalet współpracy z D80, ale potrzebuję opinię od kogoś, kto pstryka zdjęcia psom i ma na to już jakieś spojrzenie właśnie pod kątem psów, bo na nikoniarzach, jest raczej mało psiarzy. A wiadomo, że psy - to specyficzny obiekt do fotografowania. Ja mam zwykłą 50/1.8. Jest wolna, ale do statycznych ujęć się nadaje. W sumie jest to pewnie i ostre szkiełko (od f/2.2). Niektóre zdjęcia w ruchu też wychodzą, np. TO i TO, ale generalnie rzadko się zdarza, żeby trafiła z ostrością. I zależy też od body. W sumie żadna z tych 50tek nie nadaje się do zdjęć w ruchu. Jeśli chodzi o same portrety, to możesz kupić tę najtańszą i też będziesz zadowolona, a resztę pieniędzy możesz przeznaczyć na jakieś inne szkiełko lub lampę. Jaki masz nick na Nikoniarzach? :razz: Są tam psiarze. Nawet mamy wątek o psach ;) Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 bolsbokser, jak nie masz to ja polecam zamiast tej 50 35mm 1.8, całkiem dobrze daje radę przy psach i jest na prawdę ostra Quote
Vectra Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Unbelievable napisał(a):vectra, jest chyba tamron, i pewnie canona i sigmę też znajdziesz, z ekwiwalentem kitu, a z lepszym światłem poka coś to Tamron 17-50 VC , jest sensowne !! Quote
bognik Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Vectra napisał(a): to Tamron 17-50 VC , jest sensowne !! Przy nim jestem w stanie zrobić zdjęcia nawet przy czasie 1/8, 1/4. TU masz zdjęcie zrobione w ciemnym pomieszczeniu przy parametrach (piszę z pamięci): 50 mm, ISO 1600 (to max. w D80), czas chyba 1/8, f/2.8 i włączona stabilizacja. Quote
Recommended Posts