Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agaga21 napisał(a):
jaki obiektyw polecacie do canona jeśli miałby mi służyć do portretów, zdjęć dzieci, .makro, do zdjęć domowych? chciałabym by był jasny

może ten 50mm f/1.8 ? całkiem miłe stworzonko za niedużą kasę ;)

Posted

[quote name='betty_labrador']a 1.4 tez chyba dobry, no nie? ;)

a moj post widac?:D
a ile używa się tego 1.4 ? jest droższy i chyba nie aż taki potrzebny.

tu robione na przysłonie 2.8 ;)

prosto z puszki , czyli fotka eko-dogomaniacka :evil_lol:

Posted

[quote name='betty_labrador']Unbelieveable mi se podobają te zdjecia :)

eliza_sk
śiwetny kot i zdjecia :D

Vectra faktycznie niby fajna jakość ale faktycznie cos nie tak z tym zdjeciem :>

Powiedzcie mi- zabieram aparat z obiektywem canon 70-200 do lasu i zdjecia wychodza super jak dobre słońce i pogoda. Ale jak juz tak szarawo jak wczoraj miedzy 11-14 to jaki obiektyw wg Was by sie nadawał? do zdjec psów tez w ruchu, w lesie?

Tak wczoraj wyszło jedno ze zdjec na polanie za lasem
ale juz nie te kolory.

co myslicie o tym? a tak tydzień temu sie udało.

Chyba, że trzeba wiecej kombinować w lesie tym 70-200mm. Ale ciezka sprawa. :roll:

co masz na mysli pisząc przerysowań?

to moze ja sie powtorze :D repeat please :P

hmm myslisz ze 1.4 jest mało uzyteczne do portretow? myslalam o kupnie takiego dla siebie :)

zdjecie fajne :p

Posted

Dokładnie jak pisze Vectra - tak mocno otwartej przesłony praktycznie nie foci się rekreacyjnie ;) Ja na tym szkle 1.4 najczęściej fotografuje na przesłonie 2.2 lub 2.5

Posted

betty_labrador napisał(a):
hmm czyli predzej 1.8 polecacie :p

różnica w cenie między 1.8 a 1.4 to ponad tysiąc złotych.

do amatorszczyzny , moim zdaniem wystarcza ;) ja tam lubię tego maluszka.
Na allegro rok temu , kupiłam za nieco ponad 300 zł ;)

Posted

betty_labrador napisał(a):
hmm czyli predzej 1.8 polecacie :p

patrząc ile zaoszczędzisz, zwłaszcza jeżeli nie fotografujesz zawodowo to raczej szkoda pieniędzy. 50mm 1.8 w rękach nie miałam, ale gdybym musiała sobie kupić 50mm to chyba wolała bym trochę zaoszczedzić i kupić 1.8 ;)

Posted

agaga21 napisał(a):
a jakie ma minusy prócz tego, że jest plastikowy jak wyczytałam?

musiał by się ktoś wypowiedzieć , co miał w ręku i to i to.

To że ma bagnet plastikowy , w niczym nie przeszkadza .. nikt tym nie rzuca , a nie w imadle nie kręci. Nie jest to super szybki AF , czasem się gubi ... ale serio , to w amatorskiej zabawie w niczym nie przeszkadza :)

Jak daje radę z małymi szczeniaczkami , to zły nie jest. Standardowy kit , nie daje rady zupełnie .. to jest dopiero wolne i ciemne i beznadziejne :evil_lol:

Posted

PYTAM

Powiedzcie mi- zabieram aparat z obiektywem canon 70-200 do lasu i zdjecia wychodza super jak dobre słońce i pogoda. Ale jak juz tak szarawo jak wczoraj miedzy 11-14 to jaki obiektyw wg Was by sie nadawał? do zdjec psów tez w ruchu, w lesie?

Posted

ja mieszkam w lesie i wsie moje fotki są z lasu .. mam sigme 50-150 f/2.8
u mnie ze słońcem jest cieniutko , nawet jak jest bardzo słoneczna pogoda .... no i jakoś daje to oko radę ;)
No ale nigdy nie będą to fotki takiej jak robione przy pięknej pogodzie, na otwartym terenie.

Posted

pkt 1. jaką masz tą lufe? 2.8 czy 4.0? Żaden obiektyw nie da Ci zdjęć z mega światłem przy dupnej pogodzie. Kolory też wyjdą różne. Przykład: robię zdjęcia sportowe - na różnych halach. Na tych samych ustawieniach, na tej samej hali, ba - w tej samej serii zdjęć seryjnych wyszły mi trzy zdjęcia - zbyt różowe, zbyt zielone i jedno w miare normalne, gdybym nie robiła w rawach wszystkie trzy poszły by do kosza - a tak udało się je uratować.

Posted

Vectra napisał(a):
ja mieszkam w lesie i wsie moje fotki są z lasu .. mam sigme 50-150 f/2.8
u mnie ze słońcem jest cieniutko , nawet jak jest bardzo słoneczna pogoda .... no i jakoś daje to oko radę ;)
No ale nigdy nie będą to fotki takiej jak robione przy pięknej pogodzie, na otwartym terenie.

hmm.. to cos w stylu mojej zbliżeniowo. Ze swiatlem ciut lepiej. Ale prawda ze otwarty teren to otwarty ;) chyba zeby juz kupić taka LUUUFE za kilkadziesiat tysiecy -taką jakimi fotografuje sie zwierzeta np w lasach tropikalnych :diabloti:

Okamia napisał(a):
pkt 1. jaką masz tą lufe? 2.8 czy 4.0? Żaden obiektyw nie da Ci zdjęć z mega światłem przy dupnej pogodzie. Kolory też wyjdą różne. Przykład: robię zdjęcia sportowe - na różnych halach. Na tych samych ustawieniach, na tej samej hali, ba - w tej samej serii zdjęć seryjnych wyszły mi trzy zdjęcia - zbyt różowe, zbyt zielone i jedno w miare normalne, gdybym nie robiła w rawach wszystkie trzy poszły by do kosza - a tak udało się je uratować.

Mam 4.0 :lol: wiec ciemnawo w lesie :) A z tymi kolorami masz racje w sumie. Raz ciemniej, raz jasniej, raz zielono, raz czerwono ;)
Jest tyle opcji a niewiaodmo co wybrac optymalnie :P

Posted

[quote name='betty_labrador']PYTAM

a jak ustawiasz aparat? możesz z przykładowych zdjęć podać, niestety nie widzę exifów