Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Ach wikikoniki, pomocna jest też taka krateczka:

Czasem można ją uruchomić w aparacie czasem można ją nakleić jako folię ochronną. Np. w moim starym aparacie takie coś było automatycznie. Jeżeli fotografowany obiekt znajduje się na przecięciach, to zdjęcie jest o wiele lepsze w odbiorze, to tak na przyszłość. Polecam jeszcze tę książkę: http://www.empik.com/fotografuj-cyfrowo-jak-profesjonalista-king-julie-adair,280689,ksiazka-p

Książka dosyć stara bo z 2004 roku i niektóre rzeczy będące wtedy nowinkami są już czymś normalnym, ale jest bardzo przydatna dla początkującego fotografa.

kratkę mogę włączyć, będę używać, ale co to znaczy na przecięciach ?

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='wikikoniki']...jedno z pierwszych na manualu... nie mam kiedy ćwiczyć, jak wolny czas to pogoda do kitu
Witam.
Odpisz (jak możesz) jakim aparatem, a konkretnie obiektywem fotografujesz.
Ćwiczyć możesz w domu lub w ogrodzie - wystarczy dobre miejsce z odpowiednim światłem.
[quote name='wikikoniki']...nie mam żadnego fajnego tła ;/
Tu pisze jak uzyskać ładne, rozmyte tło. A co do kolorów, to proponuję fot. w RAWach,
które będziesz mogła potem w pełni edytować. Pozdrawiam.

Posted

[quote name='Unbelievable']po prostu informacje z obiektywu nie są przenoszone do aparatu ;) to normalne
Witam. Właśnie - styki nie łączą. Obiektyw ten jest stało-ogniskowy i od przysłony f1.7 do f16,
która da Ci dużą głębię ostrości potrzebną do fot. np. krajobrazów.

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Chyba tak ma być, bo helios ma raczej stałą wartość przesłony i stąd taki ładny bokeh. Wątpię by to, co zmieniasz na pierścieniu to było f.

[quote name='Unbelievable']po prostu informacje z obiektywu nie są przenoszone do aparatu ;) to normalne
chodzi konkretnie o ten pierścień na dole, z białymi cyframi, powiedziano mi że to wlasnie przysłona a jak nie, to co to?

i jedno z próbnych zdjęć

Posted

pomyśl na chłopski rozum
ten obiektyw nie ma automatyki, żadnej, zero, więc skąd ma aparat wziąć dane? z kosmosu? ;)
obejrzyj sobie gwint heliosa i kita i zobacz że helios nie ma żadnych łączeń

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']nieźle nawet, ja bym to zrobiła nieco jaśniej tylko ;D Robisz zdjecia w rawach czy jpg?[/QUOTE]
no za ciemno;) ale to próbne i jeszczwe pogoda była słaba, w rawach, a to akurat na jpg;)
[quote name='Unbelievable']pomyśl na chłopski rozum
ten obiektyw nie ma automatyki, żadnej, zero, więc skąd ma aparat wziąć dane? z kosmosu? ;)
obejrzyj sobie gwint heliosa i kita i zobacz że helios nie ma żadnych łączeń[/QUOTE]
Nie mówię że nie;) w galerii się zapytałam do czego słuzy wlasnie ten pierscien i że mam 1.7, jedna osoba mi powiedziała że powinno mi pokazywać wartość f dlatego sie zapytałam tutaj. W weekend spróbuję się pobawić jak bedzie pogoda, zobacze może coś wyjdzie;)

Posted

[quote name='Aleksandrossa']A ja sie z kocimi przypomne o opinie :oops:[/QUOTE]

Do mnie kocie niespecjalnie przemawiają. Przede wszystkim przeszkadzają poucinane łapy, zarówno na pierwszym, jak i drugim. Kadry ogólnie mało ciekawe, ale próbuj dalej :)

Posted

[quote name='Bernese']Moim zdaniem super ;)
ciekawy kadr, ale przeszkadza
kawałek zapinki od smyczy ;)[/QUOTE]
Dzięki :)
Karabińczyk można usunąć, ale nie mam jeszcze zainstalowanego PSa... ;)