Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Patik napisał(a):
A nie myślałaś dozbierać i kupić jakąś używaną lustrzankę, z nie jakąś dużą ilością klapnięć, jak na początek:D

Moim zdaniem lepiej na początek hybryda, a dopiero potem lustrzanka.

Posted

Sigma 18-200, ktoś coś wie na temat tego obiektywu?
Od listopada zastanawiam się nad wyborem lustra, obiektywu i wciąż nie zdecydowałam :lol:
Zastanawiam się nad canonem 550d...

Posted

Nie wiem co wybrać, jeden czy dwa obiektywy- a jestem mocno ograniczona finansowo... Potrzebuję coś krótszego do portretów, świnek, i coś dłuższego na psie spacer- szybkie i celne.... W typową amatorkę nie chcę się bawić, ale profesjonalnie też się tym nie zajmę... haha :lol:
Szukam, czytam i znowu nic nie wiem :lol:

Posted

Naklejka do Canona? ja mam Canona 55-250 IS i sobie chwalę ogólnie, może nie jest jakiś super wypasiony, ale dla amatorów moim zdaniem całkiem fajny, i w porównaniu do innych obiektywów podobnej jakości dość tani. Przed zakupem czytałam sporo opinii, był dużo bardziej chwalony niż np. Sigma 70-300.

Posted

Avalot, dzięki za propozycję (tak, do canona) :) Tylko nie nadaje się do fotografowania np. moich świnek...
Zależy mi też by obiektyw dobrze radził sobie ze zdjęciami pod słońce...

Posted

Naklejka napisał(a):
Może jakieś uzasadnienie? Może coś innego polecasz? ;)
Ja naprawdę mam już mętlik w głowie...

Już sama ogniskowa dużo mówi - szeroko i długo, czyli ... ;). Jest kiepska optycznie zarówno na szerokim kącie, jak i na 200 mm.
Do tego ciemna jak noc, wolna, głośna.
Nie wiem jakie szkła ma Canon, ale szukaj czegoś takiego jak ma Nikon, np. 70-300, 55-200 (chodzi mi o ogniskowe).

Posted

Dzięki! Tak jak pisałam- moja wiedza na ten temat jest praktycznie zerowa, po świętach może coś kupię...
Canon 550d lub 600d, jeżeli kasy będzie mało to 450d lub 1100d, sigma 18-50mm i 70-300mm i powinno mi wystarczyć... :)

Posted

Naklejka napisał(a):
Dzięki! Tak jak pisałam- moja wiedza na ten temat jest praktycznie zerowa, po świętach może coś kupię...
Canon 550d lub 600d, jeżeli kasy będzie mało to 450d lub 1100d, sigma 18-50mm i 70-300mm i powinno mi wystarczyć... :)

ja pamiętam jak dostałam pierwszy aparat z dwoma kitowymi szkłami, ani razu ich nie użyłam. :diabloti: bo się nie dało, jedna wielka masakra.
A ja tylko portrety robię, więc od razu kupiłam sobie 50tkę ;)

Posted

Usunęłam sobie przypadkiem z subskrycji ;) Więc zapisuję :)

Ja też zamierzam się do kupienia lustra ale to w bardzo dalekiej przyszłości. :)