Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']dla mnie za ciemny pies ;) i nie lubię portretów w tym formacie ;)[/QUOTE]
Hmmm.... chyba troszkę bym polemizowała, ponieważ widać sierść i oko jest ładnie doświetlone. Chodziło mi o uzyskanie takiego ... przytłumionego, wygaszonego zdjęcia.
Ale będę próbować, jak będę mieć lepszy niż chałupniczy hand made sprzęt.

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Bolsbokser']Hmmm.... chyba troszkę bym polemizowała, ponieważ widać sierść i oko jest ładnie doświetlone. Chodziło mi o uzyskanie takiego ... przytłumionego, wygaszonego zdjęcia.
Ale będę próbować, jak będę mieć lepszy niż chałupniczy hand made sprzęt.[/QUOTE]
wiesz , wszystko kwestia gustu ... jeden lubi ogórki , a inny ogrodnika córki.

Posted

[quote name='Vectra']wiesz , wszystko kwestia gustu ... jeden lubi ogórki , a inny ogrodnika córki.[/QUOTE]
Wiem, wiem. Dlatego wskazówki zawsze dzielę przez dwa i sama analizuję jeszcze raz po swojemu.

Posted

[quote name='Bolsbokser']Zmieńcie monitor. Ja widzę szyję, odznacza się od tła.[/QUOTE]
Dzięki za radę :loveu: :loveu: :loveu: Niestety, nie skorzystam :diabloti:

To ostatnie zdjęcie też jest za ciemne + przepalenie na głowie, ale pewnie tak miało być :diabloti:

Posted

[quote name='BBeta']Dzięki za radę :loveu: :loveu: :loveu: Niestety, nie skorzystam :diabloti:

To ostatnie zdjęcie też jest za ciemne + przepalenie na głowie, ale pewnie tak miało być :diabloti:[/QUOTE]
No bo tak miało być. Celowo światło dawałam zza psa.
Może mi po prostu nie do końca to wyszło. Ale podświetlenie od tyłu i delikatne tylko od przodu było zamierzone.
Nie musisz być uszczypliwa.

Posted

A ja witam tu pierwszy raz :)
i pochwale się niezbyt udanym ,no ale cóż, portrecikiem Kubusia:)

tutaj trochę cień przeszkadza :(

i mój zaśnieżony pies :P

Posted

co do zdjęć czarne, na czarnym, najlepiej sprawdzają się w czarno białych kolorach coś w ten deseń : KLIK, te zdjęcia, niestety mnie nie urzekły. Nie czuję w nich sensu. Poza tym, czy wypuszczasz błysk? (nie wiem czemu nie mogę zapisać zdjęcia, sprawdziłabym), najlepszy efekt można usiągnąć bez błysku, tylko naświetlając psa stałym światłem. No i w obu zdjęciach jest moim zdaniem za dużo góry

Posted

[quote name='Patik']A ja witam tu pierwszy raz :)
i pochwale się niezbyt udanym ,no ale cóż, portrecikiem Kubusia:) [/QUOTE]

Hej :)
Taka rada - jak coś jest niezbyt udane, to tu nie wrzucaj :)
Nie piszę tego, bo jestem wredna, ale dlatego, że innych to bardziej razi ode mnie i będą się czepiać.
Jak to mądrzejsi mawiają " ten wątek to nie galeria " :diabloti:

Posted

[quote name='necianeta89'] co do zdjęć czarne, na czarnym, najlepiej sprawdzają się w czarno białych kolorach coś w ten deseń : KLIK
Takie też fajne. Ale w kolorze też mi się podobają. Wezmę do serca Twoje wskazówki.
[quote name='necianeta89'] te zdjęcia, niestety mnie nie urzekły.
A to już rzecz gustu, jak zresztą wyżej napisała vectra. I z tym się bezwarunkowo zgodzę.
[quote name='necianeta89'] Nie czuję w nich sensu.
A co t\przez to rozumiesz, że nie ma w nich sensu ?
[quote name='necianeta89'] Poza tym, czy wypuszczasz błysk? (nie wiem czemu nie mogę zapisać zdjęcia, sprawdziłabym), najlepszy efekt można usiągnąć bez błysku, tylko naświetlając psa stałym światłem.
Doświetlałam bezprzewodowo speedlight + snoot "hand made".
A czemu lepsze stałe światło? Ale przy stałym świetle chyba nie mogę sobie snoota zarzucić ?!
[quote name='necianeta89'] No i w obu zdjęciach jest moim zdaniem za dużo góry
Tak, zauważyłam to.

Generalnie, dzięki za cenne wskazówki :)

Posted

[quote name='wikikoniki']Hej :)
Taka rada - jak coś jest niezbyt udane, to tu nie wrzucaj :)
Nie piszę tego, bo jestem wredna, ale dlatego, że innych to bardziej razi ode mnie i będą się czepiać.
Jak to mądrzejsi mawiają " ten wątek to nie galeria " :diabloti:[/QUOTE]
Wiem, wiem ,ale wrzuciłam żeby ktoś jeszcze pomógł co mogę zmienić ,żeby lepsze wychodziły.;)

Posted

BolsBokser - u mnie też nie widać szyi, a moinitor jest jak należy z tego co mi wiadomo. Ja bym kadr przesunęła w dół. Czarne na czarnym fajnie sie prezentuje, na brązie mi sie nie podoba.
Betty - dwa pierwsze są nieostre, trzecie wg mnie mało ciekawe, pies patrzy gdzieś w sufit i zupełnie wtopił się w tło.
Patik - musisz popracować nad ostrością, bo pierwsze trzy gdzieś ją zgubiły. Czwarte zdecydowanie lepsze. Dobrze by było gdyby pies patrzył w obiektyw. Ja bym podostrzyła oczy.

A teraz moje do krytyki... Jestem słaba jeśli chodzi o zdjęcia w ruchu, ale ciągle kombinuje. W końcu mam taki efekt:

Posted (edited)

[quote name='wikikoniki']betty - jak dla mnie drugie nieostry pysk, a to on się najbardziej w oczy rzuca...
Pierwsze też rozmazane
Trzecie ładne :)

no tak to prawda co do tych zdjęć :) nauka trwa :)
ciesze sie ze trzecie sie choć podoba.

[quote name='necianeta89']proponuję podciągnąć tło by nie było widać zgięcia.

tzn o którym zdjeciu mówisz? i mowisz o rozjasnieniu tła?

[quote name='Laura:)']zgadzam się z wikikoniki co do drugiego zdięcia beety , pierwsze to ,chyba troche niewyraźne
trzecie ok :D

dzieki :)

Patik troche bym popracowała nad kadrami, ostroscia na niektorych, i np na drugim pies jest tez nieostry, trzecie za ciemne. Ale ćwicz , ćwicz nie jest tragicznie
:)

Betty - dwa pierwsze są nieostre, trzecie wg mnie mało ciekawe, pies patrzy gdzieś w sufit i zupełnie wtopił się w tło.

Bokserek sie wtopił -no trudno zrobić bialego psa na białym, jak czarnego na czarnym :D

Ola164 bardzo fajne :) tylko mi osobiście nie pasują te ciemne miejsca w tle za psem choc wiem że to tak było. Ale jakos nie bardzo. Lecz mina psa świetna.

Edited by betty_labrador
Posted

[quote name='necianeta89']betty_labrador, nie, chodzi o to byś robiąc zdjęcia komukolwiek lub czemukolwiek podciągnęła tło do przodu, by było spadziste, a nie tworzyło się przy ziemi zgięcie[/QUOTE]

dzieki za wyjaśnienie :) będę miała na uwadze :)