Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Laura nie wiem, czy ty tego nie widzisz? Te zdjęcie jest bardzo kiepskie, ostrość na drzewach, pies ciemny... Ja nie jestem specjalistką, moje zdjęcia moze nie sa najlepsze, a do ideału trochę im brakuje, ale takie rzeczy już zauważam, może poczytaj cos o fotografii?

Posted

Kiłi napisał(a):
No właśnie nie da rady, jest 2 i nie da rady większej... :/
Ja też mam Canona, nawet podobny model do Twojego bo Ty chyba masz 550 a ja 600 :P Może coś źle robiłam, jutro popróbuje z tym (edit: to tak apropos ostrzenia w nieskończoność ;) ) :evil_lol:

No właśnie zapomniałem że jest tylko f2 . Z tego co zauważyłem najbardziej ostre wychodzą od 2.4, 2.8. Podejrzewam że spadł zaczep przysłony dlatego nie działa. Ja bym otworzył dekiel z tyłu i zerknął, budowa jest bardzo prosta tu masz link do 44m-4 http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/78784-budowa-heliosa-zdjecia.htm

Posted

Paskuda_Bandzior napisał(a):

Mnie w drugim przeszkadzają te gałązki na twarzy modelki. Poza tym super, bardzo fajne kolory :)

Posted (edited)

Ola164 napisał(a):
Nie robię sesji ślubnych.... jeszcze :)
Miałam na myśli to, że za coś takiego ja bym nigdy 2000 nie dała. Dała 1500 zł, a zdjęcia nie są nawet ostre.

Ja robiłam te zdjęcia za darmo! Przecież napisałam, że jestem amatorką.

agaga21, Kiłi, dzięki za miłe słowo:)

Edited by black_sheep
Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Brudna niewyprasowana ale ma przycięte pazurki :diabloti:
http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_0968.jpg

http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_0950.jpg

A może powklejaj kilka zdjęc natury? Z tego co widziałam to bardzo ciekawie Ci wychodzą, bo te psie to porażka. ;) Nie sztuka zrobić ostre zdjęcie (tysiące zdjęć bardzo podobnych) psu gdy siedzi, stoi, biegnie... Tu nie chodzi chyba tylko o głębię i ostrość. Przynajmniej moim zdaniem jak już robimy zdjęcia zwierzakom to niech jest na nich coś ciekawego a nie siedzący, mokry, brudny pies, bo to widok jaki wiekszośc z nas ma na codzień.

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
A może powklejaj kilka zdjęc natury? Z tego co widziałam to bardzo ciekawie Ci wychodzą, bo te psie to porażka. ;) Nie sztuka zrobić ostre zdjęcie (tysiące zdjęć bardzo podobnych) psu gdy siedzi, stoi, biegnie... Tu nie chodzi chyba tylko o głębię i ostrość. Przynajmniej moim zdaniem jak już robimy zdjęcia zwierzakom to niech jest na nich coś ciekawego a nie siedzący, mokry, brudny pies, bo to widok jaki wiekszośc z nas ma na codzień.

Jest takie przysłowie „Krowa, która dużo ryczy mało mleka daje” (bez urazy) ale wszystkich tu pouczasz a czekam na Twoje zdjęcia z "nowej" lustrzanki. Może wyskocz na podwórko i zrób dzisiaj naturę życzę powodzenia. Mówisz "nie sztuka zrobić ostre zdjęcie" no ba 3/4 zdjęć tutaj jest nieostrych bo nie czytacie porad tylko zwalacie winę np. na hosting, umiesz to proszę pokaż zrobione Heliosem bez AF -u.
Jakbyś również zauważyła to są linki a nie wstawione zdjęcia więc nie miały być do oceny.
Coś z Wami jest nie tak czy co ? Każdy każdego opier..... no może nie każdego bo są tu też inne beznadziejne pstryki ale to nikomu nie przeszkadza a nawet jak jest naprawdę ładne zdjęcie to zaraz komuś patyczek, trawka i itd w oko kole a sami nic nie robią bo nie potrafią a tacy najwięcej się mądrują, żenada . Oczywiście nie dotyczy to wszystkich na tym forum.
Przepraszam bardzo za syf, spam etc. na tym off topiku.

Posted

[quote name='Aleksandrossa']
I czt filtr HOYA HMC UV(C) 58mm na prawdę się sprawdza?
Ma ktoś może zdjęcia bez filtra i z ?
Byłabym bardzo wdzięczna :)

mam ten filtr
zdjecia się nie różnią czy mam go założonego czy nie, właściwie to on jest zbędny, ja go mam tylko dlatego żeby mi się obiektyw nie rysował, czyli jako ochronę

Coś z Wami jest nie tak czy co ? Każdy każdego opier..... no może nie każdego bo są tu też inne beznadziejne pstryki ale to nikomu nie przeszkadza a nawet jak jest naprawdę ładne zdjęcie to zaraz komuś patyczek, trawka i itd w oko kole a sami nic nie robią bo nie potrafią a tacy najwięcej się mądrują, żenada . Oczywiście nie dotyczy to wszystkich na tym forum.

zgadzam się jest tu mnóstwo niekomentowanych dziadowskich zdjęć, o twoich się mówi, bo potencjał masz, ale wg. mnie słabo go wykorzystujesz, pokazałeś par fajnych zdjęć, a reszta dla mnie to zwykłe pstryki, sama mam lustro więc dla mnie szału nie ma, może dla kogoś kto kompaktem się posługuje zdjęcia są rewelacyjne. Tu nie chodzi o to (a przynajmniej mi nie chodzi) by zjechać cię z góry na dół, tylko o mobilizowanie, bo wiedzę masz, szkoda tylko że w praktyce z niej nie korzystasz, choć wieżę że potrafisz ;) zdjecia psa mogą być fajne, ale muszą mieć to coś

Posted

Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):
Jest takie przysłowie „Krowa, która dużo ryczy mało mleka daje” (bez urazy) ale wszystkich tu pouczasz a czekam na Twoje zdjęcia z "nowej" lustrzanki. Może wyskocz na podwórko i zrób dzisiaj naturę życzę powodzenia. Mówisz "nie sztuka zrobić ostre zdjęcie" no ba 3/4 zdjęć tutaj jest nieostrych bo nie czytacie porad tylko zwalacie winę np. na hosting, umiesz to proszę pokaż zrobione Heliosem bez AF -u.
Jakbyś również zauważyła to są linki a nie wstawione zdjęcia więc nie miały być do oceny.

twoje zdjęcia są co najmniej nudne. Ja nie mam połowy twojej wiedzy, mam gorszy sprzęt, a wydaje mi się że robię ciekawsze zdjęcia mimo wszystko, z resztą nie raz je tu pokazywałam. Trzeba czasem pomyśleć co zrobić żeby zdjęcie było ciekawe, żeby można było zawiesić na nim wzrok, twoje takie nie są

Posted

NightQueen napisał(a):
Vectra ja nigdy nie twierdziłam, że robię dobre zdjęcia, a wręcz odwrotnie, ale nie raz je tu pokazywałam, więc polecam przejrzenie wątku ;)

Dogo za bardzo tnie , by przekopywać się przez 11995 postów

Posted

Faktycznie coś nie tak jest z tym wątkiem, kilka lat temu było tu o wiele przyjemniej. Nie rozumiem dlaczego wszystkie zdjęcia muszą być idealne w stu procentach i szokować oryginalnością. Świat nie jest idealny.

Posted

black_sheep napisał(a):
Faktycznie coś nie tak jest z tym wątkiem, kilka lat temu było tu o wiele przyjemniej. Nie rozumiem dlaczego wszystkie zdjęcia muszą być idealne w stu procentach i szokować oryginalnością. Świat nie jest idealny.

ale jednak wątek nie jest po to, aby wklejać zdjęcia z komórki.
Ogólnie wg. mnie dużo osób zamiast napisać co jest nie tak, woli napisać, że zdjęcie jest brzydkie bez uzasadnienia, chociaż nie powiem, kiedyś na tym wątku, były o wiele lepsze zdjęcia, można było oko nacieszyć.

Posted

Unbelievable napisał(a):
twoje zdjęcia są co najmniej nudne. Ja nie mam połowy twojej wiedzy, mam gorszy sprzęt, a wydaje mi się że robię ciekawsze zdjęcia mimo wszystko, z resztą nie raz je tu pokazywałam. Trzeba czasem pomyśleć co zrobić żeby zdjęcie było ciekawe, żeby można było zawiesić na nim wzrok, twoje takie nie są

Może są i nudne ale chociaż możesz zobaczyć i inni jak powinny wyglądać od strony obróbki zdjęcia a do tego hosting ich nie "rozp...."
Jak zrobi się ciepło i będę mógł już chodzić bez kul to może będzie mi łatwiej "robić mniej nudne" zdjęcia.
Tak jest, ucz się na moich nudnych pstrykach robić lepsze swoje zdjęcia bo fakt moje są do d..... :diabloti:

Posted

Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):

Lustrzanki nie mam, zostałam zmuszona do odpuszczenia sobie na jakiś czas. Wcale nie mówię, że robię dobre zdjęcia ale potrafię wychwycic błędy innych (swoje również, niestety najczęściej po fakcie). Nie miałam tez zamiaru Cie obrazić, bo zdjęcia które wkleiła Twoja żona(?) na prawde bardzo mi sie spodobały, dlatego tez nie rozumiem całej sytuacji. Potrafisz zrobić extra zdjęcie a wstawiasz... no powiedzmy szczerze kompletne albumowce bez żadnej artystycznej wartości.

Co do tego, że dużo tu się pisze mało pokazuje - nie mam czego pokazywać, w życiu zrobiłam tylko kilka zdjęć które mi się podobają no ale to chyba nie broni mi oceniac zdjęcia innych? Nie oceniamy tu umiejętności tylko ich efekty, więc dobrze byłoby się postarać i owe umiejętności wykorzystac w 100%.

No i jeszcze moje 3 grosze na temat niekomentowania wielu dennych zdjęć. Mnie osobiście wkurza wklejanie co drugi post czegoś beznadziejnego, prosta zasada - najpierw trzeba się poduczyć cholernych podstaw a dopiero po tym bawić się w zbieranie ocen. Jednak gdybym miała żreć się ze wszystkimi którzy to robią... Chyba by mi nerwy puściły. Swoją drogą dlatego tez sama tu niewiele wklejam.