Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']mi się te przed obróbką podoba, logiczne że zdjęcie robione pod słońce będzie mniej kontrastowe i mi się taki efekt podoba. A te zrobione przez ciebie deer jest zbyt pomarańczowe[/QUOTE]

Mnie też się podobają zdjęcia robione pod słońce, może odrobinę bym podciągnęła kontrast, ale dosłownie minimalnie ;)

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='deer_1987']Dlatego dobrze jest miec photoshop to pozniej mozna poprawic i ew przepalenia

http://img337.imageshack.us/img337/3695/img8661i.jpg

ciezko z malego zdjecia juz przerobionego poprawic, co innego z orginalu, ale mozna np tak poprawic.

http://i232.photobucket.com/albums/ee79/dirdib/img8661i.jpg

Ja Photoshopa nie posiadam, jedynie Gimp i Digital Photo Professional, tymi programami się posługuję.
Mnie się prawdę mówiąc przeróbka średnio podoba, takie nienaturalne, ale dzięki :)

[quote name='Unbelievable']mi się te przed obróbką podoba, logiczne że zdjęcie robione pod słońce będzie mniej kontrastowe i mi się taki efekt podoba. A te zrobione przez ciebie deer jest zbyt pomarańczowe

No właśnie, ja tam lubię mało kontrastowe, "mdłe" zdjęcia, mam takich więcej, są jeszcze bardziej poprzepalane, jasne i niekontrastowe, ale ich nie będę pokazywać, bo w opinii ogólnej raczej nie uchodzą za dobre :))

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Oj przesadziłaś przesadziałaś, szczegóły poszły w ..... :diabloti:

Z rewelacją czy nie ale popraw chociaż poziomy, zawsze to inaczej wygląda.

Wstawiłam surowe, żeby pokazać efekt jaki daje dyfuzor. Dlatego wstawiłam w linkach ;)

Wygląda to tak:
http://img84.imageshack.us/img84/1423/dzfu.jpg
Jest z czarnego kartonu, w środku jest folia aluminiowa, z zewnątrz izolacja.
Z przodu biała kartka. Można jeszcze dać kalkę.

Posted

[quote name='deer_1987']Pierwsze to auto tone a drugie to ten hightlights gdzoie mozesz od 0 do 100 sie bawic suwakiem i ustawic idealnie :)[/QUOTE]

W DPP opcja "highlight" jest tylko przy RAWach, chyba się przerzucę na ten format zdjęć... Jaką masz wersję PSa?

Posted

[quote name='Voute']W DPP opcja "highlight" jest tylko przy RAWach, chyba się przerzucę na ten format zdjęć... Jaką masz wersję PSa?[/QUOTE]
cs5 trial na 30 dni darmowy :)

raw to tez dobry pomysl :)

Posted (edited)

[quote name='Voute']W DPP opcja "highlight" jest tylko przy RAWach, chyba się przerzucę na ten format zdjęć... Jaką masz wersję PSa?

Używaj DPP do wywoływania i obróbki RAW naprawę ma dużo możliwości jest w zestawie z canon -em a do tego za free.
Użyj highligt alert i shadow alert prawym klawiszem myszy można powłańczać ja nie używam innego programu.
http://www.youtube.com/results?search_query=canon+DPP&oq=canon+DPP&aq=f&aqi=g-L4&aql=&gs_sm=e&gs_upl=8667l10030l0l10357l6l6l0l0l0l0l198l948l0.6l6l0

Edited by Krzysztof Kwiatkowski
Posted

A ja mam takie pytanie do "speców" :evil_lol:

Właśnie kupuję pierwszą lustrzankę. Chcę kupić Nikon D70 ale nie wiem jaki obiektyw do tego. Czy 18-135 mm będzie dobry ?

Zależy mi na dobrych zdjęciach w ruchu jak i portretach ( psa ).

Posted

[quote name='Monika_1584']A ja mam takie pytanie do "speców" :evil_lol:

Właśnie kupuję pierwszą lustrzankę. Chcę kupić Nikon D70 ale nie wiem jaki obiektyw do tego. Czy 18-135 mm będzie dobry ?

Zależy mi na dobrych zdjęciach w ruchu jak i portretach ( psa ).[/QUOTE]

Z tego, co się orientuję, to nie ma Nikkorów 18-135, tylko 18-105 ;) Ten pierwszy zakres ogniskowych jest w szkłach Canona. A o 18-105 słyszałam ogólnie dobre opinie.

Posted

Zależy mi na dobrych zdjęciach w ruchu jak i portretach ( psa ).[/QUOTE]
18-105 i jest całkiem niezły, znaczy się uniwersalny. Z moją puszką jest bardzo szybki, cicho pracuje. Do psich fot jednak bardziej odpowiada mi 70-200. Lecz portrety w nim mają dość ciasne kadry. Na pierwszy obiektyw 18-105 myślę, że jest OK.

Posted

Zależy mi na dobrych zdjęciach w ruchu jak i portretach ( psa ).

Masz porównanie http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=41&add1=803
18-105 jest lepszy optycznie ma dużo lepszy szybki AF no i stabilizację :)

tu fajne porównanie http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=665&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=666&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
pośrodku jest strzałka jak najedziesz na zdjęcie kursorem pokazuje którego szkła dotyczy.

Posted

Dziękuję ;)

W takim razie chyba wezmę ten 18-105 mm. Nie chcę dokonać złego wyboru, zawsze potem można dokupić inny ;)

A w zestawie z aparatem jaki mam na oku jest jeszcze kit 18-70 mm. Czy byłby dobry do portretów ?

Posted

[quote name='Monika_1584']Dziękuję ;)

W takim razie chyba wezmę ten 18-105 mm. Nie chcę dokonać złego wyboru, zawsze potem można dokupić inny ;)

A w zestawie z aparatem jaki mam na oku jest jeszcze kit 18-70 mm. Czy byłby dobry do portretów ?[/QUOTE]

uważaj bardzo na przebieg w tych aparatach, mój ma ponad 100tys i już ledwo dycha ;)

Posted

[quote name='Voute']No to w takim razie mój błąd, ale chyba zbyt popularne szkło to nie jest, skoro nawet na Allegro go nie można dostać. Opinii też nie ma najlepszych[/QUOTE]

ja mialam to w kicie z d80, jako pierwszy obiektyw bylam bardzo zadowolona:)

Posted

[quote name='Monika_1584']Dziękuję ;)

A w zestawie z aparatem jaki mam na oku jest jeszcze kit 18-70 mm. Czy byłby dobry do portretów ?[/QUOTE]

Jeśli to taki Nikon Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED to też przyzwoity ale bez VR nie dubluj sobie zakresu ogniskowych albo ten albo 18-105.

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Jeśli to taki Nikon Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED to też przyzwoity ale bez VR nie dubluj sobie zakresu ogniskowych albo ten albo 18-105.[/QUOTE]
Dokładnie, to trochę bez sensu. Do portretów w ogóle polecałabym coś jaśniejszego.

Posted

Aha.. dziękuję.

W takim razie chyba będzie ten 18-105 mm ;)

A przy okazji chciałabym dać kilka zdjęć do oceny.

1. Niestety Pani Ryś nie chciała współpracować :evil_lol:

2.

3. Chyba trochę za ciemne

4.

I kilka " kocio-psiowych" ;)

To zepsute bo w tle psie jajca :lol:

Posted

[quote name='Monika_1584']
Chcę kupić Nikon D70 ale nie wiem jaki obiektyw do tego. Czy 18-135 mm będzie dobry ?
[/QUOTE]
Jeżeli chcesz kit, to najlepszy będzie 18-70. 18-135 sobie odpuść, natomiast 18-105 VR jest fajny, ale ma plastikowy bagnet. Jest słabiej wykonany od 18-70.

Posted

Monika_1584 Pierwsze mi się podoba :) Drugiejak dla mnie poprostu mało ciekawe, może bym ociupinkę podostrzyła. Trzecie i czwarte - bardzo, bardzo fajny pomysł, ale przeszkadzają mi ścięcia niektórych płatków i faktycznie trochę za ciemne ;) 5 - jak dlamnie pies jest za ciemny. Kiciuś fajny, ale w ostatnim przeszkadza mi ścięcie uszu i bródki, aha i jeszcze w tym zdjęciu gdzie kotek się myje, poza tym że zdjęcie wydaje mi się poruszone spróbowałabym dac ostrość na kotka pyszczek a nie na łapkę. :)