Pusiakowa Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 wikikoniki napisał(a):Cóż... ja staram się robić coraz lepsze zdjęcia a jak oni uważają to za pstryczki to mają problem ;p Przykro mi, ale to są pstryczki. Quote
wikikoniki Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Zależy dla kogo :p Ja tam nie zamierzam się kłócić ;p Quote
Kiłi Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 [quote name='fioneczka']jak dla mnie nos ;) EDIT: lubię nosy ;) http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_0395_filtered.jpg Hahaha fajoo!! [quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Powinno się niby na oczy ustawiać :) Co do zażółcenia zrób tak: weź czystą białą kartkę a4 przestaw ostrość na "nieostrość" ( ma być rozmyte ) ważne żeby cała kartka zmieściła się w kadrze teraz zrób zdjęcie w tym oświetleniu co robisz psom. Przy obiektywie z AF trzeba w tym celu trzeba przełączyć na tryb Manual. Potem wejdź w menu aparatu chyba druga zakładka i tam powinna być "ręczny WB (wg wzorca bieli) klikasz na to set -em i raz jeszcze i masz swoje ustawienia. Wychodzisz z menu klikasz przyciskiem WB i na końcu masz takie dwa trójkąty i kropka na górze ( nastawa własna ) to wybierz. Teraz spróbuj zrobić foty. Jeszcze jedno jesli chodzi o przepalenia. Możesz to sprawdzić zaraz po zrobieniu foty naciśnij przycisk DISP kilka razy aż pokaże się mała fotka i histogram, jeśli jest przepalone będzie migać na zdjęciu w tym miejscu na fotce. Zdjęcie powyżej właśnie jest tak zrobione :) Ok, dobra dzisiaj popróbuje jak mi czasu starczy :) A jak ustawić światło by nie było tego cienia z tyłu: http://img827.imageshack.us/img827/5851/img2992a.jpg (swoją drogą entelegenta mina mojego psa mnie powala:evil_lol:) Quote
Kiłi Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 understandme napisał(a):Oj tam a ja lubie pstryczki też ;) Pstryczki sa ważne bo przecie człowiek się uczy na błędach, co nie? ;) Prosze nie zjadajcie nas za te pstryczki :oops::evil_lol: Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 [quote name='Kiłi'] http://img827.imageshack.us/img827/5851/img2992a.jpg (swoją drogą entelegenta mina mojego psa mnie powala:evil_lol:) tak, mina powala a zdjęcie świetne :) Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 http://i30.tinypic.com/axnodu.jpg bardzo fajne , tylko wymaga nieco poprawki obróbką - bardzo lubię fotki , widziane " oczami psa" masz tylko to jedno ujęcie, czy robisz serie ? Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 [quote name='Vectra']http://i30.tinypic.com/axnodu.jpg bardzo fajne , tylko wymaga nieco poprawki obróbką - bardzo lubię fotki , widziane " oczami psa" masz tylko to jedno ujęcie, czy robisz serie ? jest seria ale to moim zdaniem najlepsze, moje ulubione. w oryginale jest dobrej jakości, ostre i oczy i nos i pazury i każdy włosek na pysku. Quote
BBeta Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 [quote name='Kiłi']http://img827.imageshack.us/img827/5851/img2992a.jpg Takie "pstryczki" lubię [quote name='wikikoniki']http://1.bp.blogspot.com/-EhQKj_MhhWc/TwiNBbLSvoI/AAAAAAAAAag/ZVcXEKNB3iw/s320/Wie%25C5%259B+%252811%2529.JPG http://3.bp.blogspot.com/-lALCcOka6QE/TwiNL88_iTI/AAAAAAAAAao/nn-rGx_07aw/s320/Wie%25C5%259B+%252813%2529.JPG http://2.bp.blogspot.com/-BGw9TzAQCq4/TwiMxMGq7KI/AAAAAAAAAaY/v2ZEU_sMCg8/s320/Wie%25C5%259B+%25289%2529.JPG A takie już niekoniecznie... wikikoniki, wyłącz lampę i spróbuj porobić trochę zdjęć przy naturalnym świetle, efekty będą o niebo lepsze. Jeżeli koniecznie chcesz doświetlać zdjęcia lampą to pomyśl o czymś co rozproszy trochę światło, w necie znajdziesz mnóstwo instrukcji na zrobienie dyfuzora lub softboxa domowymi sposobami ;) Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 agaga21 napisał(a):jest seria ale to moim zdaniem najlepsze, moje ulubione. w oryginale jest dobrej jakości, ostre i oczy i nos i pazury i każdy włosek na pysku. to po zmniejszeniu , też powinno być ... :) Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Vectra napisał(a):to po zmniejszeniu , też powinno być ... :)no właśnie mocno straciło na jakości. jeśli ktoś mi powie jak odzyskać zdjęcie które mam jako tapetę na pulpicie to wstawię link do oryginalnego rozmiaru, bo niestety samego zdjęcia nie mam w tym komputerze którego teraz używam Quote
chita Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 wg mnie to jest super;) http://i30.tinypic.com/axnodu.jpg i jakos mi horyzont nie przeszakadza Bolsbokser i Vectra , swietne fotki!!:) a ja mam pytanie odnosnie jakiegos fajnego szerokiego kąta...od jakiegos czasu rozgladam sie za takowym i chwilowo przystanęlo na Tokinie 11-16/2.8 lub Sigmie 10-20/3.5,nikkor jak dla mnie za drogi, format klatki DX .jest jeszcze Sigma 8-16,4.5-5.6:roll: Teoretycznie ma byc do pejzażu/architektury wiec ciemniejsza Sigma powinna dac rade...moze ktos z Was ma, użytkował i cos doradzi? z gory dziekuje:) Quote
wikikoniki Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 [quote name='BBeta']Takie "pstryczki" lubię A takie już niekoniecznie... wikikoniki, wyłącz lampę i spróbuj porobić trochę zdjęć przy naturalnym świetle, efekty będą o niebo lepsze. Jeżeli koniecznie chcesz doświetlać zdjęcia lampą to pomyśl o czymś co rozproszy trochę światło, w necie znajdziesz mnóstwo instrukcji na zrobienie dyfuzora lub softboxa domowymi sposobami ;) Zrobiłam dyfuzor ;p A z lampą robię dlatego, że bez wychodzą ZAWSZE poruszone ;( Quote
Krzysztof Kwiatkowski Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 agaga21 napisał(a):no właśnie mocno straciło na jakości. jeśli ktoś mi powie jak odzyskać zdjęcie które mam jako tapetę na pulpicie to wstawię link do oryginalnego rozmiaru, bo niestety samego zdjęcia nie mam w tym komputerze którego teraz używam Napisz jaki masz system to może będę wiedział. Co do jakości , zdjęcia wysyła się na serwer zmniejszone i wyostrzone na przykład w irfanview lub picasa. Może też zmień hosting na swoje foty :) Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):Napisz jaki masz system to może będę wiedział. Co do jakości , zdjęcia wysyła się na serwer zmniejszone i wyostrzone na przykład w irfanview lub picasa. Może też zmień hosting na swoje foty :)mam windows xp Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 agaga21 napisał(a):mam windows xp mój komputer / dysk lokalny / dokument & settings / pulpit tak to było w zwykłym XP .... ja używam WindowZ , mam troszkę wszystko inaczej ;) Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 (edited) Vectra napisał(a):mój komputer / dysk lokalny / dokument & settings / pulpit tak to było w zwykłym XP .... ja używam WindowZ , mam troszkę wszystko inaczej ;) nie no, tam jest to co mam na pulpicie ale nie tapeta. Edited January 8, 2012 by agaga21 Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 agaga21 napisał(a):ni no, tam jest to co mam na pulpicie ale nie tapeta. panel sterowania / ekran - tam masz zakładkę pulpit Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Vectra napisał(a):panel sterowania / ekran - tam masz zakładkę pulpit tak tak ale powiedz mi jak stamtąd ściągnąć zdjęcie! jak klikam prawym to się wyświetla napis "co to jest" i nic więcej. ja to zdjęcie z dysku usunęłam jak robiłam porządki bo wiedziałam że mam je w starym kompie(który rozłączony stoi w szafie) i zdjęcie mam tylko na tapecie, jednak jesli jest na tapecie, to może jakoś można je znaleźć(?) Quote
Krzysztof Kwiatkowski Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 (edited) agaga21 napisał(a):tak tak ale powiedz mi jak stamtąd ściągnąć zdjęcie! jak klikam prawym to się wyświetla napis "co to jest" i nic więcej. ja to zdjęcie z dysku usunęłam jak robiłam porządki bo wiedziałam że mam je w starym kompie(który rozłączony stoi w szafie) i zdjęcie mam tylko na tapecie, jednak jesli jest na tapecie, to może jakoś można je znaleźć(?) Standardowo, tło pulpitu z pliku (np. zdjęcie jpg.) jest zapisywane w pliku c:\Documents and Settings\Nazwa_uzytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp lub W katalogu Windows, poszukaj w nim plików bmp lub jpg, a na pewno znajdziesz. Możesz jeszcze tak: zerknij do tła pulpitu (tam gdzie je normalnie możesz je zmienić ) i spisz nazwę aktualnie używanej tapety potem daj wyszukaj w wyszukiwarce systemowej spisaną nazwę na dysku C Edited January 8, 2012 by Krzysztof Kwiatkowski Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):Standardowo, tło pulpitu z pliku (np. zdjęcie jpg.) jest zapisywane w pliku c:\Documents and Settings\Nazwa_uzytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp lub W katalogu Windows, poszukaj w nim plików bmp lub jpg, a na pewno znajdziesz. dokładnie tak :) Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):Standardowo, tło pulpitu z pliku (np. zdjęcie jpg.) jest zapisywane w pliku c:\Documents and Settings\Nazwa_uzytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp lub W katalogu Windows, poszukaj w nim plików bmp lub jpg, a na pewno znajdziesz. Możesz jeszcze tak: zerknij do tła pulpitu (tam gdzie je normalnie możesz je zmienić ) i spisz nazwę aktualnie używanej tapety potem daj wyszukaj w wyszukiwarce systemowej spisaną nazwę na dysku C jeśli chodzi o I opcję to ja nie mam takich folderów ale chyba wszystko przeszukałam i nie znalazłam. mam c/documents and settings a potem admin albo all users. w żadnym z nich nie ma ustawień lokalnych. jesli chodzi o II opcję to znalazłam w ten sposób w "pobieranych" ale dziwny ten plik. ma 0 bajtów i nie chce sie otworzyć, tak jakby był nie do końca usunięty. chyba się wkurzę i odpalę starego kompa :D Quote
Vectra Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 agaga21 napisał(a):jeśli chodzi o I opcję to ja nie mam takich folderów ale chyba wszystko przeszukałam i nie znalazłam. mam c/documents and settings a potem admin albo all users. w żadnym z nich nie ma ustawień lokalnych. jesli chodzi o II opcję to znalazłam w ten sposób w "pobieranych" ale dziwny ten plik. ma 0 bajtów i nie chce sie otworzyć, tak jakby był nie do końca usunięty. chyba się wkurzę i odpalę starego kompa :D to wrzuć w wyszukiwarkę taką nazwę pliku - Wallpaper1.bmp u mnie wyszukuje Quote
BBeta Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Spróbuj tak: Komputer\C:\Windows\Web\Wallpaper Quote
agaga21 Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Vectra napisał(a):to wrzuć w wyszukiwarkę taką nazwę pliku - Wallpaper1.bmp u mnie wyszukuje no niestety.(ale będziesz miała tu sprzątania! ;) ) zobaczę jeszcze jutro na płytach a jak nie to z tamtego kompa wygrzebię, niech już to zdjęcie w oryginale będzie reklamą aparatu który mam do opchnięcia ;) bo jak na cyfrówkę sprzed kilku lat to myślę że jest całkiem całkiem :) Quote
Recommended Posts